Ingredientai

Ar žinojote, kad šiandien renesansą virtuvėje išgyvenančių ankštinių daržovių istorija siekia neatmenamus laikus? Dar Senajame Testamente minimos daržovės buvo senovės civilizacijų virtuvės būtinybe.

Gaminimo eiga

Senovės Egipto gyventojai mėgavosi duona ne iš mums įprastų rugių ar kviečių, o iš lęšių miltų. Tikėta, kad būtent lęšių duona pamaitins mirusiuosius aname pasaulyje, todėl ji būdavo paliekama ir laidojimo vietose.

Ankštinės daržovės buvo labai populiarios ir senovės Graikijoje. Senovės graikai lęšių tyrę, dar vadinta nuta, valgydavo kone kasdien. Legendos byloja, kad superherojus Heraklis nepaprastų galių įgaudavo srėbdamas žirnių sriubą.

Dabar ankštinių daržovių gausa kasdienybėje gali pasigirti ne vienos tautos virtuvė. Indijos, Artimųjų Rytų, Pakistano, Egipto bei Didžiosios Britanijos tradiciniuose patiekaluose ankštiniai augalai užima svarbią vietą ir dažnai tampa esminiu patiekalo ingredientu.

Naujienų portalas „Delfi“ kartu su prancūziškuoju prekės ženklu „Bonduelle“ tęsia straipsnių seriją, kurioje bandoma naujai pažvelgti į ankštines daržoves – produktą, teikiantį didžiulę, bet, deja, nepakankamai įvertintą naudą.

Dažnai sakoma: nauja – tai pamiršta sena. Būtent ankštinės daržovės yra tai, ką verta atrasti iš naujo ir įtraukti į kasdienį maisto racioną. Ir niekada nebepamiršti. Didelė maistinė vertė ir plati skonių paletė neleis suabejoti: ankštinės daržovės – tai supermaistas.

Vitaminas A, B grupės vitaminai, askorbo rūgštis, varis, cinkas, magnis, geležis, fosforas, kalis ir kalcis. Sakote, negana? Jei ši vitaminų ir mineralų puokštė vis dar nepalieka jūsų be žado, pakalbėkime apie liziną. Ši nepakeičiama aminorūgštis – paskutinis akcentas ankštinių augalų supersavybių sąraše. Lizinas padeda organizmui kovoti su infekcijomis, ypač kvėpavimo takų. Taip pat ši aminorūgštis veikia kaip natūralus antidepresantas. Pripažinkime, rudenį tokia pagalba organizmui ypatingai svarbi.

Ankštinių daržovių privalumai nesibaigia vien maistine verte ir nauda organizmui. Nepaprasta jų įvairovė leidžia mums kasdien atrasti naujus skonius, spalvas ir kvapus. Žalieji žirneliai, avinžirniai, įvairios pupelių rūšys, šparagai ir, žinoma, lęšiai. Tik pagalvokite, kiek skirtingų patiekalų su šiomis daržovėmis gali atsirasti jūsų lėkštėje.

Kartais atsisakome ankštinių daržovių nenorėdami ilgai jų mirkyti ar virti prieš ruošdami norimus patieklus. Tačiau šią problemą galima lengvai išspręsti renkantis šaldytus, konservuotus bei garuose ruoštus produktus.

Savo patiekalus paruošite paprastai ir greitai ir būsite užtikrinti, kad ant jūsų stalo – ypatingas maistas. Na, o šių superdaržovių paruošimo būdus galime skaičiuoti dešimtimis.

Baltąsias pupeles esame įpratę matyti liaudies receptų mišrainėse, o raudonąsias – čili sriuboje. Nesustokime čia. Tiek baltosios, tiek raudonosios pupelės puikiai dera su įvairia mėsa, kitomis daržovėmis. Šios daržovės gali tapti puikiu ir maistingu troškinio pagrindu ar netikėtai sužibėti vegetariškuose paštetuose bei užtepėlėse. Nesvarbu kokios spalvos pupeles pasirinktumėte, galite būti užtikrinti – vitaminai C, B1, B2, B6, PP, kalis, cinkas ir varis jūsų lėkštės neaplenks.

Žalieji žirneliai – taip pat ne tik mišrainių sudedamoji dalis. B grupės vitaminai, B grupės vitaminų, vitamino C, geležies, bei retai produktuose randamas vitaminas K1 šią mini daržovę paverčia virtuvės lydere. Trinta žaliųjų žirnelių sriuba pasižymi subtiliu skoniu, o žaliųjų žirnelių košė su mėtomis taps tikru hitu prie žuvies ar lengvų mėsos patiekalų.

Štai lęšiai pirmu smuiku griežia sriubose. Lęšiai pasižymi itin dideliu baltymų kiekiu, turi organizmo imunitetą stiprinančių savybių. Šiaurės Ispanijos gyventojai šaltuoju metu lęšiais mėgsta praturtinti ragu. Italai taip pat labai vertina lęšius. Tai viena populiariausių ankštinių daržovių Italijoje. Dažną patiekalą su lęšiais italai gardina pomidorais ar pomidorų pasta. Būtent taip atsiskleidžia lęšių subtilus riešutinis skonis.

Avinžirniai – tai pagrindinis humuso, itin mėgstamo Izraelio ir kitų Artimųjų Rytų virtuvės patiekalo, ingredientas. Švelnaus skonio, maistingas ir sotus humusas puikiai tiks su šviežiomis daržovėmis ar duonos gaminiais. Šioje avinžirnių užtepėlėje telpa, atrodo, dažnai neįmanomi reikalavimai. Greita, skanu ir sveika. Be baltymų gausos avinžirniai gali pasigirti B grupės, P, A, C vitaminais ir ne viena amino rūgštimi. Taip pat, avinžiniai pagardins sriubą ar ne vieną plovą.

Nesunku įsitikinti, kad ankštinės daržovės – gudrus ir gardus pasirinkimas jūsų virtuvėje. Jas lengva derinti su kitais produktais, kiekvieną kartą atrasti naujus skonius ir džiaugtis jų naudingosiomis savybėmis. Šį rudenį ankštines daržoves skelbiame daržovėmis nugalėtojomis.

BONDUELLE

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai