Ingredientai

šilto vandens 1 stiklinė
cukraus 2 a. š.
druskos 1 a. š.
miltų 450 g

Gaminimo eiga

1. Dideliame dubenyje sumaišykite sausas mieles, vandenį, cukrų ir aliejų. Uždenkite švariu virtuviniu rankšluostėliu ir palaikykite šiltoje vietoje apie 10 minučių, kol paviršius suputos.

2. Į dubenį suberkite miltus ir druską. Viską maišykite mediniu šaukštu, kol sukibs į vientisą masę.

3. Perkelkite masę ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus ir minkykite rankomis, kol gausite vientisą ir elastingą tešlą. Jei matote, kad tešla yra per minkšta – įberkite dar šiek tiek miltų.
Didelį dubenį ištepkite šlakeliu alyvuogių aliejaus. Įdėkite į jį išminkytą tešlą ir uždenkite dubenį maistine plėvele bei palaikykite šiltoje vietoje apie 2 valandas, kol tešla pakils.

4. Pakilusią tešlą kelis kartus paminkykite ir išimkite ant miltais pabarstyto švaraus paviršiaus. Iškočiokite į didelį, apie 1,5 cm storio stačiakampį. Perpjaukite šį stačiakampį į dvi lygias dalis, o jas – į dar dvi.

5. Paimkite pirmąjį iš tešlos stačiakampių ir pirštais bei delnais paspauskite, kad gautumėte maždaug 1 cm storio tešlos lakštą. Paėmę už ilgesniosios kraštinės, užlenkite ją iki stačiakampio centro, ir stipriai užspauskite pirštais ties centru. Tą patį padarykite iš kitos stačiakampio pusės. Tokius lenkimus ir užspaudimus iš abiejų ilgesniosios kraštinės pusių kartokite tol, kol gausite apie 25–30 cm ilgio batoną. Procesą pakartokite su likusiomis tešlos dalimis ir pasiruoškite keturis batonus.

6. Atsargiai perkelkite suformuotus ir miltais apibarstytus batonus ant švaraus virtuvinio rankšluostėlio. Uždenkite ir palaikykite juos apie 60–90 minučių, kol tešla pakils.

7. Įkaitinkite orkaitę iki 200 °C temperatūros. Kepimo skardą pabarstykite miltais.

8. Pasiruoškite vandens vonelę. Didelį indą pripildykite karšto vandens ir įdėkite jį į orkaitę, apatinėje lentynoje, ant grotelių. Batonų kepimo metu indas su vandeniu orkaitėje garuos ir palaikys reikiamą drėgmę.

9. Pakilusius batonus atsargiai perkelkite į kepimo skardą. Apšlakstykite juos vandeniu ir apibarstykite miltais arba sezamo sėklomis. Aštriu peiliu keliose vietose padarykite apie 1,5 cm gylio įpjovas.

10. Kepkite batonus įkaitintoje orkaitėje apie 20–25 minutes, kol jie įgaus auksinį atspalvį. Tuomet išimkite iš orkaitės, atvėsinkite ir ragaukite juos šviežius.

Skanaus!

Receptu dalijasi „Rimi“.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai