Pirmoji duona, nors ir labai primityvi (iš akmeniu grūstų grūdų ir vandens) buvo kepama dar prieš kokių 12000 metų. Banai – skanus egzotiškas vaisius – kultivuoti pradėtas kiek anksčiau (prieš maždaug 2000 metų), o pati bananų duona atsirado visai neseniai – XIX a. Amerikoje.

Gaminimo eiga

Pirmasis duonos receptas buvo parašytas 1849 m. Iki tol žmonės, besiruošdami į tolimas keliones, sutrindavo prinokusius bananus, o masę išdžiovindavo saulėje arba iškepdavo.

Netrukus, gerėjant ir gausėjant maisto produktų pasirinkimui, tokios bananų „tešlos“ receptas ištobulėjo ir šiandien turime greitai iškepamą ir skanią bananų duoną. Tiesą sakant, šį kepinį labiau vadinčiau pyragu.

Sviestą iš anksto palaikykite kambario temperatūroje (kol suminkštės) ir labai gerai suplakite jis su cukrumi. Nulupkite bananus ir taip pat labai gerai juos sutrinkite į vientisą tyrę.

Sumaišykite juos su sviesto ir cukraus mišiniu, įmuškite kiaušinius ir vėl viską gerai suplakite elektrine plaktuve.

Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, cinamoną ir druską. Nuolat plakdami bananų masę dalimis įmaišykite miltų mišinį, kol gausis tiršta tešla.

Kepimo formą, kad bananų duona nepriliptų, labai gerai ištepkite sviestu. Į paruoštą formą supilkite paruoštą tešlą ir pašaukite į įkaitintą orkaitę. Kepti reikia apie 1val 170 laipsnių temperatūroje.

Kai pyragas iškeps, įsmeikite į jį dantų krapštuką – įsitikinkite, ar pyragas iškepęs. Jei ant pagaliuko dar bus šiek tiek tešlos, pakepkite dar 10-15 min.

Iškepusį pyragą palikite pilnai atvėsti ir pateikite su mėgstamais pagardais (šokoladu, ledais ar šviežiais prinokusiais bananais).
Skanaus.

hdlife.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai