Porcijos: 1
Apie tai, kaip greitai ir skaniai mėsainius galite pasigaminti ir namuose, pasakoja restorano „Architektai“, esančio Kaune, virtuvės šefas Mindaugas Mizaras.

Gaminimo eiga

Gaminti mėsainius užsienyje populiaru dar nuo praėjusio šimtmečio pradžios. Ši mada atėjo ir į Lietuvą, tačiau tai ne tik klasikinis mėsainis, dažniausiai parduodamas greito maisto restoranuose.

„Mėsainiai, šnekamojoje kalboje taip ir vadinami „burgeriais“, populiarūs dėl pačių paprasčiausių dalykų – juos gan paprasta pagaminti, o tai galima padaryti gan greitai. Be to, fantazijai, su kuo jį pagaminti ir patiekti, ribų nėra,“ – dalinasi virtuvės šefas.

Galima rinktis pačias įvairiausias bandeles ar net tolygiai supjaustytą prancūzišką batoną, pagrindiniam įdarui naudoti bet kurią mėsos rūšį, na o visi pagardai ir salotos – tai, kas dera prie parinktos mėsos.

Kiekvienas virtuvės šefas ką nors papildo ir priderina, todėl mėsainiai kas kartą pateikiami originaliau ir netradiciškiau.

„Nors tradicinis „burgeris“ – tai bandelė su jautienos maltinuku, tačiau jam pagaminti puikiai tinka ir kiauliena, vištiena, ar net aviena. Galvodami apie sveikesnius produktus, gaminkite panaudodami kuo daugiau daržovių, o iš mėsų rinkitės liesesnę – vištieną,“ - pataria M. Mizaras.

Mėsainius gaminti galima ne tik iš gabaliukais supjaustytos mėsos, antai vištienos krūtinėlę galima lengvai apkepti ir suplėšyti, o šlaunelių kumpelius – sukapoti.

„Ko gero mėsainio neįsivaizduojame be sūrio ir daržovių. Paprastą fermentinį sūrį galite pakeisti pelėsiniu sūriu, o prie jo priderinti ir vaisius, pavyzdžiui šviežią figą, kuri pelėsiniui sūriui suteiks saldumo. Galima naudoti uogų džemą užtepant jį ant sūrio, - pasakoja virtuvės šefas, - Taip pat puikiai tinka mocarela sūris, kuris labai populiarus pagardinti picoms, taigi puikiai tinka ir mėsainiams, ypač su vištiena, pomidorais ar pomidorų pesto.“

Neatsiejamas garnyras prie mėsainio - bulvytės, tačiau ir su juo galime eksperimentuoti.

„Jei nenorite gaminti šaldytų bulvyčių, jas galite pakeisti namie paruoštomis bulvėmis – pakepti jas keptuvėje arba lengvai apvirtas pakepinti. Tai yra tradicinis garnyras. Prie jų priderinkite šviežias sezonines daržoves ir salotas. Tačiau galima paruošti ir įdomesnį garnyrą – saliero traškutį, tačiau nevertėtų pamiršti, kad garnyrą deriname su mėsainyje esančia mėsa,“ – teigia M. Mizaras.

Pasak šefo, prie vištienos labiausiai tinka karamelizuotas pastarnokas. Jį galite nesunkiai pagaminti, tereikia lengvai apvirtus pastarnoko gabalėlius patepti medumi ir šiek tiek pakepti orkaitėje, kad medus karamelizuotųsi.

Mėsainis su plėšyta vištiena ir mocarela sūriu:

Vištienos filė gabalėlius gerai įtrinkite prieskoniais, sumaišytais su trintu česnaku, pašlakstykite alyvuogių liejumi ir palikite šaldytuve marinuotis 30 min. Marinuotą vištieną pakepkite įkaitintoje keptuvėje su aliejumi po 5 min iš abiejų pusių.

Bandelę perpjaukite pusiau ir lengvai paskrudinkite orkaitėje arba grilyje. Paskrudintą bandelę patepkite raudonojo pesto arba pomidorų padažu, sudėkite aisbergo salotas, griežinėliais pjaustytą pomidorą, iškeptą ir lengvai paplėšytą vištieną, griežinėliais pjaustytą mocarela sūrį, tuomet uždenkite antra bandelės pusele.

Mėsainius galima patiekti su skrudintomis bulvytėmis ar kitaip pakeptomis bulvėmis, taip pat karamelizuotu pastarnoku ar saliero traškučiu, pomodorais, salotų lapais.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai