Duodi pinigus, o jie neima

„Patekti į sveikatos paslaugų rinką – uždavinys nelengvas, tačiau tai, kad klientai vis labiau mumis pasitiki, rodo, jog veiklą organizuojame teisingai. Visada smagu, kai pacientai po vizito išeina su šypsenomis, nors iš pradžių į „naujokus“ šiame versle žvelgia gal kiek įtariai,“ – pasakoja A. Varnė.

Žolyno poliklinikos vadovė juokauja, kad pradėjus verslą teko ne tik išmokti įvairiausių medicininių terminų, bet ir įsijausti į „daktarės“ vaidmenį – stovinčią registratūroje ją pacientai dažnai palaiko gydytoja, nors administraciniais klausimais A.Varnė galėtų patarti gerokai daugiau nei medicininiais.

O jau beveik metus veikiančios klinikos lankytojus labiausiai stebina tai, kad skubi ir kvalifikuota pagalba modernioje medicinos įstaigoje jiems nieko nekainuoja. Ją kompensuoja Valstybinė ligonių kasa.

„Neseniai pradėjome teikti nemokamą dantų protezavimo paslaugą, kuri kompensuojama iš valstybės biudžeto. Į konsultaciją atėjusi moteris bandė susimokėti. Gydytojas pinigų neėmė, pasakė, kad paslauga nemokama. Tada moteris atėjo į registratūrą, užpildė visus reikiamus dokumentus ir vėl bando mokėti – mes sakome, kad mokėti nereikia, tikrai nieko nekainuoja. O ji vis netiki – visur liepia mokėti, o čia duodi pinigus ir jie dar neima. Buvo labai linksma,“ – prisimena A.Varnė.

Verslo pradžiai reikalinga parama

Šiandien sėkmingai veikiančios įmonės veikiausiai nebūtų be verslo pradžioje banko suteiktos paskolos, už kurią garantavo UAB „Investicijų ir verslo garantijos“ (INVEGA).

„INVEGA garantija padėjo gauti verslo pradžiai reikalingą paskolą, kuri panaudota būtiniausioms reikmėms, tokioms kaip patalpų įrengimas ar įrangos pirkimas. Labai gerai, kad yra teikiama tokia parama, sudaranti palankias sąlygas pradedantiesiems verslininkams. Dabar, kai verslas jau įsibėgėjo, toliau sieksime įsitvirtinti rinkoje ir, taikydami aukštus aptarnavimo bei paslaugų prieinamumo standartus, tapti patraukliausia klinika aplinkiniuose rajonuose,“ – teigia Andželika.

Svarbiausi – pirmieji žingsniai

Lietuvos centrinės kredito unijos projekto „Verslumo skatinimas“ koordinatorius Tomas Valauskas pradedantiems verslą pataria itin gerai apgalvoti pirmuosius žingsnius.

„Geriausia imtis veiklos, kurią pakankamai išmanote. Verslo pradžiai taip pat nemažiau svarbu sukaupti bent minimalų pradinį kapitalą, kurio prireiks norint imti paskolą. Prieš pradėdami verslą stenkitės kiek įmanoma tiksliau įvertinti, ar jis bus pelningas – numatykite, ar pasirinkta verslo kryptis galės generuoti pakankamai lėšų, kad verslas būtų atsiperkantis ir pajėgus grąžinti pirmines investicijas. Būtinai parenkite verslo planą ir pradinę verslo idėjos strategiją – įvertinkite, ar idėja reikalinga, patraukli, kokiai auditorijai ji aktualiausia. Taip pat labai svarbu suformuoti komandą, paskirstyti joje atsakomybes, nes gera komanda – tai daugiau nei puiki pradžia,“ – teigia T.Valauskas.

Daugiau drąsos ir kūrybingumo

„Tikintis sėkmės konkurencingoje šiandieninio verslo aplinkoje, reikia stiprių idėjų ir drąsos bei kūrybingumo jas pristatant rinkoje. Todėl pradedant veiklą vertėtų rūpintis, ar gerai sudarytas verslo planas, ar produktas turės paklausą ir ar užteks ryžto idėjai įgyvendinti. Tokioms problemos, kaip pradinių lėšų verslui trūkumas, spręsti yra ne vienas būdas. Nemažai priemonių pradedančiam verslui siūlo ir INVEGA,“ – teigia INVEGA generalinis direktorius Audrius Zabotka.

Verslininkai, kreipdamiesi į banką ar kitą kredito įstaigą dėl paskolos verslui pradėti ar plėsti, dažnai susiduria su nepatrauklaus ar nepakankamo užstato problema. INVEGA padeda išspręsti šią problemą, garantuodama pirmos paskolos dalies grąžinimą kredito įstaigai iki 80 proc. paskolos sumos.

Individualioms garantijoms teikti įsteigtas Garantijų fondas, finansuojamas Europos regioninės plėtros fondo lėšomis.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (25)