Tai senoviškas labai lietuviškas patiekalas - jį kepdavo mano močiūtė krosnyje kartu su duona. Balandį duonos tešloje galima gaminti įvairios formos – aš kepiau pailgo kepaliuko formos. Galima kepti ir apvalaus kepaliuko formos. Taip gaunasi šventiškesnės išvaizdos patiekalas.

Gaminimo eiga

Gamybą pradedam nuo duonos paruošimo.

Į maišymo indą supilam viso grūdo ruginius miltus, kmynus. Intensyviai maišant užpilam verdančiu vandeniu. Gautą plikytų miltų masę paliekam 2-3 val. ataušti. Tada sudedam raugą, gerai išmaišom ir paliekam rūgti 12 valandų.

Po 12 valandų suberiam 1 stiklinę viso grūdo ruginių ir 1 stiklinę kvietinių miltų, cukrų, druską, kmynus, salyklą. Gerai išminkom.

Suminkius tešlą rankomis suformuojam kepaliuką, uždengiam rankšluostėliu ar kepimo popieriumi. Kildinam 3 valandas šiltai.

Kol duona pakils, pasiruošiam balandėlių įdarą.

Dideliame puode užverdam vandenį, įdedam druskos ir apverdam kopūstų lapus. Išpjaustom storas lapų gyslas. Išverdam ryžius. Į faršą dedam sutarkuotą morką, salierą, supjaustytą svogūną, išvirtus ryžius, prieskonius ir druską. Viską gerai išmaišom.

Kepimo formoje aukštesniais kraštais šlapiomis rankomis dedame vieną ploną sluoksnį duonos, ant jos dedam ploną mėsos faršo sluoksnį, tada sluoksnį kopūsto lapų, tada vėl mėsą ir kopūstus... Paskutinis sluoksnis turi būti mėsos faršas.

Taip viską susluoksniavus, dedam paskutinį sluoksnį iš duonos. Viską gerai suspaudžiam rankomis, kad neiširtų, dar apglostom šlapiomis rankomis. Viršų pabarstom juodgrūdės sėklomis.

Dedam į iki 220 laipsnių įkaitintą orkaitę. Po 15 min. karštį šiek tiek primažinam. Kepam orkaitėje apie 1 valandą.

Patarimas: kad lengviau būtų pjaustyti duonos sluoksnį, ištraukto iš orkaitės kepsnio paviršių reikia aptepti vandeniu, leisti truputį pastovėti, o tada pjaustyti.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai