Šio amerikietiško deserto fudge lietuviško vertimo turbūt net nėra, bent mums neteko girdėti, nors keliuose tinklaraščiuose matytas sulietuvintas “fadži” žodis, o skoniui labiausiai tinka apibūdinti – tiesiog karameliniai saldainiai. Šito deserto tipų yra labai daug, svarbiausia, kad turtingo skonio masė gaunama šildant ir maišant cukrų, sviestą ir pieną, kol ji tampa tiršta ir klampi, ją galima gardinti įvairiais džiovintais vaisiais, riešutais. Matyt pirmus kartus sukurto (apie 19 amžiaus pabaigoje) fudge mums nepavyktų pagaminti, bet daugelyje receptų siūloma tokia kombinacija: sutirštintas saldus pienas, juodas šokoladas, riešutų sviestas.

Gaminimo eiga

Sudėtingiausia išgauti atitinkamo tirštumo masę, kadangi rekomenduojama masę kaitinti iki apie 116 laipsnių kaitros, bet tam tikslui reikėtų turėti maisto termometrą. Priklausomai nuo masės užkaitinimo, atitinkamai ji sustingsta, todėl be termometro gali rezultatas gautis labai skirtingas.

Mums kiekvieną kartą fudge gaunasi skirtingos konsistencijos. Vien tik karamelinė masė mums pasirodė per saldi, tad skonio stiprinimui rinkomės riešutus: pistacijas, migdolus ir graikinius riešutus.

Šokoladą ištirpinau ant vandens garų (virš puodo su verdančiu vandeniu), įmaišau kondensuotą pieną bei riešutų sviestą ir gerai viską maišiau, kol masė kaito, tapo vientisa.

Nukeltame puode nuo garų įmaišiau smulkintus riešutus. Į apvalią formą, įtiesiu maistinę plėvelę ir supilu masę (paprastai gaunasi apie 1,5 cm aukščio), uždengiu ir šaldau šaldytuve apie 10 valandų, geriausia bandyti pjaustyti po paros laiko, kada masė yra gerai atšalusi ir sustingusi.

Mes pjaustome kubeliais, apibarstome cinamonu arba kakava. Tokie saldainiai tampa skania ir miela dovana.
Bubblekitchen

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai