Ingredientai
Galiu pasakyti tik tiek, kad pagal šį receptą pagamintos spurgos yra tikrai nuostabios! Viduje – minkštutės, išorėje – lengvai traškios. Labai sunku atsispirti ir nepersivalgyti. Spurgas pagardinkite mėgstamais pabarstukais, glajumi ar tiesiog cukrumi, cukraus pudra. Man asmeniškai spurgos, padengtos cukrumi, – pačios skaniausios.
Gaminimo eiga
1. Pieną ir vandenį sumaišyti, pašildyti puode ant silpnos ugnies iki kūno temperatūros.
2. Mieles ištrinti indelyje su 2 arb. š. cukraus. Trinti, kol išeis skysta masė, po to supilti į pašildytą pieną su vandeniu, išmaišyti. Uždengti puodelį rankšluostėliu ir palikti šiltoje vietoje apie 15 min., kad mielės pakiltų.
3. Miltus, 0,5 stiklinės cukraus ir 0,5 arb. š. druskos sumaišyti dubenyje. Sviestą išlydyti puode, palikti atvėsti. Kiaušinių trynius sumaišyti su lydytu atvėsusiu sviestu.
4. Iškilusias mieles sumaišyti pamažu su sviesto-trynių mase, po to po truputį įmaišome visus miltus, kai nebesimaišo šaukštu – minkome rankomis. Tešla turi būti lipni, bet tolygi, vientisa. Minkyti apie 7 min. Kai baigsite minkyti, apibarstyti tešlą miltais ir palikti kilti šiltoje vietoje ~1 valandą.
5. Pakilus tešlai – ant stalo pasibarstyti šiek tiek miltų ir miltuotomis rankomis imame po mažą tešlos gabalėlį ir iškočiojame apie 1–1,5 cm storio lakštą, su didesne stikline išspaudžiam rutuliukus, o su mažyte – viduriukus. Taip iškočiojame visą tešlą. Spurgų žiedelius paliekame ant miltuoto paviršiaus dar pakilti ~30–45 min.
6. Kai pakils spurgos, į puodą (ar keptuvę aukštesniais kraštais) supilti aliejų, įkaitinti ant vidutinės ugnies ir sumažinus ugnį iki silpnos – dėti spurgų žiedelius į aliejų ir kepti iš abiejų pusių, kol gražiai paruduos.
7. Spurgoms iškepus – dėti į lėkštę pravėsti, dar šiltas apvolioti cukruje (jei visiškai atšals – cukrus neprilips). Galima pamirkyti ir šokoladiniame glaiste ar kitame mėgstamame glaiste.