Ar mėgstate šokoladą? O šokolado ir apelsino žievelės derinį? Jei taip, tuomet šis trigubas šokoladinis gardėsis kaip tik jums. Skalsus, karčiai saldus ir subtilus desertas, kuriuo galima vaišinti namiškius, svečius ir bendradarbius. Puikiai tiks Kalėdų ar Naujųjų metų stalui, taip pat ir naktipiečiams lovoje!

Gaminimo eiga

Pirmiausiai gaminamas pagrindas. Sukapokite sviestą su miltais (sumaišytais su cukrumi, kakava ir druska). Aš tam naudojau virtuvinį kombainą. Kiaušinio trynį gerai sumaišykite su grietinėle ir palengva pilkite į sviesto ir miltų masę nuolatos maišant/kapojant tešlą. Iš atskirų gumulėlių turi susiklijuoti vienas didelis apvalus tešlos kamuolėlis. Jį reikėtų priploti ir bent 30 minučių palaikyti šaldytuve.

Ant miltais pabarstyto stalo iškočiokite tešlą apskritimo formą, kad skersmuo būtų bent 2 cm. (priklauso nuo sienelių aukščio) didesnis nei jūsų tarto formos skersmuo. Sudėkite tešlą į formą ir dailiai ją prigludinkite. Prisipažinsiu, kad tai yra idealus variantas, kaip tai turėtų pavykti, bet, deja, ši dalis man taip gražiai nepavyksta, todėl aš didelį ir iškočiotą tešlos blyną padaliju sudedu į formą ir tada jau ten pirštais išlyginu visus nelygumus ir suformuoju dailų tartą.

Ant tešlos uždėkite sviestinio popieriaus ir į prikraukite ryžių/žirnių/pupų, ką nors, kad neleistų tartui kepant prarasti formą.

Pašaukite į įkaitintą (180 laipsnių C) orkaitę ir kepkite 15 min. Tuomet nuimkite sviestinį popierių su kruopomis ir leiskite kepti dar 10 min. Ištraukite iš orkaitės ir leiskite atvėsti.

Kol tartas vėsta, pasigaminkite įdarą. Šokoladą susmulkinkite. Į grietinėlę įmeskite čiobrelio ir užvirinkite. Verdančią, bet per sietelį perkoštą grietinėlę supilkite į šokoladą ir palikite kelioms minutėms, kad šokoladas ištirptų. Išmaišykite masę. Po vieną muškite į masę kiaušinį ir atsargiai maišykite, kad nesusidarytų oro burbuliukai. Pagamintą mišinį supilkite į tartą.

Pašaukite tartą atgal į orkaitę (180 laipsnių C) ir kepkite 20-25 min., kol įdaras ims stingti, o viduriukas pasidarys želė konsistencijos.

Palikite tartą atvėsti bent valandai.

Pasigaminkite karamelizuotas žieveles. Nuplaukite, nusausinkite ir nulupkite apelsino žievelę. Nuvalykite nuo jos didesniąją dalį balto sluoksnio ir supjaustykite plonomis juostelėmis.

Ištirpinkite sviestą nedideliame puode, įberkite cukraus ir sumeskite žieveles. Kelias minutes patroškinkite ant silpnos ugnies, kol cukrus po truputį pradės karamelizuotis. Ištraukite (tik ne pirštais) ir pavieniui sudėliokite žieveles ant folijos, leiskite atvėsti.

Galiausiai pagaminkite glajų. Grietinėlę užvirinkite su aliejumi, užpilkite ją į susmulkintą ir ant garų išlydytą šokoladą. Gerai išmaišykite ir užpilkite glajų ant tarto viršaus, tolygiai paskirstydami, jei reikia. Sudėliokite apelsinų žieveles ir palikite šaltai (geriausiai šaldytuve) bent valandai, kad glajus sustingtų. Štai ir viskas.

Tartui šokoladą galima rinktis ir ne tokį kartų, taip pat galima nedėti čiobrelio, nors jis įdarui suteikia papildomą ir unikalų skonį. Į pagrindą dar galima įdėti 1 a.š. malto kardamono. Be to, galima daryti ne vieną didelį tartą, o daug mažesnių tartalečių. Iš nurodytų ingredientų turėtų išeiti 12-14 tartalečių. Skanaus!
feastofguiltypleasures.blogspot.com

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai