Ingredientai

Geografiniu požiūriu Tailandas – labai įvairialypė šalis. Patys tajai skiria keturis šalies regionus. Centrinė dalis įsikūrusi derilingoje Chao Praya upės deltoje. Pietų Tailandas yra pusiasalis, kurio vieną pakrantę skalauja Andamanų jūra, o kitą – Siamo įlanka. Šiauriniame regione vyrauja kalnuotos vietovės bei gana vėsus klimatas. Šiaurės – Rytų Tailande plyti didžioji plynaukštė, apsupta Mekongo upės. Kiekviename regione gyvena skirtingos etninės grupės, kalbančios savais dialektais ir turinčios savus papročius.

Gaminimo eiga

Iki 1920-ųjų metų, kai šalyje buvo baigtas statyti geležinkelių tinklas, keliauti po Tailandą buvo sudėtinga. Pagrindinė susisiekimo priemonė buvo drambliai, o kad iš Bankoko pasiektum atokią provinciją, tekdavo keliauti kelias savaites. Todėl šie keturi regionai buvo gana uždari ir išsaugojo savo unikalias tradicijas - taip pat ir kulinarines.

Tad ir šiandien keliaujant po Tailandą galima stebėti labai skirtingus maisto ruošimo būdus arba tiesiog Bankoke rasti kiekvieno regiono maisto kultūrą atstovaujančius restoranus. Ragaudami tailandietiškus patiekalus mes atrandame galybę šios šalies skonių ir maisto stilių.

Pietų Tailando kari ir jūros gėrybes, rafinuotus Šiaurės delikatesus, turtingą žemės ir upių dovanomis Šiaurės – Rytų virtuvę, ypatingai išradingą derlingo Šiaurės regiono kulinarinį paveldą. Kadangi visiems regionams didesnę ar mažesnę įtaką padarė Kinijos kulinarija bei įvairių etninių grupių maisto tradicijos, Tailando virtuvėje galima apčiuopti visų įmanomų skonių sintezę.

Šiaurės Tailandas – ypatingų dešrelių karalystė ir rojus makaronų mėgėjams

Kalnuotame Šiaurės Tailande vyrauja vėsesnis klimatas, kuriame tarpsta didžiulė daržovių ir prieskoninių žolelių įvairovė. Čia populiarūs rūgštūs ir kartūs skoniai, ypač mėgstami tradicinėse sriubose, puikus pavyzdys – marinuotų bambukų daigų sriuba.

Šio regiono virtuvėje jaučiama kaimyninių valstybių – Laoso ir Mianmaro įtaka. Iš daugybės ryžių rūšių šiauriečių mėgstamiausi yra apvalieji ryžiai, kurie pasižymi ypač dideliu kramolo kiekiu. Vietiniai valgydami juos tiesiog rankomis suvolioja į rutuliukus ir mirko į įvairius padažus. Čia mėgstamos ir Šiaurės-Rytų regione populiarios aštrios salotos Som tam iš žaliųjų papajų.

Iš Mianmaro į Šiaurės regioną atėjo Khao soi – sultinys su kariu iš kiaušininių makaronų ir kiaulienos, vištienos arba jautienos, taip pat kaeng hang lay – kiauliena su kariu, pagardintu imbieru, ciberžole ir tamarindu. Karis šiame regione yra ne toks tirštas, o populiariausias yra Kaeng yuak, pagamintas iš bananų palmių šerdžių ir kaeng Khanoon, kuriam ypatingą skonį suteikia aromatingasis duonmedžio vaisius.

Ypatingas šio regiono patiekalas – dešrelės. Populiariausios yra sai ua – sodriai raudonos spalvos dešrelės, gaminamos iš kiaulienos faršo ir gardinamos česnaku, svogūnų laiškais, citrinžole ir džiovintais čili pipirais.

Dar viena originali dešrelių rūšis – nem-mau, kurios gaminamos iš kiaulienos faršo, odelių ir ryžių bei gardinamos česnaku ir čili. Jų nereikia virti, dešrelės fermentuojasi moliniuose dubenyse, įgaudamos ryškiai rūgštų skonį.

Šiaurės Tailandas – tikras rojus makaronų mėgėjams. Susimaišę Kinijos ir vietinės virtuvės sukūrė begalinę makaronų patiekalų įvairovę. Čia paragausite kiaušininių makaronų, patiekiamų su jautienos arba vištienos kariu ir gausybe aštrių ir rūgščių patiekalų. Vieni originaliausių – makaronai iš mung pupelių (spindulinės pupuolės) miltų, naudojami gaminant karius, sriubas ar tiesiog apkepinami aliejuje. O plonyčiai ryžių makaronai patiekiami su kiaulienos šonkauliukais, pomidorais ir sojų padažu.

Svečiuodamiesi šiauriniame Tailande būtinai turite sudalyvauti Khan toke pietuose. Khan reiškia dubenėlis, toke – mažas apvalus bambukinis staliukas. Pietų metu būtinai vyksta koks nors pasirodymas, o žiūrovai sėdi ant grindų ir mėgaujasi ant bambukinio staliuko patiekta gausybe gardžiausio maisto.

Šiaurės Rytai: salotų šedevrai ir delikatesai iš šamo

Šiaurės-Rytų regiono virtuvei didelę įtaką darė kaimyninis Laosas ir Kambodža.Čia taip pat abai populiarūs krakmolingi apvalieji ryžiai. Dažniausiai ant atviros ugnies ir grilio gaminamas maistas įgauna pikantišką aromatą, kurį vietiniai virėjai bando nuslopinti gausybe prieskoninių žolelių ir marinuotais produktais. Ypatingai mėgstami ir gausiai naudojami čili pipirai.

Som tam salotos čia yra tikras Tailando virtuvės šedevras. Žalioji papaja sutrinama su česnaku, laimo sultimis, žuvies padažu ir dar ištisa galybe ingredientų. Kai kur į salotas dedama džiovintų krevečių, vyšninių pomidorų ir skrudintų žemės riešutų. Arba gardinama marinuotų krabų mėsa ir labai aštriu žuvies padažu.

Vienas pagrindinių šio regiono patiekalų – grilyje kepta vištiena, kuriai originalų skonį suteikia ypatingas marinatas iš česnako, kalendros, pipirų ir žuvies padažo. Prie vištienos patiekiami įvairūs padažai arba tiesiog sutrintas česnakas.

Ypatingas šio regiono pasididžiavimas – lap salotos, gaminamos iš smulkiai supjaustytos mėsos, paukštienos arba žuvies, svogūnų laiškų, šviežios mėtos lapelių, laimo sulčių, čili pipirų ir traškių karamelizuotų ryžių.

Tradicinė ypatingai aštri šio regiono sriuba gaminama iš citrinžolės, imbiero, svogūnų laiškų ir čili pipirų. Yra žinoma daugybė jos variantų, tačiau mėgstamiausios yra iš jautienos subproduktų ir vištienos su tamarindo lapais. Troškintą mėsą su daržovėmis kiekvienas valgytojas čia gaminasi sau atskirame kaitinamame dubenėlyje, į verdantį sultinį dedant žalius norimus ingredientus.

Tik šiame regione galite paragauti patiekalų iš didžiųjų šamų, gaudomų Mekonge griežtai nurodytu laikotarpiu, o paskui užšaldomų ir tiekiamų restoranams ypatingiems delikatesams gaminti.

Centrinis regionas – geriausių ryžių tėvynė

Šiame Tailando regione auginami patys geriausi ryžiai, žinomi kaip jasmine. Vietinei virtuvei būdingas trijų rūšių karis, tai žaliasis, paprastai gaminamas su vištiena ar arba žuvimi, aštrusis karis, žinomas kaip kaeng phet ir švelnesnis jo variantas kaeng phanaeng. Visi jie gaminami su kokoso pienu.

Centriniame regione labai populiari rūgščiai aštri sriuba Tom yam. Čia mėgstama ir kreminė sriuba iš kokoso pieno ir vištienos bei aštrios salotos Yam, kurios yra tikras vietinių gyventojų pasididžiavimas. Labai populiarus užkandis Haw mok – bananų lapuose užkeptas suflė iš raudonojo kario, kiaušinių ir kokoso pieno bei jūros gėrybių. Šiame regione apskritai labai mėgstami patiekalai iš kiaušinių – tai įvairūs omletai su priedais ir padažais bei įdarais.

Centriniame Tailande ypač stipriai juntama Kinijos virtuvės įtaka. Tai sriubos, kur dažniausiai naudojamas tofu sūris, smulkiai supjaustyta kiauliena bei cukinijos ir gausybė makaronų patiekalų bei maisto gaminimas moliniuose indeliuose.

Tačiau daugiau pakeliavus po regioną galima rasti ir unikalių vietinių patiekalų, pavyzdžiui, į Vakarus nuo Bankoko jums pasiūlys bambuko stiebuose pagamintą desertą iš krakmolingų ryžių ir kokosinio kremo.

Keliaujant į pietvakarius nuo Bankoko galėsite pasimėgauti originaliu užkeptu plikytu kremu. Jo receptų yra daugybė, tačiau visų pagrindą sudaro mung pupelių tyrė, kiaušiniai ir kokoso pienas.Dar toliau į pietus prasideda tikras jūros gėrybių rojus, o austrių mėgėjai čia gali mėgautis ypatingu kariu su šiuo delikatesiniu produktu.

Pietų Tailandas – jūros gėrybių gausybė ir įvairių Azijos virtuvių skoniai

Pietų Tailandas įsikūręs siaurame pusiasalyje, nusitęsusiame iki pat Malaizijos sienų, ir tai jį skiria nuo visos šalies tiek kultūros, tiek kraštovaizdžio prasme. Čia yra viskas: džiunglės, kalnai, paplūdimiai, lietus 8 mėnesius per metus ir kaitinanti beveik pusiaujo saulė. Pietų Tailando virtuvė atspindi visą gyventojų bei jų tradicijų įvairovę – čia gyvena didžioji Tailando musulmonų dalis, kurie dažniausiai kalba tiek tajų, tiek malajų kalbomis.

Čia auginami nebe ryžiai ir vaisiai, kaip kituose šalies regionuose, o kokoso palmės ir kaučiukmedžiai. Kokoso riešutai Pietų Tailando virtuvėje naudojami visur, kur tik įmanoma. Kokoso pienas sudaro sriubų ir troškinių pagrindą, kokoso palmių aliejus naudojamas kepimui, o riešutai atstoja pagardus.

Pietiečiai dievina aštrų deginantį maistą bei kartų skonį, kurį maistui suteikia čia augančio medžio sataw sėklos.

Pusiasalį supanti šilta jūra knibždėte knibžda gėrybių – nenusakomos gausybės žuvų, milžiniškų omarų, krabų, midijų, kalmarų, krevečių ir jūros šukučių, kurios paprasčiausiai verdamos arba kepamos arba gaminamos moliniuose indeliuose su makaronais.

Ypatingas gardėsis šiame regione - Kaeng tai pla – labai aštrus karis su žuvų skrandžiais, žaliosiomis pupelėmis, marinuotais bambukų daigais ir bulvėmis. Šviežia c šiam patiekalui suteikia pietietiškam kariui būdingą geltoną spalvą. Yra patiekalas, vadinamas tiesiog geltonuoju kariu, kuris gaminamas iš žuvies, žaliųjų pupelių, cukinijos, ananasų ir žaliųjų papajų.

Pietų Tailando kulinarijoje susimaišę Malaizijos, Javos, Indijos virtuvių skoniai šio regiono maistui suteikia nenusakomai turtingą charakterį.Kiniški ryžių makaronai čia patiekiami su aštriu malajietišku padažu šalia daržovių patiekalų. Firminis Pietų patiekalas – vištiena kai betong, kuri iš pradžių gaminama garuose, paskui gardinama sojos padažu ir kepama įkaitintame aliejuje su žaliomis daržovėmis.

Vienas labiausiai mėgstamų pietiečių gardėsių - Roti – apvali plokščia duonelė, kilusi iš Indijos, dabar patiekiama prie daugelio patiekalų.

Pietuose auganti kava yra vienas populiariausių vietinių gėrimų. Kartais kava čia kepinama tiesiog vietoje ir patiekiama su netikėtais užkandžiais – plikytomis bandelėmis su kiaulienos ar pupelių įdaru, kukuliais su krevetėmis, tiršta ryžių sriuba arba įvairiausiais pyragėliais.

Tailando virtuvės skonį tyrinėti galima visą gyvenimą ir visuomet atrasite kuo stebėtis.

Santa Maria

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai