Ingredientai
Pjaustyti pomidorai
1.5 kg
Didelių raudonųjų svogūnų
1 vnt.
Česnako
2 skiltelė
Čili pipirai
1 vnt.
Kuminai
1 šaukštelis
Garstyčių milteliai
1 šaukštelis
Kalendros grūdeliai malti
1 šaukštelis
Šviežiai maltų pipirų
1 šaukštelis
Džiovintos saldžiosios paprikos
1 šaukštelis
Cinamono
1 šaukštelis
Rudasis cukrus
70 g
Obuolių acto
4 šaukštas
Balzaminis actas
1 šaukštas
Citrinų sultys
2 šaukštas
Druskos ir pipirų pagal skonį
1 šaukštelis
Gaminimo eiga
Pomidorus nuplikom verdančiu vandeniu ir nulupam. Supjaustom skiltelėm – labai nesistengiam, raikom stambiai. Svogūną supjaustom kubeliais, česnako skilteles sukapojam, aitrųjį pipirą perpjaunam pusiau, išimam sėklas ir susmulkinam.
Šitaip paruoštas daržoves sudedam puodan. Ten pat suberiam kuminą, garstyčias, kalendrą, pipirus, papriką ir cinamoną. Statom ant viryklės, užverdam ir kaitinam pusvalandį, kol pomidorai ištęžta. Nukeliam nuo ugnies ir ataušinam iki kambario temperatūros.
Sutrinam blenderiu arba dalimis kokteilių plaktuve. Į pomidorų masę suberiam cukrų ir druską, supilam abiejų rūšių actą ir citrinos sultis. Verdam 15-20 min., pernelyg nuo puodo nesitraukiam ir sykiais pamaišydami.
Kai kečupas pasiekia norimą tirštumą, išpilstom į iškaitintus stiklainėlius, užsukam steriliais dangteliais, ataušinam, laikom šaltai ir vėsiai 4-6 mėnesius.