Porcijos: 5
Tinklaraščio „Raudona virtuvė“ kūrėja Skirmantė Sirevičienė pasakoja, kaip ruošia svarainių sirupą. „Mano mama taip ruošdavo kiekvieną rudenį, aš taip pat ruošiu, ir atrodo, čia viskas taip paprasta, bet iš susidomėjimo socialiniuose tinkluose suprantu, kad svarainiai nusipelnė atskiro įrašo. Sunkiausia dalis – svarainių pjaustymas. Net pūsles ant rankų susitrinu. Mat svarainiai labai kieti, o reikia ne tik perpjauti, išimti sėklytes ir sėklalizdžius, bet ir supjaustyti plonomis juostelėmis. Vienais metais bandžiau pjaustyti kombaino peiliu, bet nepatiko kokybė – tiesiog nesigavo gražios riekelės, o surėžė tokiom drožlėm. Nors svarainių sirupas labai skanus, bet būtent dėl pjaustymo nepatogumo jų priruošiu nedaug“, – pasakoja tinklaraštininkė.

Gaminimo eiga

1. Svarainius supjaustyti riekelėmis. Reikia kuo plonesnių riekelių, nes taip geriau išsiskirs sirupas.

2. Užpilti cukrumi. Kiek? Iš akies! Tiesiog užpilu tiek cukraus, kad pasidengtų riekelės iš visų pusių. Pamaišau.

3. Palieku per naktį kambaryje.

4. Nupilu sirupą ir vėl užpilu cukrumi. Palieku per naktį. Taip darau 2-3 kartus. Kiekvieną kartą išsiskiria vis mažiau sirupo, o jei dar ilgiau – prasideda rūgimas, pradeda skraidyti muselės.

5. Iš dubens svarainių man išsiskyrė puslitris sirupo. Kadangi tai nėra daug, sirupo nekaitinu, o tiesiog laikau šaldytuve. Skaniausia užpilti karštu vandeniu – svarainių arbata. Mmm, niūrų rudens vakarą – dozė vitamino C dozė ir tas jaukumas.

6. Svarainius džiovinti galima džiovyklėje arba orkaitėje. Su džiovykle viskas aišku – sudėkite ant padėklų, užstatykite 70 laipsnių ir džiovinkite iki norimo kietumo.

7. O jei orkaitėje, aš darau taip: į kepimo indą įkloju kepimo popieriaus ir supilu likusias svarainių riekeles. Orkaitę įkaitinu iki 100 laipsnių, o tarp orkaitės durelių įdedu sulankstytą rankšluostį – taip geriau išeina drėgmė ir geriau džiūva. Džiovinu 3–7 valandas, priklausomai nuo to, kiek daug sirupo pavyko ištraukti, kokio drėgnumo riekelės, kaip storai supjaustytos, kaip kietai noriu išdžiovinti. Gali gautis net kaip traškučiai, tik atsargiai – nesudeginkite. Čia tiesiog reikia stebėti.

Raudona virtuvė

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai