„2021-ieji Vilniui reiškia įžangą į net trejus metus besitęsiantį Vilniaus 700-ojo gimtadienio šventimą. Aktyvūs pasiruošimo darbai šventei jau prasidėjo: kultūros ir meno bendruomenė siūlo originaliausias idėjas šventinei dvasiai sukurti, moksleiviai specialiam konkursui kuria ateities Vilniaus vizijas, o istorikai ruošiasi griauti mitus sausio pabaigoje vyksiančioje „Vilniaus mitų griovėjų“ konferencijoje, kurioje savo šventinėmis idėjomis bus kviečiami pasidalinti visi sostinės gyventojai. Šis solidus jubiliejus – mūsų visų proga dar kartą įrodyti pasauliui, kad Vilnius – daugiakultūris miestas, įprasminantis laisvę, toleranciją ir įvairių kultūrų sugyvenimą“, – teigia Vilniaus miesto meras Remigijus Šimašius.

Dar negirdėtos istorijos, atskleidžiančios kultūros esmę

Artėjančio jubiliejaus proga Lietuvos istorikai nudirbo milžinišką darbą – sukūrė Vilniaus istorinį meniu, kuriame pristatomos septynios miesto 700 metų gyvenimą atspindinčios temos: „Vilniaus legendos ir simboliai“, „Vilnius – sostinė, širdis, židinys“, „Vilniaus manifestai“, „Iš čia kylama į žvaigždes“, „Švietimas ir konfesijos Vilniuje“, „Miesto katastrofos ir prisikėlimai“, „Pergalės ir šventės“. Kiekviena pažintinė tema yra sudaryta iš trumpų istorinių pasakojimų apie svarbiausius miestui žmones, įvykius ir idėjas, tad susipažinimas su miesto istorijomis tikrai neprailgs.

Vilnius 700

„Vilniaus istorinis meniu“ gimė profesionalių istorikų – Neringos Dambrauskaitės, Mariaus Ėmužio, Norberto Černiausko, Akvilės Naudžiūnienės ir Martyno Jakulio – rankose. Tikimasi, kad šios istorijos padės skaitytojams į Vilnių pažvelgti nauju kampu ar gal net įkvėps naujoms iniciatyvoms.

„Vilniaus istoriniame meniu“ bus galima žiūrėti 7-is vaizdo įrašus, kuriuose profesionalūs istorikai gyvai ir įtraukiančiai pristatys surinktas žinias dominančiomis temomis. Viskas skirta kiekvienam iš mūsų – žmogui, kuriam svarbi jo miesto, jo šalies sostinės praeitis. Kaip sakė M. T. Ciceronas: „Savo istorijos nežinantis žmogus – visada lieka vaiku“.

M. Ėmužis neabejoja, kad „Vilniaus istorinis meniu“ – puikus būdas susipažinti ne tik su miesto istorija, bet ir Vilniaus kultūros esme.

„Skaitant „Vilniaus istorinį meniu“, gali kilti idėjos įvairioms iniciatyvoms, veikloms, kurios įprasmintų Vilniaus 700 metų jubiliejų“ – sako istorikas M. Ėmužis.

Padės susipažinti su faktais, kūrusiais Vilniaus identitetą

Vilniaus gimtadienis yra skaičiuojamas nuo pirmosios miesto paminėjimo dienos istoriniuose šaltiniuose. 1323 m. sausio 25 d. LDK didysis kunigaikštis Gediminas parašė laišką Vokietijos miestams, kviesdamas amatininkus ir pirklius atvykti į Vilnių. Per 700 metų daug kas pasikeitė, tačiau pagrindinės vertybės – laisvė, tolerancija, taikus įvairių kultūrų sugyvenimas – išliko per amžius.

Vilnius 700

Istorikas N. Černiauskas sako, kad kiekvienas miestas yra tuo stipresnis, kuo miestiečiai yra labiau susisaistę su savo miestu, ne tik patinka – nepatinka, bet ir tapatybės prasme. „Tapatybės formavimuisi labai svarbu kultūrinė, istorinė patirtis, kuri slepiasi miesto gatvėse ir erdvėse“, – teigia N. Černiauskas.

„Vilniaus istoriniame meniu“ bus galima susipažinti su dar negirdėtais faktais, kūrusiais Vilniaus identitetą, ir kitomis akimis pažvelgti į anksčiau nepastebėtas vietas. Kita, istorikė – A. Naudžiūnienė – įsitikinusi, Vilnius yra toks skirtingas, bet po šio miesto skliautais sutelpa visi. Čia bus galima perskaityti ne tik miesto legendų, bet ir pasakojimų apie žmonių kasdienybę, didvyriškas šlovės akimirkas ir miesto išgyventas katastrofas.

„Skaitydami meniu, rasite žinių, kokie LDK valdovai rezidavo Vilniuje, kokios svarbios vestuvės ir kiti pasilinksminimai vykdavo mieste, kaip Vilnius pasipuošdavo, kariams grįžus po pergalių mūšiuose, ar nuo kada atsirado Kaziuko mugės rengimo tradicija. Skaitytojams linkiu „lukštenti“ šių istorijų sluoksnius ir mėgautis naujomis žiniomis“, – sako istorikė N. Dambrauskaitė, pridurdama, kad šios istorijos svarbios ne tik Vilniui, bet ir visai Lietuvai.

Istorikai vieningi – miesto istorinė įvairovė ir šiuolaikinis veržlumas bei žaismingumas, įvairiapusis požiūris į miesto perspektyvą, augimą bei kultūros paveldo puoselėjimą – visa tai aprėpia ir iliustruoja pateiktos istorijos. Šias istorijas geriausiai išgyventi vaikščiojant po Vilnių, ir nebijant nusukti į šalį nuo įprastų maršrutų, nes mieste visada laukia kažkas įdomaus, netikėto. Ekspertai vieningi – išties verta daugiau sužinoti apie praeitį ir suprasti, kur glūdi Lietuvos sostinės šaknys.

Šalies istorikai taip pat atrinko garsiausius su Vilniumi susijusius mitus, kuriuos sulaužys interaktyvaus renginio „Vilniaus mitų griovėjai“ metu sausio 21-ąją. Tiesioginiame eteryje žiūrovai kartu su verslininku Ilja Laursu pažvelgs ir į Vilniaus ateitį – aptars futuristinę miesto viziją bei perspektyvas.

Žurnalistų Vytaro Radzevičiaus ir Martyno Starkaus vedamą renginį sausio 21 d. nuo 18:30 val. kviečiame stebėti per LRT PLIUS kanalą ir portale lrt.lt. Taip pat – jubiliejui skirtoje „Facebook“ paskyroje „Vilnius 700“, kur žiūrovai turės galimybę dalintis savo idėjomis, kaip Vilniui paminėti 700-ąjį gimtadienį, o už tai laimėti įvairių prizų.