Ingredientai

Žirniai 0.5 stiklinės
Medus 2 šaukštai
Razinos 3 šaukštai
Lazdyno riešutai 3 šaukštai
Migdolai 2 šaukštai
Aguonos žiupsnelis
Porcijos: 6
Kūčia – ritualinis Kūčių patiekalas, be kurio nebuvo įsivaizduojamas šventinis stalas nė vienuose namuose. Tikėta, kad grūdai ir žirniai simbolizuoja skalsius metus, gerą derlių, medus atneš gerą sveikatą, riešutai suteiks pilnatvę, o spanguolės apsaugos nuo priešų.

Gaminimo eiga

Kūčia – iš įvairių grūdų gaminamas Kūčių valgis, skirtas protėvių vėlėms vaišinti. Senovėje Kūčia būdavo pagrindinis Kūčių patiekalas. Pagal šį valgį buvo pavadinta ir pati Kūčių šventė.

Pirmuosius kąsnius ir gurkšnius lietuviai anksčiau visada paaukodavo vėlėms bei derliaus dievybėms. Kūčia valgoma, užsigeriant aguonpieniu. Kūčia anksčiau taip pat būdavo vaišinamos bitės.

1. Perlines kruopas ir žirnius užmerkite ir palikite per naktį.

2. Aguonas užpilkite šiltu vandeniu ir palikite per naktį.

3. Kruopas ir žirnius virkite pasūdytame vandenyje apie 20-30 minučių.

4. Razinas ir džiovintas spanguoles užpilkite karštu vandeniu ir palikite pastovėti 20-30 minučių.

5. Kiek atvėsusias perlines kruopas sumaišykite su medumi, nukoštomis aguonomis, razinomis ir spanguolėmis.

6. Riešutus susmulkinkite ir įmaišykite į košę.

7. Patiekite Kūčią po didelį šaukštą Kūčios įdedant į nedidelius indelius.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai