Ingredientai

Miltai 140 g
Druska 1 šaukštelis
Vanduo 50 ml
Obuoliai 9 vnt.
Cukrus šaukštas
Cinamonas žiupsnelis
Sviestas 6 šaukštai
Citrinų sultys 4 šaukšteliai
Porcijos: 4
Žinoma, dėl skonio sunku ginčytis, tačiau apverstas karamelizuotų obuolių pyragas daugeliui yra gardžiausias. Šiek tiek užgaišti jį kepant reikia, bet dėl fantastiško skonio pyrago verta. Karamelizuotų obuolių pyragą valgykite dar šiltą.

Gaminimo eiga

* Pirmiausiai paruošiama tešla. Miltai sumaišomi su druska (geriausiai, kad būtų smulki) ir persijojami. Į miltus įdedami pjaustyti sviesto gabaliukai (sviestas neturi būti nei ištižęs, nei suakmenėjęs nuo šalčio).

* Masė išmaišoma ir tuomet rankomis sviestas gabalėliai rankomis minkomi į miltus. Galiausiai turėtų susidaryti daug mažų tešlos gumuliukų. Į tešlą supilamas vanduo ir iš atskirų tešlos gumuliukų sulipdomas vienas apvalus tešlos gabalas. Jį reikia apdengti maistine plėvele ir bent pusvalandžiui pastatyti į šaldytuvą.

* Atvėsinta tešla iškočiojama ant lengvai miltais pabarstyto stalo / lentos. Kočiojama tik į vieną pusę ir stengiamasi išlaikyti tvarkingo tešlos stačiakampio formą. Išgavus taisyklingą stačiakampį, sulenkite tešlą per maždaug trečdalį jos ilgio ir tada ant viršaus užlenkite likusią trečdalį. Gautą sluoksnainį sulenkite dar perpus ir dar sykelį iškočiokite, geriausiai į vieną pusę, kad vėl išeitų panašus lygus tešlos stačiakampis.

* Tešlą dar kartelį taip pat sulankstykite ir apdengę maisto plėvele dar apie pusvalandį palaikykite šaldytuve prieš kočiojant tešlą kepimui. Tada paruoškite obuolius. Juos reikia nuplauti, nusausinti, išimti sėklides ir supjaustyti į keturias dalis (jei obuoliai labai dideli, galima pjaustyti į 6 ar 8 dalis). Indo (indų), kuriuose kepsite pyragus, dugną ir šonus reikia gerai įtrinti 2/3 sviesto.

* Cukrų sumaišykite su cinamonu ir gvazdikėliais ir tolygiai paskirstykite ant indo dugno ir šonų (palikite 1-2 val. šaukštus pabarstyti ant obuolių). Tolygiai apšlakstykite cukrų citrinos sultimis. Į indą tvarkingai sudėkite obuolius (nepamirškite – pyrago apačia bus jo viršus, todėl svarbu, kaip dedami obuoliai atrodys iš apačios).

* Ant obuolių paberkite likusį cukrų ir sudėkite mažais gabalėliais pjaustytą sviestą. Pastatykite indą ant nedidelės ugnies ir leiskite obuoliams kepti apie 20 minučių. Iš pradžių, obuolius galima pridengti, tačiau vėliau papildomos drėgmės reikėtų vengti, kad prasidėtų jų karamelizacija. Įkaitinkite orkaitė iki 200 laipsnių C.

* Iškočiokite atvėsintą tešlą. Norimos formos tešlos gabalėliu uždenkite obuolius, tešlos kraštus pakiškite po obuoliais. Pašaukite pyragą į orkaitę ir kepkite apie 20-25 minutes, kol tešla apskrus.

* Išimkite pyragą iš orkaitės ir leiskite šiek tiek atvėsti, kad karamele kiek labiau sustingtų. Tuomet paimkite pyrago dydžio lėkštę ir gerąja pusę uždenkite pyragą. Tvirtai laikydami lėkštę, apverskite pyragą ir nuimkite dugną. Jei karamelė labai tiršta, nuimant galima šiek pakaitinti dugno apačią. Pyragas tiekiamas į stalą dar šiltas, skaniausias su ledais.

Skanaus!

Receptu dalijasi skaitytoja Vitalija.

www.DELFI.lt

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai