Ingredientai
Jeigu neturite sąlygų išlaikyti raugintus kopūstus per žiemą kaip šviežius, galite juos sterilizuoti.
Gaminimo eiga
Kopūstus supjaustykite maždaug 5 mm juostelėmis. Morkas sutarkuokite burokine tarka, obuolius supjaustykite skiltelėmis neluptus.
Jeigu raugsite dideliame inde, kibire ar statinėje, jo dugną pirmiausia išklokite švariais kopūstų lapais.
Tada dubenyje berkite sluoksnį kopūstų, morkų, obuolių, truputį spanguolių, kmynų, druskos ir cukraus. Rankomis gerai išmaišykite ir sukrėskite į rauginimui skirtą indą, gerai suspaudžiant. Vėl kartokite, kol rauginimo indas bus artipilnis.
Jeigu kopūstus raugsite stiklainiuose, juos turite labai gerai suspausti, kad atsirastų sulčių. Tai padaryti galite mediniu grūstuvu.
Sudėtus kopūstus subadykite keliose vietose medine lazdele, pridenkite audiniu ir padėkite kelioms dienoms (3-5), kad įrūgtų. Nepamirškite kopūstų kasdien subadyti medine lazdele iki pat dugno, kad išeitų lauk susikaupusios dujos, kitaip kopūstai bus kartūs.
Išrūgusius kopūstus suspauskite, kad virš jų būtų 3 cm sunkos, uždenkite ir išneškite 10 dienų šaltai.
Dabar kopūstus galite sterilizuoti, kad jie kaip švieži išsilaikytų visą žiemą, jei neturite sąlygų jų laikyti vienodoje žemoje temperatūroje.
Sterilizavimui nupilkite visą sunką nuo kopūstų ir užvirkite. Pusę jos išpilstykite į švarius paruoštus stiklainius, sukrėskite ten raugintus kopūstus, gerai suspauskite ir užpilkite likusiu verdančiu sūrymu. Jeigu jo trūksta - išsivirkite: 1 l vandens, 1 šaukštas druskos.
Stiklainius pridenkite švariais dangteliais ir statykite į puodus su karštu vandeniu. Kaitinkite 3 l stiklainius pusę valandos, 1 l - 20 min. Iškaitintus stiklainius iš karto uždarykite ir apverskite dugnu aukštyn. Kai truputį atvės, kuo greičiau išneškite į šaltą patalpą.