Ingredientai

Lygiai prieš 240 metų trylika valstijų Šiaurinėje Amerikoje paskelbė nepriklausomybę nuo Didžiosios Britanijos Karalystės. Kasmet šią dieną Jungtinėse Amerikos Valstijose skamba patriotinės dainos ir šaudo fejerverkai, neapsieinama ir be gausesnių vaišių.

Gaminimo eiga

Paprastai į amerikietiškos kulinarijos paveldą žiūrima skeptiškai, tačiau ši 50 valstijų federacija turi kuo nustebinti: kai kuo perimtu, kai kuo pasiskolintu, o kai kuo ir 100 proc. originaliu. Taigi šiandien, pasitelkę lietuviškus produktus, JAV nepriklausomybės dienos proga pabandykime geriau pažinti dar neatrastą JAV skonį.

Maisto gamybos tradicijos iš Europos

Europiečiams atradus Šiaurės Amerikos žemyną, į naujas teritorijas pradėjo plūsti skirtingų tautybių žmonės. Šiaurės Dakotoje šiandien, preliminariais duomenimis, kas ketvirtas gyventojas yra norvegų kilmės. Tai prisidėjo ir prie fakto, jog norvegiškų tradicijų patiekalai laikomi reprezentaciniais Šiaurės Dakotos valgiais. Prekybos tinklo „IKI“ kulinarijos ekspertė Aistė Rasmussen siūlo pasigaminti Šiaurės Dakotą garsinančių, bet ir norvegiškas tradicijas menančių bulvinių lietinių:

„Lietuvoje blynai – vienas mėgstamiausių patiekalų, o bulvės – populiariausia daržovė, taigi jų duetas lietuviams bus itin patrauklus. Tešlai sumaišykite 3 trintas virtas bulves, 3 didelius šaukštus pieno, 50 g ištirpinto sviesto, puodelį miltų, šaukštelį cukraus ir tiek pat druskos. Iš gautos tešlos suformuokite kiaušinio dydžio rutulius ir iškočiokite kočėlu. Tada blynelius kepkite keptuvėje be riebalų iš abiejų pusių, kol blynelis pagels. Blynelių patiekimui amerikiečiai pasitelkia fantaziją – valgo vienus, su uogienėmis, kaip dešrainius susukę į vidų dešrelę ar įdarę rikota ir špinatais“.

Įtakinga kaimynystė

Pietvakarinė JAV dalis išsiskiria savo gamtovaizdžiu. Čia žalius laukus keičia mirties slėniai, kanjonai ir nuo saulės išdegusios dykynės. Tokiose valstijose kaip Teksasas, Naujoji Meksika, Arizona, Kalifornija didelė gyventojų dalis yra kilusi iš Meksikos. Ilgaamžė meksikietiška virtuvė įsiskverbė į jaunos valstybės tradicijas. Pavyzdžiui, Arizonos valstija garsėja iš ten kilusiomis kiaulienos čimičangomis, kurios gamybos ypatumais ir dalinasi kulinarė:

„Čimičanga – tai patiekalas, savo sudėtimi primenantis meksikietiškus buritus. Tradicinė Arizonos čimičanga būtinai ruošiama iš kiaulienos faršo. Maltą mėsą patroškinkite kartu su svogūnais, druska, pipirais, čili prieskoniais, česnako milteliais, pomidorų gabaliukais, kukurūzais arba marinuotomis pupelėmis. Viską atidžiai suvyniokite į tortilijos lakštą, kad neliktų atvirų angų, galus galite sutvirtinti mediniais pagaliukais. Tokią kimštą tortiliją kepkite gilioje keptuvėje įkaitintuose riebaluose iš abiejų pusių, kol pastaroji įgaus auksinį atspalvį. Patiekite karštą kartu su šviežiomis salotomis, ant viršaus užtepkite grietinės ir pabarstykite tarkuotu sūriu“.

Egzotiškiausia JAV vieta – Havajai

Ramiajame vandenyne plyti polinezietiškas perlas – Havajų salos, pati egzotiškiausia JAV valstija. Išskirtine kultūra pasižyminčiame salyne jau nuo senų laikų populiaru valgyti termiškai neapdorotą, o tik pamarinuotą tuną. Tačiau, laikui bėgant, havajietiška kulinarija keitėsi, ir šiandien gali pasiūlyti lietuviškam skoniui kiek artimesnių patiekalų. A. Rasmussen pasakoja apie čia užgimusio Loco Moko receptą:

„Loco moko atsirado XX a. vid. Havajuose kaip išradinga alternatyva sumuštiniams vaikiškame meniu. Svarbiausios čia keturios dedamosios – lėkštės apačioje tamsus, tirštas padažas, centre kalnelis ryžių, ant viršaus naminis kotletas, dar papuoštas keptu, neplaktu kiaušiniu. Subtiliausia recepto dalis – padažas. Jam keptuvėje ant ugnies sumaišykite jautienos sultinį su svogūnais, smulkintais grybais, mėgstamais prieskoniais ir šaukštu miltų“.

Įvertink šį receptą

Atsiliepimai

Panašūs receptai