Renkantis studijas, svarbiausia – įsiklausyti į savo norus

„Visų pirma, svarbu sąžiningai atsakyti sau į klausimą – ko tu nori? O jei to nežinai, tada galvoti apie tai, su kuo tikrai nenori sieti savo ateities. Taip pat labai svarbu gerai atlikti namų darbus: paanalizuoti ne tik studijų programų pavadinimus ir reklaminius pristatymus, tačiau ir studijų programos turinį“, - sako O. Merfeldaitė. Pasak pašnekovės, dažnai pasitaikanti klaida – studijas rinktis pagal profesijos populiarumą ar vadinamą „prestižą“. „Reiktų nepamiršti, jog tokį požiūrį sukuriame patys. Svarbu suvokti, kad jokios „prestižinės“ studijos negali garantuoti puikios karjeros, nes ją turime susikurti patys, kasdien įsiklausydami į save ir rinkdamiesi, kas geriausia mums. Būtent kiekvieną dieną priimami sprendimai ir yra mūsų profesinės karjeros dalis“, - pasakoja profesorė. O jei vis dėlto nežinai ko nori, patartina rinktis kiek įmanoma platesnes studijas, pavyzdžiui, socialinius mokslus, po kurių baigimo, nebus apribojimų renkantis kitas studijas, o įgyti gebėjimai bus lengvai pritaikomi ir kitose srityse“, – savo įžvalgomis apie studijų pasirinkimą dalijosi O. Merfeldaitė.

Šiemet daugiau galimybių studijuoti pedagogiką nemokamai

Vienas iš tokių pasirinkimų galėtų būti Socialinės pedagogikos ir teisės pagrindų studijos Mykolo Romerio universitete, skirtos tiems, kuriems rūpi žmogaus teisės, saugumas, asmenybės saviraiška. Vienas iš pagrindinių šių studijų tikslų – parengti profesionalą, gebantį padėti keistis kitiems. Tai vienintelė tokio pobūdžio studijų programa Lietuvoje, kurioje integruoti tokie teisės dalykai, kaip: vaiko teisių apsauga, mediacija, šeimos teisė ar darbo teisė.

Socialinės pedagogikos ir teisės studijos yra paremtos patyriminiu mokymųsi, dėl to ugdomos ne tik profesinės kompetencijos, bet ir kritinis mąstymas bei kūrybiškumas. Šioje studijų programoje studijuojančiam, tiesiog reikia žinoti, kad tai kūrybos reikalaujančios studijos, kuriose daug dėmesio skiriama bendravimo ir bendradarbiavimo gebėjimų tobulinimui, įvairių kontekstų pažinimui, skirtingų projektų rengimui.

Be to, 2020 metais didėja ir finansavimas pedagoginėms studijoms – socialinės pedagogikos ir teisės pagrindų studijoms Mykolo Romerio universitete skirta 15 tikslinių valstybės finansuojamų vietų. Be to, visi 2020 m. įstojusieji į valstybės finansuojamas pedagoginių studijų vietas bus skatinami 300 eurų stipendijomis – tokios stipendijos bus skiriamos tiek įstojusiems į bakalauro studijas, tiek ir į profesines pedagogikos studijas.

Svarbu į darbą žvelgti kūrybiškai

„Dirbant socialinio pedagogo darbą, itin svarbus kūrybiškumas, komandinis darbas ir pagarba kitam. Nes ši veikla išsiskiria iš kitų tuo, kad yra labai dinamiška ir orientuota į procesą bei konkrečią situaciją, o ne mechaninė, apimanti tik automatizuotas procedūras. Tad socialinės pedagogikos ir teisės pagrindų specialybė tinkama tiems, kuriems patinka bendrauti, kurti, organizuoti ir kam komandinis darbas – ne iššūkis, o kasdienybė. Tikrai nerekomenduotina tiems, kas norėtų veikti, tik pagal konkrečius nurodymus ar parengtus algoritmus“, – apie tai, kokių savybių reikia, dirbant socialinio pedagogo darbą, pasakojo Mykolo Romerio universiteto profesorė.

Alytaus rajono Butrimonių gimnazijos, socialinė pedagogė-metodininkė R. Jablonskienė, pastebi, kad šias studijas verta rinktis norint prasmingos ir tobulėti skatinančios profesijos: „Dirbdamas šį darbą esi priverstas nuolat domėtis naujovėmis, keliauti, ieškoti ir atrasti, aktyviai kurti ir projektuoti bei pats planuotis savo darbo laiką, vietą ir veiklą. Tai – neribotos galimybės augti pačiam“, - sako socialinė pedagogė R. Jablonskienė.

Socialinių mokslų sritis – universali

Anot O. Merfeldaitės, labai populiarus stereotipinis mitas, kurį būtina paneigti – socialinis pedagogas dirba tik mokykloje. Šios srities specialistai turi labai plačias įsidarbinimo galimybes, nes gali dirbti vaiko teisių apsaugos institucijose, šeimos paramos, švietimo ar kitose socialinėse įstaigose. Pavyzdžiui, gali siekti profesinės karjeros įvairaus tipo bendrojo ugdymo ar profesinėse mokyklose. Šie specialistai reikalingi ikimokyklinio ugdymo, neformalaus ugdymo įstaigose, taip pat ir pedagoginėse-psichologinėse tarnybose, reabilitacijos bei specializuotuose centruose ar patys kurti pagalbą teikiančias organizacijas. Jos nuomone, šios studijos – tai puikus startas, toliau tęsti studijas viešojo valdymo, komunikacijos srityje, nes įgytos teisinės, psichologinės ir edukologijos žinios yra tvirtas pagrindas daugelyje praktinių veiklos sričių, reikalingų šiuolaikinėje darbo rinkoje.

Renkantis studijas ar karjerą, nemažiau svarbios ir žmogaus asmeninės charakterio savybės bei gebėjimas būti pozityviam. „Šios savybės labai svarbios dirbant su socialiai pažeidžiamomis ir jautriomis grupėmis, kur tarpasmeninis pasitikėjimas yra vienas iš svarbiausių veiksnių“, - sako O. Merfeldaitė. Pasak pašnekovės, norint matyti darbo rezultatus reikia ir laiko, nes teigiami pokyčiai socialinėje srityje neįvyksta per vieną dieną. „Tačiau kūrybiški sprendimai ir pagarba kiekvieno žmogaus unikalumui, leidžia pajausti visą socialinio pedagogo darbo prasmę“, - įsitikinusi MRU profesorė O. Merfeldaitė.
.
4 patarimai, padėsiantys pasirinkti norimas studijas

Būti sąžiningiems, patiems su savimi ir nepasiduoti visuomenės ar kitų žmonių spaudimui. Svarbiausia pačiam žinoti, kodėl jūs taip nusprendėte.

Nenustoti bandyti, jei nepasisekė su egzaminų rezultatais šiais metais ir nepavyko įstoti kur norėjote. Egzaminus galite perlaikyti ir vėliau bandyti stoti į norimas studijas, nes viskas yra įmanoma ir gali keistis.

Klauskite patarimo. Jei visai nežinote ko norite, tuomet verta pasikalbėti su karjeros konsultantu ar žmogumi, kurio nuomonė jums svarbi.

Nestresuokite! Viskas gyvenime keičiasi ir savo pasirinkimus galėsite keisti tiek kartų, kiek norėsite ir jausite poreikį pagal gyvenimo situaciją, nes pirmas pasirinkimas – nėra nuosprendis visam gyvenimui