Ingredientai

Viena populiariausių atostogų krypčių – Viduržemio jūros šalys, kurios garsėja savo virtuve, gausia patiekalais su jūros gėrybėmis. Neretai kai kuriuos atostogų metu pamėgtus gurmaniškus patiekalus bandome pasigaminti grįžę namo.

Gaminimo eiga

Krevetės - vienas populiariausių ingredientų Viduržemio jūros šalių virtuvėse. Jos dedamos į salotas, sriubas, makaronus, naudojamos kaip ingredientas picoms ir, aišku, tiekiamos kaip pagrindinis patiekalas.

Šaltųjų ar šiltųjų vandenų krevetės – kokias rinktis?

Gamtininkai visame pasaulyje suskaičiuoja net apie 300 rūšių krevečių. Kad ir kiek rūšių bepriskaičiuotume išskiriami du pagrindiniai krevečių tipai: šaltųjų ir šiltųjų vandenų krevetės. Šiltųjų vandenų krevetės būna specialiai auginamos arba gaudomos laukinėje gamtoje (jūrose). Pastaruoju metu šiltųjų vandenų krevetės auginamos dažniau dirbtinėmis sąlygomis, specialiuose ūkiuose daugiausia Pietryčių Azijos šalyse. Tuo tarpu šaltųjų vandenų krevetės pagaunamos tik laukinėje gamtoje.

Šaltųjų vandenų krevečių mėsa yra elastinga, šviesiai rausvos spalvos ir turi saldų skonį. Šios krevetės auga natūraliu būdu, maitinasi ekologiškai švariu planktonu, o tai daro įtaką galutinei produkto kokybei.

Labiausiai vertinamos Grenlandijos šaltųjų vandenų krevetės, nes jos gyvena šalčiausiuose vandenyse, lėtai auga ir vystosi, todėl įgyja subtilų skonį. Pagrindinės šalys užsiimančios šaltųjų vandenų krevečių tiekimu yra Kanada, Grenlandija ir Danija.

AB „Premia KPC“, prekiaujanti ledais ir šaldytais produktais, siūlo išbandyti jų asortimente esančias „Viking“ šaltųjų vandenų krevetes, kurias galite rasti didžiuosiuose prekybos centruose. Ant pakuotės yra uždėtas mėlynos spalvos ženkliukas „Cold water shrimps“ padės vartotojams lengvai atskirti, kad šios krevetės yra sužvejotos šaltuosiuose vandenyse.

Šaltųjų vandenų krevetės – maistingas produktas

Gydytojos dietologės, doc.dr. Editos Gavelienės teigimu, krevetės ir kitos jūros gėrybės – dažnas produktas dietinių produktų sąraše, nes jose beveik nėra riebalų, tačiau daug visaverčių baltymų. Tai puikus seleno, jodo šaltinis. Porcija (apie 120g) krevečių turi apie 46 mikrogramus jodo, t.y. net 30 procentų paros normos.

Valgant šį gurmanų vertinamą jūrų skanėstą greitai pajuntamas sotumas. Krevetės mažai kaloringos, bet maistingos. Jos turi žmogui būtinų vitaminų A, D, E, B12, omega 3 ir omega 6 riebalų rūgščių bei mineralų (kobalto, cinko, mangano, kalio, natrio, jodo, vario, geležies, fosforo, magnio ir pan.). Krevetėse esančios maistinės medžiagos dalyvauja žmogaus organizmo medžiagų apykaitos, imuniteto stiprinimo, odos būklės gerinimo procesuose. Mineralinės medžiagos ir vitaminai, tie, kurie svarbūs regėjimui, kraujotakai, skydliaukės veiklai užtikrinti.

Dietologų rekomendacijos

Gydytoja dietologė E. Gavelienė pasakoja, kad krevetės dažnai rekomenduojamos sveikų žmonių raciono visavertiškumui užtikrinti. Taip pat gali būti ir kai kuriomis ligomis sergančiųjų arba turinčių padidintą riziką sirgti asmenų dietoje. Jos įtrauktinos į sergančiųjų sąnarių, plaučių ligomis valgiaraščius, puikiai tinka sergantiesiems nutukimu. Gydytoja dietologė jūros gėrybėmis ir žuvimi mėgautis rekomenduoja 3 kartus per savaitę.

Svarbu nepervirti

Kiekvienam pirmą kartą bandančiam paruošti krevetes svarbu žinoti, o vėliau ir prisiminti pagrindinę taisyklę – svarbu krevečių nepervirti. Krevetės paprastai verdamos tol, kol jos paraudonuos ir iškils į paviršių. Pervirus krevetes, jos bus tąsios, tarsi guma.

Naudojant krevetes kaip karštų patiekalų, sriubų, makaronų ingredientą, jos turi būti patiektos pačioje serviravimo pabaigoje, kad sušiltų, bet neperkaistų ar neperkeptų, kitaip praras savo specifinį skonį.

Šviežių krevečių mėsa yra sūroka, tvirta ir švelnaus skonio, švelniai rausvos spalvos. Geros kokybės krevetės beveik neturi kvapo, tik dvelkia jūros šviežumu. Teisingai paruoštos krevetės yra švelnaus, tirpstančio burnoje skonio.

AB „Premia KPC“ gaminamų šaltųjų vandenų krevečių galite įsigyti daugumoje prekybos centrų.
Paragauk!

GAIVIOS KREVEČIŲ SALOTOS

(2 porcijos)

Ingredientai:

200 g pasirinktų salotų
100 g šaldytų, išlukštentų krevečių
2 kiaušiniai
100 g tarkuoto parmezano sūrio
100 g konservuotų ananasų
100 g konservuotų kukurūzų

Padažui:

2 valg. š. majonezo
2 valg. š. natūralaus jogurto
1 arbat. š. citrinų sulčių
1 arbat. š. / žiupsnelis provanso žolelių prieskonių mišinio
2 skiltelės česnako

Kaip gaminti:

1. Krevetes atitirpinkite ir išlukštenkite.

2. Salotas nuplaukite, suplėšykite ir gražiai išdėliokite į dvi lėkštes. Salotos atrodys gražiau, jei nemaišysite bendrame dubenyje, o iškart ruošite atskirose lėkštėse.

3. Kiaušinius išvirkite, padalinkite į kelias dalis ir taip pat išdėliokite lėkštėse. Į tas pačias lėkštes dėliokite krevetes, gabalėliais pjaustytus ananasus, įberkite konservuotų kukurūzų, tarkuotą parmezano sūrį.

4. Dubenėlyje paruoškite padažą: sukrėskite majonezą, jogurtą, supilkite citrinų sultis, suberkite prieskonius, trintas česnako skilteles. Gerai išmaišykite.

5. Salotas apšlakstykite padažu prieš pat patiekiant.

Skanaus!

KREVEČIŲ UŽKANDĖLĖ

(4 porcijos)

Ingredientai:

400 g išlukštentų šaldytų krevečių
100 ml sojų padažo
100 ml aliejaus
3 skiltelės česnako
citrina
imbieras (gabalėlis šaknies)
2 valg. š. aitriųjų paprikų padažo

Kaip gaminti:

1. Krevetes atšildykite ir nuvarvinkite.

2. Paruoškite marinatą: išspauskite česnaką, nulupkite ir smulkia trintuve sutarkuokite imbiero šaknį, išspauskite citrinos sultis.

3. Dubenyje sumaišykite aliejų, sojų padažą, česnakus, citrinų sultis, šaukštą tarkuoto imbiero ir aitriųjų paprikų padažą, sudėkite krevetes, išmaišykite. Per naktį palikite krevetes marinuotis šaldytuve.

4. Kepkite krevetes su marinatu ant silpnos ugnies maždaug 3 minutes, įmaišykite kapotus svogūnų laiškus. Sudėkite į dubenį ir tiekite kaip užkandį su skrudintos duonos riekelėmis.

Skanaus!

Taip paruoštas krevetes galite tiekti ir kaip pagrindinį patiekalą su virtais laukiniais ryžiais.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai