Ingredientai

Miltai 450 g
Vanduo 200 ml
Aguonos 3 šaukštai
Cukrus 3 šaukštai
Druska žiupsnelis
Aliejus 2 šaukštai
Aguonos 1 stiklinė
Kūčiukai – itin senas Kūčių simbolis, atėjęs dar iš pagonybės laikų. Tai prėski nedideli miltiniai kepinėliai, dar vadinami „prėskučiais“, „šližikais“, „bandukėmis“, „bambolikais“, „kleckučiais“.

Gaminimo eiga

Visi produktai turėtų būti kambario temperatūros. Vandenį galima truputį pašildyti.

Mieles gerai sutrinkite su cukrumi. Jeigu įpilsite šlakelį vandens, procesas vyks greičiau. Į šiek tiek pašildytą vandenį įsijokite pusę porcijos miltų, įberkite žiupsnelį druskos ir sudėkite pertrintas mieles. Tešlą lengvai išplakite šluotele, apibarstykite miltais.

Tuomet tešlą pridenkite rankšluosčiu ir palikite šiltoje vietoje, kad pakiltų. Į iškilusią tešlą suberkite likusius miltus, aguonas, įpilkite aliejaus ir minkykite, kol tešla įgaus blizgesio ir nebelips prie rankų. Tada vėl pridenkite rankšluosčiu ir maždaug valandai padėkite šiltai. Iš pakilusios tešlos iškočiokite maždaug piršto storio ritinėlius ir aštriu peiliu supjaustykite juos nedideliais kubeliais.

Sudėkite į miltais pabarstytą arba kepimo popieriumi išklotą skardą, tik nepriglauskite vieno arti kito, mat tešla dar iškils. Kepkite 180 °C temperatūros orkaitėje, kol gražiai pagels.

Namai pakvipo šventėmis... Trapūs iš išorės ir minkštučiai viduje...
Mūsų kepiniai švenčių nesulaukė, mat buvo graibstyte išgraibstyti.

Aguonų pienas

Dauguma šeimų Kūčių vakarienę užbaigdavo saldžiais patiekalais. Kūčiukai tam labai tiko. Kai kur jie buvo valgomi su kanapių pienu, kitur – su kanapių aliejumi.

Populiariausias kūčiukų priedas – aguonų pienas.


Stiklinę aguonų užpilkite verdančiu vandeniu ir palaukite, kol išbrinks. Galima laikyti net per naktį. Tuomet vandenį nupilkite, aguonas sumalkite, užpilkite šaltu virintu vandeniu ir paskaninkite cukrumi. Tokiu aguonų pienu užpilkite kūčiukus ir skanaukite!

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai