Ingredientai

Bulvės 1.5 kg
Druska pagal skonį
Kepimui tinkamas aliejus (naudoju saulėgrąžų)
VARŠKĖS MASĖ (pertepimui):
Druska 1 šaukštelis
Riebi grietinė 4 v. š.
Smulkiai kapotas česnakas 2 skiltelės
Kapoti krapai žiupsnelis
Porcijos: 5
Dabar, kai jau kasamos šviežios bulvės, pats geriausias laikas ruošti šį patiekalą. Kadangi blynų tešla gaminama iš bulvių tarkių, be kiaušinių, be miltų ar kitų rišančių medžiagų, svarbu, kad bulvės būtų sultingos ir krakmolingos.

Blyną, kurį gaminu pietums, kepu vieną didelį ir storą arba, jei planuoju gaminti užkandžių tortą, kepu 4-5 plonus pastariesiems reikia daugiau bulvių.

Gaminimo eiga

1. Bulves, jei jos šviežios, gerai nuplaunu, neskutu, odelėje yra kitokio, labai malonaus, skonio. Nešviežias bulves nuskutu ir kruopščiai perplaunu po tekančiu vandeniu. Sutarkuoju.

2. Įkaitinu gilesnę keptuvę, pilu aliejų. Jo reikia tiek, kad būtų pilnai padengtas keptuvės dugnas, bent 1-2 mm.

3. Aliejui gerai įkaitus, dedu tarkius, vis paspausdama mentele, kad liktų kuo mažiau oro tarpų. Kepant plonus blynus, dedu apie 3-4 cm tarkių, vienam blynui – visus vienu kartu. Pabarstau druska,

4. Dengiu dangtį, kaitrą sumažinu iki minimaliausios ir palieku kepti 12-15 minučių, Kartais reikia ir daugiau, geriausia matyti ar iškepusi apačiai blyno kraštuose, jis turi būti gerai apskrudęs. Ploniems blynams užtenka ir 6-8 minučių kepimo.

5. Apvertimo procedūra tokia – keptuvę pakeliu nuo ugnies, dešine ranka stipriai laikau dangtį ir apverčiu keptuvę. Blynas atsiduria ant dangčio. Tuomet keptuvę grąžinu ant viryklės, o blyną atsargiai nustumiu atgal į keptuvę. Neslėpsiu, įgūdžių reikia, kaip ir ore vartant lietinius, bet pabandžius pirmą kartą būna aišku kaip tai daroma.

6. Apvertus vėl saikingai pabarstau druska.

7. Antrą pusę kepu apie 10 minučių (3-4 ploniesiems), jei reikia, įpilu pakraščiuose truputį aliejaus, bet tik vos vos.

8. Didįjį blyną tiekiu karštą, su varškės padažu ar tiesiog gera kaimiška grietine. Kartais, dažniau žiemos metu, pagaminu ir spirgučių ar grybų padažo.

9. O jei gaminu užkandžių tortą, blynus atvėsinu ir pertepu paruoštu varškės mase, pagaminta iš nurodytų ingredientų. Tortą bent 12 h komandiruoju į šaldytuvą ir tiekiu būtinai šaltą kaip užkandį.

Už receptą dėkojame tinklaraščioKūmutės virtuvėautorei Renatai Šniolienei.

Kūmutės virtuvė

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai