Porcijos: 4
Bolivija – šalis aukštybėse. Važiuojant per Andų kalnus kartais netgi sunku kvėpuoti. Jei atsiriša batas – nesilenki iš karto jo užsirišti. Dairaisi aplink, kur galėtum užkelti koją, kad nereikėtų daug lenktis – šitaip kvėpuoti lengviau. Naktį miegodamas nuo vieno ant kito šono taip pat vertiesi atsargiai, kad nesutrikdytum kvėpavimo, – kitaip reikia kelis kartus giliai įkvėpti oro.

Gaminimo eiga

Vietiniai su aukštikalnių poveikiu kovoja paprasčiau – už žando prisikiša kokos lapų. Po truputį rydami su seilėmis susimaišiusias kokos sultis, jie tonizuojasi. Bandėme ir mes – ypatingo poveikio nepajutau, galų gale atsibosta vaikščioti su išsipūtusiu žandu, tarsi su ištinusiu, skaudančiu dantimi.

Tik atvažiavę į Boliviją ir apsistoję pirmos nakvynės, nuėjome į mažą restoraną siauroje gatvelėje. Kol rinkomės patiekalus, Marcelo patraukė į ūkinių prekių parduotuvę kitoje gatvės pusėje. Netrukus jis grįžo nešinas dinamito lazdele ir uždegimo virve.
Atsainiai numetė ant stalo ir tarstelėjo: „Parduotuvėje nupirkau. Galėsime po vakarienės susprogdinti.“

Ir guli sau tas dinamitas ant stalo. Guli, guli, o mums ir nejauku kažkaip. Sukaupęs drąsą, Martynas sako Marcelo: „Gal tu jį nešk atgal į parduotuvę. Kad nesprogtų čia mums bevalgant.“

Taip ir likom nesprogdinę.

Kitoje Bolivijos vietoje užsukome į restoraną, besipuikuojantį dideliu gaidžio atvaizdu. Jame buvo pilna žmonių. Kelionėse laikomės tokios taisyklės – valgyk ten, kur daug vietinių, neapsiriksi.

Vištiena, kurią užsisakėme, išties buvo nuostabaus skonio. Tokia skani, kad net nuėjau išsiaiškinti, kaip ji kepama. Atsakymas mane, švelniai tariant, pribloškė: vištiena čia apie parą marinuojama koka kolos marinate!

Dėl visa ko pasiėmiau receptą, o vėliau pagalvojau – visai logiškas toks marinatas. Ir rūgšti, ir saldi ta koka kola,
dar pridedi prieskonių – štai jums ir skonis! Pabandžiau grįžęs namo taip marinuoti vištų sparnelius – šeima gyrė. Dėl viso pikto apie marinatą jiems nieko nesakiau, nesakykit ir jūs savo svečiams.

Sudedamąsias marinato dalis sumaišykite dubenyje ir pamerkite į jį vištų sparnelius. Marinuokite mažiausiai pusvalandį. Sudėkite į skardą ir kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 20 minučių.

Likusį marinatą supilkite į nedidelę keptuvę ir pakaitinkite virš silpnos ugnies. Vandenyje išmaišykite krakmolą, supilkite į marinatą ir maišydami kaitinkite, kol sutirštės. Nukelkite padažą nuo ugnies ir juo aptepkite iš orkaitės ištrauktus sparnelius.

Apteptus sparnelius dar apie 10 minučių pakepkite orkaitėje, kol jie pasidengs karamele.

Sparnelius iš lėkštės imkite pirštais, šakutės čia neprireiks.

Smaguris

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai