Bulvių gratinas – paprastai vadinamas bulvių užkepėle – pirmą kartą ant stalo buvo patiektas dar XVIII amžiaus pabaigoje, Prancūzijoje. Nuo to laiko švelnaus skonio, burnoje tirpstantį bulvių patiekalą pamėgo ir paprasti darbininkai, ir kilmingieji. Laikui bėgant žinia apie šį paprastos receptūros, bet nepaprasto skonio kulinarinį šedevrą apskriejo visą pasaulį. Šią bulvių užkepėlę galite valgyti kaip pagrindinį patiekalą arba patiekti ją kaip garnyrą prie mėsos kartu su salotomis.

Gaminimo eiga

1. Sumaišykite pieną su grietinėle ir supylę į puodą, virkite ant silpnos ugnies apie 10 minučių, o po to nukelkite ir palikite pusvalandžiui atvėsti.

2. Tuo metu gerai nuplaukite bulves, jas nuskuskite, supjaustykite 2–3 milimetrų storio riekelėmis ir sudėkite ant popierinio rankšluosčio skiaučių, kad susigertų drėgmė ir krakmolo perteklius.

3. Kepimo indo dugną ir sieneles dosniai ištepkite sviestu ir pradėkite sluoksniuoti: pirmiausia išklokite lygų bulvių sluoksnį, užberkite ant jo žiupsnelį druskos ir pipirų bei užpilkite pieno ir grietinėlės mišiniu taip, kad jis būtų apsemtas. Procesą kartokite iki tol, kol užsipildys kepimo indas.

4. Po to uždėkite sviesto gabaliukus ant susluoksniuoto viršaus, uždenkite kepimo indą kepimo folija ir įdėkite į iki 150 °C temperatūros įkaitintą orkaitę.

6. Patiekalą kepkite 1,5–2 valandas, o paskutiniąsias 10 kepimo minučių kepimo temperatūrą padidinkite iki 200–220°C ir nuimkite foliją, kad apskrustų užkepėlės viršus.

Skanaus!

Receptu dalijasi „Lidl“.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai