Ingredientai

Vanduo 0.3 stiklinės
Miltai 0.5 stiklinės
Vanduo 3 stiklinės
Cukrus 0.2 stiklinės
Miltai 1.2 stiklinės
Sviestas 8 šaukštai
Cukrus 0.8 stiklinės
Cukrus 2 šaukštai
Vanilinis cukrus 1.5 šaukštelio
Druska 1 šaukštelis
Sviestas 2 pakeliai
Miltai 3 stiklinės
Razinos 1.5 stiklinės
Miltai 1 stiklinė
Sviestas 1 šaukštas
Porcijos: 10

Gaminimo eiga

1. Raugas: supilkite vandenį į vidutinio dydžio indą ir išberkite mieles ant viršaus. Palaukite, kol masė ims burbuliuoti (apie 10 min). Įmaišykite miltus ir uždenkite maistine plėvele. Palaukite, kol masė padvigubės (30 min).

2. Pirmas užmaišymas: supilkite vandenį į maišytuvo talpą ir suberkite mieles. Palaikykite 10 min, kol masė ims burbuliuoti.

3. Įdėkite raugą, įmuškite kiaušinius, suberkite miltus ir cukrų. Įjunkite trintuvą ir viską maišykite lėtu greičiu, iki tešla ims lipti į vieną masę (apie 2 min). Tuomet padidinkite greitį iki vidutinio ir sudėkite sviestą (prieš tai supjaustykite sviesto gabalus į 16 gabalėlių). Sviesto gabalėlius dėkite po vieną, prieš tai gerai išmaišę masę. Taip maišykite iki tešla taps lipni ir susisuks į vieną kamuolį (4 min).

4. Uždenkite tešlą maistine plėvele ir leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje – ji turėtų padvigubėti (1 val.)

5. Antrasis užmaišymas: sudėkite pirmojo užmišymo tešlą į maišytuvą, įmuškite kiaušinius, kiaušinių baltymus, suberkite cukrų, įdėkite medaus, vaniles ir druskos, viską gerai išmaišykite lėtu greičiu (1 min). Tuomet padidinkite greitį iki vidutinio, sudėkite sviestą ir išmaišykite iki glotnios masės (2-4 min).

6. Sumažinkite greitį ir palaipsniui berkite miltus. Maišykite iki kol masė taps glotni (2 min). Tuomet vietoj šluotelių uždėkite, spiralinius antgalius ir maišykite vidutiniu greičiu 10 min (tešla gausis itin švelni). Ištepkite didelį dubenį plonu sluoksnių daržovių aliejumi ir sukrėskite tešlą. Sandariai uždenkite maistine plėvele ir leiskite tešlai pakilti šiltoje vietoje (12-24 val.)

7. Užbaigimas: tešlą padėkite ant miltais pabarstyto paviršiaus. Naudodamiesi aštriu peiliu, padalinkite tešlą į dvejas lygias puses, iš kiekvienos pusės suformuokite po kamuolį. Įvyniokite kiekvieną į maistinę plėvelę ir palikite kambario temperatūroje 11-12 val.

8. Pasiruoškite įdarą ir formą.

9. Gerai patepkite Penettone formeles sviestu. Uždėkite formas ant kepimo popieriaus.

10. Pamerkite razinas į vidutinio dydžio indą, pripildyta vandeniu, leiskite joms pamirkti apie 30 min. Nukoškite ir nusausinkite razinas ir supilkite į sausai iššluostytą indą. Pridėkite cukruotų vaisių žievelių bei citrinos ir apelsinų žievelių, įberkite 3 v. š. miltų ir švelniai krestelėkite indą, kad miltai vienodai pasklistų ant paviršiaus.

11. Likusias ¾ miltų stiklinės suberkite į mažą dubenį, juos naudosime tešlos formavimui. Paimkite paruoštus tešlos kamuolius ir padėkite ant miltais pabarstyto stalviršio, pabarstykite šiek tiek miltų ant kamuolių paviršiaus.

12. Pamiltuokite rankas ir formuokite kiekvieną kamuolį taip, kad įgautų ovalią formą, vis pabarstydami tešlą miltais pagal poreikį. Tolygiai paberkit po ketvirtadalį vaisių mišinio ant kiekvieno ovalo ir švelniai įspauskite į tešlos vidų. Paimkite tešlą už trumpesnių galų ir įlenkite į tešlos vidų, taip suformuodami kelmo formą.

13. Miltuotomis rankomis, paberdami miltų suplokite kelmus į ovalus. Padalinkite likusius vaisius ir tolygiai paskirstykite ant abiejų ovalų ir švelniai įspauskite į tešlos vidų.

14. Paėmę už trumpųjų galų vėl suformuokite du kelmus, sudėkite vieną šalia kito lenkimo siūlėmis į apačią.

15. Pakaišiokite kelmo pakraščius taip, kad gautume kamuolio formą, įspausdami kiekvieną išsikišusį vaisių gabalėlį. Naudodamiesi aštriu peiliu arba skutimosi peliuko ašmenimi įpjaukite siaurą X per visą tešlos paviršių ir įdėkite kamuolius į formas.

16. Uždenkite formas maistine plėvele ir leiskite Panettone pakilti, pastačius formas ant kepimo popieriaus. Jos turėtų padidėti perpus (2 val.). Įkaitinkite orkaitę iki 200 laipsnių ir patalpinkite skardą į apatinį orkaitės trečdalį.

17. Naudodamiesi aštriu peiliu ar skustuvo peiliuku, dar kartą įpjaukite X formą. Perpjaukite 1 v. š. sviesto pusiau ir įdėkite po puselę į kiekvieno X vidurį.

18. Pašaukite kepimo formas su Panettone į orkaitę ir kepkite 10 min. Tuomet sumažinkite temperatūrą iki 190 laipsnių ir kepkite dar 10 min, vėliau sumažinkite temperatūrą iki 180 laipsnių ir kepkite 35-40 min, kol Panettone viršus įgaus rusvai auksinį atspalvį, o į centrą įsmeigtas medinis pagaliukas liks sausas.

19. Tuo metu, susukite du švarius virtuvinius rankšluosčius į dvi virves ir suformuokite iš jų ratą. Tą patį pakartokite su dar dviem rankšluosčiais, susukdami antrą ratą.

20. Išimkite kiekvieną Panettone iš orkaitės ir padėkite į rato vidurį šonu. Jei padėsite Panettone vėsti pagrindu žemyn, jis susmegs. Leiskite visiškai atšalti 11-12 val. Tuomet supjaustykite aštriu peiliu ir patiekite ant stalo.

Skanaus!
MALSENA

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai