„Tikrasis šio norvegiško pyrago pavadinimas – „Kvæfjordkake“, tačiau jo paragavę žmonės nutarė, kad jis yra gardžiausias, kokį teko ragauti, todėl dažnai jį tiesiog taip ir vadina „Verdens beste kake“ – geriausias pasaulyje pyragas“, – pasakoja maisto tinklaraščio „Skanios istorijos“ autorė Jurga Medžionienė iš Norvegijos.

Gaminimo eiga

  • Sviestą išsukti su cukrum iki baltumo. Dėti po vieną trynį ir toliau gerai išsukti. Įpilti pieną, įsijoti miltus ir kepimo miltelius. Gerai viską sumaišyti.

  • Tešlą užtepti ant kepimo popieriaus. Tai padaryti nėra lengva, tad Jurga daro taip: pasitiesia kepimo popierių ant stalviršio, išskleidžia ant jo tešlą ir tik tada perkelia i didelę kepimo skardą.

  • Plakti kiaušinio baltymus, vis įpilant cukraus. Plakti iki standaus morengo.

  • Morengą paskleisti ant tešlos.

  • Užbarstyti skaldytų migdolų.

  • Kepti reikia 160 laipsnių temperatūroje apie 30 min. Išėmus iš orkaitės atvėsinti, perpjauti per pusę.

  • Išplakti grietinėlę, sumaišyti su romo arba vaniliniu kremu. Vieną pusę pyrago dėti į pasiruoštą formą/ padėklą morengu į viršų. Aptepti vaniliniu kremu. Jei yra, įdėti braškių. Užkloti kita puse pyrago, taip pat morengu i viršų.

  • Dėti į šaldytuvą. Jurgai skaniausia būna kitą dieną.

Jurgos pastebėjimai:

  • „Originaliam recepte nededami nei vaisiai, nei uogos. Aš esu gaminus ir taip, ir taip – abiem atvejais skanu.

  • Pyragą pagamint lengva, o skonis – dieviškas. Ne veltui norvegai jį vadina Pasaulio geriausiu. Tai tikrai vienas iš šeimos mėgstamiausių!“