Ingredientai
Iš namuose pasūdyto upėtakio galima pagaminti visą gausą patiekalų – tiek sumuštinukus, tiek valgyti kartu su kiaušiniu, gaminti salotas ar sukti jį į suktinukus kartu su šviežiomis daržovėmis. Namiškius ir svečius gali nustebinti net ir upėtakio koldūnai ar sriuba. Namuose sūdytas upėtakis, papuoštas mėgstamais žalumynais, gėlėmis ar citrusinių vaisių griežinėliais, gali tapti puikia šventinio stalo pažiba.
Gaminimo eiga
Sutraiškykite baltuosius pipirus plokščiąja peilio puse arba susmulkinkite grūstuvėje.
Smulkiai supjaustykite krapus. Sumaišykite pipirus ir krapus su druska ir cukrumi.
Ant stalo patieskite maistinę plėvelę, kad jos užtektų suvynioti upėtakiui. Jo dydžio plote paskirstykite pusę prieš tai pasigaminto prieskonių mišinio, upėtakio filė uždėkite oda žemyn ir ant jos tolygiai paskirstykite likusį druskos, cukraus, krapų ir pipirų mišinį.
Sandariai suvyniokite upėtakį į plėvelę, įdėkite į didesnį indą, ant viršaus uždėkite lentelę ir prispauskite keliomis konservų skardinėmis ar kitais sunkesniais daiktais.
Upėtakį laikykite šaldytuve 12 valandų, po to apverskite ir vėl įdėkite į šaldytuvą 12-ai valandų.
Galiausiai dar kartą apverskite ir laikykite šaldytuve dar 12 valandų.
Po 36 valandų sūdymo išvyniokite upėtakį, nubraukite druskos perteklių, nuplaukite po šaltu vandeniu ir nusausinkite. Prieš patiekiant supjaustykite mažais gabaliukais ir apibarstykite krapais.
Šalia upėtakio lėkštėje patiekite ruginę duoną, citrinos skilteles ir padažą, kurį gausite sumaišę grietinėle su garstyčiomis, garstyčių milteliais, pipirais ir druska.