Ingredientai

Pekininis arba paprastas kopūstas 1 vnt.
Aitriosios paprikos dribsniai
Vidutinio dydžio svogūnų galos 2 vnt.
Morka 1 vnt.
Česnakų laiškai sauja
Porcijos: 5
Korėjietiškai paruošti kopūstaikimčiai, vienas populiariausių azijietiškų daržovių receptų. Šis patiekalas yra puiki alternatyva tradiciniams lietuviškiems raugintiems kopūstams. O ir gaminami jie gana panašiai – kimčiai yra ruošiami fermentacijos būdu.

Gaminimo eiga

1. Pirmiausiai stambiai supjaustykite kopūstą. Į didelį indą pilame vandens ir jį pasūdome, ten pat sudedame supjaustytą kopūstą ir paliekame jį mirkti per naktį.

2. Ryte kopūstus perplauname vandeniu – jie turi būti nepraradę savo traškumo, tačiau gerokai suminkštėję.

3. Į atskirą indą sudėkite griežinėliais supjaustytą morką, susmulkintą svogūną. Česnaką, ir imbierą sutrinkite iki vientisos masės. Visas sudėtines dalis iš abiejų indų sumaišykite su aitriosios paprikos dribsniais ir pabarstykite smulkiai kapotais česnakų laiškais. Gautą masę sumaišykite su kopūstais – norint pasiekti geriausią rezultatą, kopūstus patariama įtrinti ranka.

4. Viską sudėkite į pasirinktus sandarius indus (tinka ir stiklainiai), suslėkite ir pastatykite į tamsią, vėsią vietą.

5. Nors kimčius galima valgyti ir šviežius, sodresnis jų skonis atsiskleis po 3–7 dienų. Tiesa, patariama po indais su kimčiais pastatyti padėklą, nes fermentuojantis skystis gali tekėti pro viršų. Neišsigąskite kvapo – jis gali pasirodyti specifinis.

6. Po 3–7 dienų stiklainius galite perkelti į šaldytuvą. Ten jie toliau iš lėto fermentuosis, tačiau jau galėsite ragauti ir derinti prie pasirinktų patiekalų kaip garnyrą.

Pastabos:

* Šia technika paruošti kopūstai – labai universalūs, jie gali būti valgomi ir vieni, naudojami kaip garnyras prie pačių įvairiausių mėsos ar žuvies patiekalų. Juos populiaru dėti į ryžių dubenėlius ar azijietiškų makaronų patiekalus, sriubas.

* Kimčiai išsiskiria aitriu skoniu, todėl patiks tiems, kurie mėgsta valgyti aštriau. Ir nors paprastai šis patiekalas yra gaminamas iš Pekino kopūstų, kimčių gamybai puikiai tinka ir lietuviški kopūstai.

* Pasak IKI maisto ekspertės, kimčiai tradiciškai gaminami iš kopūstų, morkų, svogūnų ar ridikėlių, kurie sumaišomi su iš česnako, imbiero, čili pipirų ir iš žuvies padažo pagamintu pagardu. Juo daržovės užpilamos ir paliekamos fermentuotis. Tinkamai paruošti kimčiai gali būti valgomi visus metus.

* Kimčiai yra ne tik skanūs, bet ir suteikia didelės naudos sveikatai.
Taip paruoštuose kopūstuose gausu cholino, kuris yra natūralus junginys, gyvybiškai svarbus ląstelėms, raumenims, nervų sistemai, atminčiai ir net nuotaikai palaikyti. Kimčiuose taip pat daug vitamino K, kuris padeda kraujo krešėjimui ir stiprina kaulus. Kimčių vartojimas gerina širdies darbą, padeda virškinimui ir stiprina imuninę sistemą.

receptą dėkojame IKI.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai