Ingredientai

Tiems, kurie neįsivaizduoja ryto be kiaušinienės ar kvapnių blynelių, nesvylančios dangos keptuvė – pagarbos vertas gaminys. Iš tiesų, jos ypač lengvai valomos, lengvos, nebrangios, ir net didžiausią maisto gaminimo skeptiką stebuklingai kelioms minutėms gali paversti profesionaliu virtuvės šefu.

Gaminimo eiga

Tačiau jau ne vienerius metus atliekami moksliniai tyrimai skelbia, kad nesvylančios dangos keptuvės gali būti žalingos mūsų sveikatai. Taigi, kokios medžiagos keptuvei suteikia nesvylančių savybių ir kas jose yra toksiško? O galbūt jau yra kokių nors sveikatai visiškai nekenksmingų nesvylančios dangos alternatyvų?

Amerikiečių toksikologas Mimi Huangas (Šiaurės Karolinos universitetas), ilgą laiką tyręs nesvylančios keptuvių dangos pavojų žmonėms ir gyvūnams, aiškina, jog pagrindinė tokių keptuvių sudedamoji dalis – teflonas. Tai cheminis perfluorochemikalų mišinys, sudarytas iš chemikalų ir daugybės fluorido atomų. Šie chemikalai – itin atsparūs kitiems chemikalams, todėl teflonas dar yra naudojamas kaip priedas dažų, audinių, kilimų, drabužių pramonėje. Pagrindinis teflono sudedamasis elementas, polytetrafluoroethylenas (PTFE), pradeda kisti tik pasiekus 327ºC karštį, o tai reiškia, kad jis gali būti taikomas kepimui. Tačiau, anot mokslininko, temperatūrai pakilus iki 350ºC, PTFE išskiria net 6 rūšių dujas: dvi iš jų, besikaupdamos organizme, gali sukelti vėžį, pažeisti plaučius, dvi tiesiog teršia orą, o kitų rūšių dujos laikomos gyvybei pavojingu chemikalu. Vienas aplinkosaugininkų tyrimas atskleidė, kad tefloninė keptuvė per 5 min. gali įkaisti net iki 382ºC. Nors oficialiai šis skaičius nėra patvirtintas, tai verčia sunerimti.

Iš tiesų, tinkamai naudojantis keptuve, PTFE žmonių sveikatai gali ir visiškai neturėti įtakos (labiausiai jis veikia paukščius), tačiau mokslininkai skatina atkreipti dėmesį į kitą svarbų chemikalą – perfluorooktanoiko rūgštį (PFOA), kuris naudojamas PTFE gamyboje ir gali būti randamas nesvylančioje keptuvės dangoje. Vaisingumo gydytojo S.S.Whito teigimu, PFOA neigiamai veikia žmogaus hormonų sistemą, reprodukciją, vaisiaus vystymąsi. Mokslininkai taip pat pabrėžia, kad tefloninę keptuvės dangą galima nesunkiai pažeisti joje vartant maistą, plaunant įvairiomis kempinėlėmis ar staigiai pakeičiant joje temperatūrą. Pažeidus dangą, paties teflono gabalėliai gali atsidurti maiste. Tokiu būdu į žmogaus organizmą gali patekti PFOA.

Ar vertėtų išmesti visas turimas teflonines keptuves?

Per pastaruosius kelerius metus Europos maisto saugumo departamentas įvertino daugybę tyrimų, susijusių su PFOA daroma įtaka žmogui. Nors bene visose studijose pastebima, kad šis chemikalas yra nuodingas žmogaus organizmo ląstelėms, pabrėžiama, kad tinkamai naudojantis keptuve, kas kelis metus ją pakeičiant, žalos žmogui ji beveik nedaro. Anot toksikologo, keptuvių nesvylančiomis dangomis negalima palikti be priežiūros, kepti ant aukštos temperatūros, kaitinti tuščios, su jomis negalima naudoti metalinių mentelių, plauti reikia tik minkšta kempinėle ir švelniu plovikliu. Be to, tokių keptuvių negalima plauti ką tik nukėlus nuo ugnies, reikia palaukti, kol atvės. Laikantis visų instrukcijų, ir nepažeidus dangos, nesvylančia keptuve naudotis gana saugu, tačiau ant jos atsiradus pūslelių, įbrėžimų ar įtrūkimų – ją vertėtų pakeisti nauja.

Sveikų keptuvių pasiūla

Atėjo laikas prisiminti sunkias, senovines ketaus keptuves. Daugelio žymių pasaulio šefų teigimu, jose gaminamas maistas ne tik sveikiausias, bet ir skaniausias. Dėl storų sienelių, ketaus keptuvės itin gerai paskirsto šilumą ir puikiai išlaiko natūralius patiekalo skonius. Nors ketaus indai pagarsėję kaip reikalaujantys itin daug priežiūros, iš tiesų, reikia žinoti vos kelis dalykus. Po kiekvieno panaudojimo ją reikia gerai išplauti paprastu vandeniu (be muilo), iššluostyti ir padengti plonu sluoksniu aliejaus. Be to, ketaus keptuvėje negalima laikyti paruošto maisto, nes ji gali pradėti rūdyti. Tinkamai prižiūrima ketaus keptuvė gali būti nesvylanti, o laikui bėgant, dėl aliejaus suformuoto barjero, ji tampa vis labiau nesvylanti. Šios keptuvės yra neįtikėtinai atsparios ir ilgaamžės. Be to, mokslininkai yra pastebėję, kad ketaus indai maistą papildo geležimi.

Kitas puikus pasirinkimas, norint pakeisti nusidėvėjusią tefloninę keptuvę ir į savo virtuvę įleisti gaivaus vėjelio – nerūdijančio plieno keptuvės. Kaip jau pats pavadinimas sufleruoja, tai keptuvės iš labai patvarios, į maisto produktus nereaguojančios medžiagos, kuri pasižymi beveik neribotu galiojimu. Jos kiek lengvesnės nei ketaus keptuvės ir su jomis galima drąsiai naudoti metalinius įrankius patiekalo vartymui. Taip pat labai patogu jose gaminti padažus, greitai apkepti daržoves ar mėsą. Nerūdijančio plieno keptuvės įkaista lėtai, tačiau ilgiau išlaiko šilumą. Vienas esminių šių keptuvių trūkumas tas, kad jose maistas gali lengviau prisvilti, todėl kepimui patartina naudoti aliejų. Svarbu pabrėžti, kad mėsą (steikus) šiose keptuvėse galima kepti be riebalų, taip išlaikant tikrąjį mėsos skonį ir gaminant sveikesnį maistą. Valyti šias keptuves reikėtų su švelniu indų plovikliu ir minkšta kempinėle. Be to, prieš įsigyjant nerūdijančio plieno keptuvę, svarbu atkreipti dėmesį, ar jos plienas yra medicininis, t.y., ar pažymėtas simboliu 18/10. Toks plienas yra pačios aukščiausios kokybės, sudarytas iš 18 % chromo ir 10 % nikelio.

Inovatyvi keptuvė: nesvylanti, nesibraižanti ir tuo pačiu visiškai sveika?

Šiemet keptuvių pasaulyje įvyko šioks toks perversmas. Pasirodė dviejų rūšių keptuvės, pagamintos pagal dvi naujas technologijas. Tai šveicarų firmos „Spring“ sukurta technologija ir keptuvės pavadintos „Vulcano Cut Resist“ bei korėjiečių firmos „Kims cook“ sukurta technologija ir keptuvės pavadintos „Black Cube“. Anot indais prekiaujančios bendrovės „Metalo amžius“ savininko Sauliaus Liesio, „Vulcano Cut Resist“ keptuvės savo technologija labiausiai orientuotos į profesionalią virtuvę. Jos pagamintos pagal patentuotą šveicarų technologiją: tvirta plieninė keptuvė (nerūdijančio plieno lydinys 18/10) su kapsuliniu termoakumuliuojančiu dugnu, padengta trijų sluoksnių nesvylančia danga „Durit Resist“, atsparia temperatūrai iki 250°C. Šios keptuvės nesvylantis sluoksnis padengtas korio formos plieniniu tinkleliu. Tokia technologija leidžia keptuvėje naudoti metalinius įrankius vartymui nebijant subraižymo. Parduotuvės savininko teigimu, netgi keptuvės su deimantinėmis, titano, keraminėmis ar panašiomis dangomis vis tiek bijo braižymo ir tokių keptuvių gamintojai nerekomenduoja su jomis naudoti metalinių įrankių. Todėl minėta technologija tikras inovacijos pliūpsnis.

Nesvylanti ir tuo pačiu nebijanti braižymo yra ir antroji, šiek tiek vėliau į Lietuvos rinką paleista, „Black Cube“ keptuvė, Čikagos parodoje 2015 metais apdovanota prizu už geriausią metų inovaciją. Šioje keptuvėje, priešingai nei anksčiau minėtoje, nėra metalinio tinklelio, uždėto ant nesvylančios dangos, tačiau panašus efektas išgautas kitu būdu: prieš dengiant nesvylančia danga, keptuvės dugnas yra išėsdinamas rūgštimi, neliestas paliekamas tik lazeriu pažymėtas tinklelis iš atskirų taškų. Tie neliesti taškeliai lieka šiek tiek aukščiau, nei visas likęs keptuvės dugnas, ir sudaro tinklelį. Tuomet dugnas trimis sluoksniais dengiamas nesvylančia danga. Siekiant keptuvę pagaminti ne tik nesvylančią, bet ir atsparią braižymui, po to dugnas nušlifuojamas, kad ant iškilusių taškelių vėl pasirodytų nerūdijančio plieno lydinys. Kaip ir „Vulcano Cut Resist“, ši keptuvė turi kapsulinį termoakumuliuojantį dugną, karščiui atsparią plieninę rankeną, o nerūdijantis plienas pažymėtas medicininiu 18/10 simboliu. Lyginant „Black Cube“ ir „Vulcano Cut Resist“ keptuves, svarbu atkreipti dėmesį, kad pastarojoje tinklelis sudarytas iš vielučių, ant kurių maistas šiek tiek svyla, tuo tarpu „Black Cube“ keptuvės tinklelis yra iš taškų (mažiau susilietimo ploto su maistu, todėl mažiau svilimo). Dar vienas svarbus „Black Cube“ keptuvės privalumas yra tas, kad nesvylanti danga ir tinklelis joje dengia visą vidinį keptuvės paviršių, o „Vulcano Cut Resist“ keptuvėje jis dengia tik dugną. Pasak „Metalo amžiaus“ savininko, buitinei virtuvei ši keptuvė yra pats geriausias pasirinkimas: “Savo savybėmis „Black Cube“ niekuo nenusileidžia „Vulcano Cut Resist“ keptuvėms, tačiau jų kaina yra mažesnė.” Be to, anot prekybininko, „Metalo amžius“ pardavinėja „Black Cube“ keptuves taikydami Lietuvoje gan neįprastą metodą, suteikdami klientui teisę grąžinti panaudotą keptuvę, jei ji neatitiko kliento lūkesčių.

Svarbu paminėti ir tai, kad abi šios inovatyvios keptuvės yra ne tik patogios ir jose lengvai galima pagaminti net ir įmantriausius patiekalus, bet jas taip pat galima vadinti visiškai nepavojingomis sveikatai. Nors skamba gana neįtikėtinai, tačiau jų sudėtyje, anot „Metalo amžiaus“ savininko Sauliaus Liesio, visiškai nėra tokių cheminių medžiagų kaip PTFE ir PFOA. „Vulcano Cut Resist“ ir „Black Cube“ keptuvėmis Lietuvoje kol kas prekiaujama tik indų parduotuvėse „Metalo amžius“.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai