Ingredientai

brendžio 250 g
apelsino sulčių ir žievelės 1 vnt.
įvairių džiovintų vaisių ir riešutų (razinų, spanguolių, abrikosų, slyvų, razinų, migdolų ar kt.) 1300 g
sviesto 250 g
rudojo cukraus 250 g
auksaspalvio sirupo arba medaus 2 v. š.
kiaušinių 4 vnt.
miltų 275 g
kepimo miltelių 2 a. š.
cinamono 2 a. š.
malto imbiero 2 a. š.
malto kardamono 2 a. š.
maltų gvazdikėlių 1.2 a. š.
Vis daugiau šeimininkių neįsivaizduoja Kalėdų be šio skanėsto - brandinto kalėdinio pyrago, kuris gaminamas likus kelioms savaitėms iki švenčių. Per tą laiką jis įgauna ypatingą skonį, kuriam retas atsispiria.

Gaminimo eiga

1. Džiovintus vaisius supjaustome gabalėliais, sumaišome su riešutais ir užpilame brendžiu. Laikome kambario temperatūroje maždaug parą.

2. Orkaitę įkaitinti iki 170°C. Kepimo formos dugną išklojame kepimo popieriumi, šonus ištepame sviestu.

3. Iki kambario temperatūros atšildytą sviestą išsukame su cukrumi iki purumo, supilame sirupą ar medų.

4. Išplakame kiaušinius. Po truputį juos pilame į sviesto masę. Ten pat įtarkuojame apelsino žievelę.

5. Miltus sumaišome su kepimo milteliais, prieskoniais ir sumaišome su sviesto mase. Viską gerai išmaišome.

6. Išspaudžiame aplesino sultis, supilame į džiovintus vaisius ir juos įmaišome į tešlą.

7. Viską supilame į kepimo formą, išlyginame. Viršų uždengiame folija.

8. Orkaitės temperatūrą sumažiname iki 150°C ir kepame apie 40-60 min., kol, patikrinus pagaliuku, tešla nebesivelia.

9. Iškepusį pyragą išimame iš orkaitės ir ataušiname ant grotelių. Paskui suvyniojame į kepimo popierių arba foliją, įdedame į maišelį ir brandiname kambario temperatūroje, sausoje vietoje. Brandinimas trunka 2-4 sav. Kartkartėmis pyragą galima palaistyti brendžiu.

10. Prieš patiekiant galima papuošti glajumi ir džiovintais vaisiais bei riešutais.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai