Duona – kasdieninis patiekalas. Viena duona – vertinga, kitos maistinė vertė kaip pyrago. Studijos „Sulieknėk sveikai“ vadovė, sveikos mitybos specialiste Vaida Kurpienė pataria – rinkitės bemielę duoną, keptą iš viso grūdo miltų.

Gaminimo eiga

Tokią duoną sudėtingą įsigyti, tačiau išsikepti – visai paprasta. Be to, Jums nereikia specialių duonkepių- pakaks paprastos orkaitės ir skardos pyragams ar apkepams.

Ar įsivaizdavote, kad užmaišyti duoną reikia tik 15 minučių?

Namie gaminto raugo gaminimo žingsniai:

Į indą supilame stiklinę ruginių pilno grūdo miltų ir stiklinę šilto vandens.

Viską gerai išmaišome ir šiltai laikome 3 dienas (kasdien pamaišome).

Po 3 dienų galime maišyti pačią duoną. (Recepto autorė Vilma).

Duonos kepimo gaminimo žingsniai:

Sumaišome visus ingredientus, išskyrus raugą. Lengviausia ir greičiausia tai padaryti su mikseriu, mentelėmis, skirtomis tešlą minkyti.

Įdedame raugą, perminkome rankomis ir supilame tešlą į lydytu sviestu išteptą ir sezamais pabarstytą formą.

Apie 8 valandas duona rūgsta. Mes suminkome vakare ir paliekame šiltai per naktį. Nepamirškite jos uždengti, kad neapdžiūtų paviršius.

Ryte atsidedame raugo apie 3 šaukštus su kaupu kitam kartui ir pašauname į karštą orkaitę.

Kepame 175C orkaitėje pusvalandį ir dar 1 val. - 150C temperatūroje. Temperatūra svarbi, nes kepant krakmolingus produktus svarbu neviršyti +180 C, nes tokioje tempetarūroje susidaro kancerogeninė medžiaga - akrilamidai.

Tokia duona ką tik iškepta bus drėgna. Jai reikia duoti parą laiko pastovėti, padžiūti ir tik tuomet valgyti. Šviežiai kepta duona sunkiai virškinama. Iškeptą duoną laikome padėję ant lentelės arba popieriniame maišelyje.

Skani duona išlieka 7-10 dienų. Jei pirmą kartą duona nesigaus – nenusiminkite, kartais duonos drėgnumas priklauso nuo blėkos gylio bei pagaminimo medžiagos. Pabandykite dar kartą ir Jums tikrai pasiseks.

sulieknek.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai