Ingredientai
„Tikrasis šio norvegiško pyrago pavadinimas – „Kvæfjordkake“, tačiau jo paragavę žmonės nutarė, kad jis yra gardžiausias, kokį teko ragauti, todėl dažnai jį tiesiog taip ir vadina „Verdens beste kake“ – geriausias pasaulyje pyragas“, – pasakoja maisto tinklaraščio „Skanios istorijos“ autorė Jurga Medžionienė iš Norvegijos.
Gaminimo eiga
Sviestą išsukti su cukrum iki baltumo. Dėti po vieną trynį ir toliau gerai išsukti. Įpilti pieną, įsijoti miltus ir kepimo miltelius. Gerai viską sumaišyti.
Tešlą užtepti ant kepimo popieriaus. Tai padaryti nėra lengva, tad Jurga daro taip: pasitiesia kepimo popierių ant stalviršio, išskleidžia ant jo tešlą ir tik tada perkelia i didelę kepimo skardą.
Plakti kiaušinio baltymus, vis įpilant cukraus. Plakti iki standaus morengo.
Morengą paskleisti ant tešlos.
Užbarstyti skaldytų migdolų.
Kepti reikia 160 laipsnių temperatūroje apie 30 min. Išėmus iš orkaitės atvėsinti, perpjauti per pusę.
Išplakti grietinėlę, sumaišyti su romo arba vaniliniu kremu. Vieną pusę pyrago dėti į pasiruoštą formą/ padėklą morengu į viršų. Aptepti vaniliniu kremu. Jei yra, įdėti braškių. Užkloti kita puse pyrago, taip pat morengu i viršų.
Dėti į šaldytuvą. Jurgai skaniausia būna kitą dieną.
Jurgos pastebėjimai:
„Originaliam recepte nededami nei vaisiai, nei uogos. Aš esu gaminus ir taip, ir taip – abiem atvejais skanu.
Pyragą pagamint lengva, o skonis – dieviškas. Ne veltui norvegai jį vadina Pasaulio geriausiu. Tai tikrai vienas iš šeimos mėgstamiausių!“