Atpažinkite sugedusį kiaušinį

Paklausus, kaip įsitikinti, ar kiaušinis tinkamas vartoti, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos Veterinarijos sanitarijos skyriaus vyriausioji specialistė Kamilė Petškevičiūtė atsako, kad šviežio kiaušinio trynys turi būti šviesiai geltonas ar oranžinis, o baltymas neturi labai pasklisti jį sudaužius. Švieži kiaušiniai neturi kvapo, nors pirmąją dieną po padėjimo gali turėti specifinį kvapą, kuris atvėsus kiaušiniui išgaruoja. Tačiau jeigu saugomi aplinkoje, kurioje yra pašalinių kvapų, gali juos perimti.

„Senesnio kiaušinio trynys nebe toks tvirtas, baltymas – labiau takus. Jeigu sudaužius lukštą kiaušinis pasklinda lėkštėje, jis nebūtinai sugedęs, tačiau nėra ir itin šviežias – jo tinkamumo vartoti terminas baigiasi. Sugedusio kiaušinio trynys ir baltymas būna susimaišę, jaučiamas nemalonus vandenilio sulfido arba kitaip tariant – „sieros“ kvapas. Senas kiaušinis būna netekęs daug drėgmės, todėl jo turinys sumažėjęs, lukšte oro tarpas labai didelis, tad net ir nesudaužius lukšto, krestelėjus tokį kiaušinį jaučiamas kliuksėjimas“, – esminius patarimus, kaip suprasti, kad kiaušinis senas, vardija K. Petškevičiūtė.

Liaudyje populiaru kaušinio šviežumą tikrinti panardinant jį į stiklinę ar dubenėlį su vandeniu. Kuo senesnis kiaušinis, tuo sunkiau jis skęsta, t. y. seni kiaušiniai dažniausiai išsilaiko vandens paviršiuje ar arti jo, o švieži nugrimzta į indo dugną.

 Kamilė Petskevičiūtė

Ūkininko paklauskite, kiek vištų jis laiko

Norėdami nusipirkti sveikus, šviežius kiaušinius, visų pirma juos pirkite tik iš oficialių prekybos vietų ar ūkininkų“, – pataria K. Petškevičiūtė.

Perkant supakuotus kiaušinius, specialistė primygtinai kviečia atkreipti dėmesį į jų galiojimo datą. Kiaušiniai tinka vartoti 28 dienas po jų padėjimo. Pirkdami neženklintų kiaušinių iš smulkiųjų ūkininkų pasiteiraukite, kiek vištų jis laiko, ir turėkite galvoje, kad dauguma vištų deda po vieną kiaušinį kas 24–26 valandas.

Taip pat pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį, ar kiaušiniai švarūs, ar lukštai neįskilę, be deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.

Virtus kiaušinius laikykite ne ilgiau nei 3 paras

Išvirtus kiaušinius specialistė pataria laikyti šaldytuve ir suvalgyti juos tą pačią ar kitą dieną. Virtų kiaušinių vartoti maistui praėjus daugiau kaip 3 paroms po išvirimo nerekomenduoja. Jeigu lukštas pažeistas, kiaušinis sugenda dar greičiau.

Salmoneliozės profilaktikai reikia atkreipti dėmesį į kiaušinių tinkamą tvarkymą. Maistui vartoti tik šviežius, nesuskilusius ir kruopščiai nuplautus kiaušinius, kuriuos reiktų gerai išvirti ar iškepti.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba visus metus vykdo valstybinę kiaušinių kontrolę, vištų dedeklių laikymo vietose, pakavimo centruose, parduotuvėse, turgavietėse. Specialistai planinės ir neplaninės kontrolės metu nuolat tikrina kiaušinių atitikimą teisės aktų keliamiems reikalavimams, taip pat atrenkami mėginiai taršai nustatyti. 2021 metais iš rinkos atrinkti 80 kiaušinių mėginiai salmonelių taršai nustatyti, visi mėginiai atitiko teisės aktų reikalavimus.

Į parduotuves atkeliauja 10-ies dienų kiaušiniai

Įmonės „Groward Group“, tiekiančios kiaušinius „Lidl“ prekybos tinklui, atstovas Vytis Bradauskas sako, kad kiaušiniai, kurie atkeliauja į parduotuves, turi būti surūšiuoti, paženklinti ir supakuoti per 10 dienų nuo padėjimo datos. Tai reiškia, kad kiaušiniai, kurie yra parduotuvėse, yra padėti prieš 10 dienų.

Kiaušiniams yra galiojantys ES kokybės reikalavimai: 28 dienų galiojimo terminas nuo padėjimo dienos ir minimalus 7 dienų galiojimo terminas vartotojui įsigijimo metu.. Tad klientai visada gauna tinkamo galiojimo kiaušinius. Kiaušinių tinkamumo vartoti terminas turi būti nurodytas ant pakuotės, nurodant: Geriausi iki (data).

„Kiek ilgai kiaušiniai išbus nesugedę, priklauso nuo jų laikymo temperatūros – kuo temperatūra aukštesnė, tuo trumpesnis kiaušinių saugojimo terminas. Labai svarbu vengti staigių temperatūros svyravimų, dėl kurių ant kiaušinio lukšto susidaro drėgmės kondensatas. Vanduo pažeidžia apsauginę lukšto plėvelę ir per lukšto poras gali patekti į kiaušinio vidų, o kartu su vandeniu į kiaušinio vidų gali patekti ir ant lukšto buvę mikroorganizmai. Tai ne tik ženkliai sutrumpina kiaušinių tinkamumo vartoti terminą, bet ir gali kelti pavojų sveikatai“, – atkreipia dėmesį V. Bradauskas.

Pašnekovas sako, kad jeigu kiaušinį jau praskėlėte ir abejojate jo šviežumu, geriausia jį pauostyti: „Sugedęs kiaušinis turi bjaurų, aštrų kvapą, kuris juntamas tiek uostant neapdorotą kiaušinį, tiek virtą ar keptą. Be to, atkreipkite dėmesį į spalvą. Jei baltymas pabalęs, žalsvas ar net vaivorykštinis, kiaušinio valgyti nėra saugu. Jeigu baltymas pasidengęs žalsvais taškeliais, tai reiškia, kad kiaušinį apniko grybelis ir jį geriausia iškart išmesti“.

Neplautus kiaušinius laikykite savo pakuotėje šaldytuvo lentynoje

„Lidl Lietuva“ pirkimų skyriaus vadovė Justina Šležienė rekomenduoja kiaušinius namuose laikyti šaltai, geriausia – buitiniame šaldytuve, tačiau ne jo durelėse, o lentynoje. Ant šviežio kiaušinio lukšto yra natūrali apsauginė plėvelė, kuri saugo kiaušinį nuo mikroorganizmų patekimo.

Siekiant išsaugoti apsauginę plėvelę, nupirkto kiaušinio iškart nereikėtų plauti ir namuose iki maisto ruošimo kiaušinius laikyti neplautus. Taip pat patariama kiaušinius laikyti pakuotėje, su kuria jie buvo pirkti, taip bus lengviau sekti jų tinkamumo vartoti terminą. Žali kiaušiniai negali liestis su kitais maisto produktais.

Visi virtuvės indai ir įrankiai, o taip pat ir rankos po kontakto su žaliais kiaušiniais turi būti kruopščiai plaunami.

 Justina Šležienė

Kas dar labai svarbu artėjant šventėms, kad Velykiniai margučiai, jei juos planuojama vartoti maistui, turėtų būti dažomi tik maistiniais dažais.

Apsinuodijimas kiaušiniais gali baigtis kelių savaičių gydymu ligoninėje

Nors kiaušinio lukštas gali atrodyti puiki apsauga nuo bakterijų, kai kurios infekuotos vištos deda kiaušinius, kurie buvo užkrėsti salmonelėmis dar prieš susiformuojant lukštui. Žali kiaušiniai yra naudojami naminiam majonezui, kai kuriems desertams gaminti.

Santaros klinikų infekcinių ligų gydytoja Audronė Marcinkutė sako, kad dažniausiai apsinuodijama vartojant nesaugų, blogai termiškai apdorotą maistą: tai yra valgant žalius kiaušinius, tortus su žalio kiaušinio kremais, iš vienos pusės kepta, neapversta kiaušiniene, skystais kiaušiniais.

„Vartojant tokį maistą susergama ūmia žarnyno infekcija – salmonelioze. Tai dažniausiai nutinka 8-12 val. po valgymo. Susirgimas būna audringas: gurgia žarnos, laužo kaulus, karščiuojama su šalčiu iki 39-40C, viduriuojama, vemiama“, – vardija apsinuodijimo požymius gydytoja.

Salmoneliozės eiga ir ligos sunkumas, pasak A. Mickutės, priklauso nuo užsikrėtimo dozės, paciento sveikatos, lydinčių susirgimų, skrandžių sveikatos.

Paklausus, kaip sau padėti apsinuodijus, gydytoja sako, kad susirgus netenkama daug skysčių, todėl būtina gerti lėtai mažais gurkšniais šiltas arbatas, negazuotą mineralinį vandenį. Esant nenustojamam viduriavimui, karščiavimui reiktų vykti būtinajai pagalbai į priėmimo-skubios pagalbos skyrių.

„Dėl skysčio trūkumo, salmonelių išskiriamų toksinų sutrinka inkstų veikla, druskų balansas, žmogų pradeda mėtyti į šonus, jis gali nualpti. Esant tokiai sunkiai būklei pacientai gydomi ligoninėje, kur lašinami į veną skysčiai, skiriami antibiotikai. Pilnam pasveikimui reikia skirti apie dvi savaites“, – perspėja ir kartu kviečia tinkamai vartoti kiaušinius A. Mickutė.

Kas sudaro trynį, o kas – baltymą

Kiaušinio trynys. Šviežių kiaušinių trynį gaubia plona ir stipri plėvelė, todėl trynys būna rutulio formos, senesnių kiaušinių trynio plėvelės stangrumas sumažėja. Maždaug pusę kiaušinio trynio masės sudaro vanduo, kitą dalį – riebalai, baltymai ir šiek tiek angliavandenių. Trynyje yra geležies, vitamino A, vitamino D, fosforo, kalcio, tiamino ir riboflavino.

Pasitaiko, kad viename kiaušinyje būna du tryniai, tokius kiaušinius dažniausiai deda jaunos vištos, kurių dėslumas dar nėra nusistovėjęs. Senesnės vištos tokių kiaušinių nebededa.

Kiaušinio trynio spalva svyruoja nuo šviesiai gelsvos iki ryškiai oranžinės. Spalvos intensyvumas priklauso nuo vištų veislės ir pašarų

Kiaušinio baltymas. Kiaušinio baltymas – permatoma, stangri, bespalvė, drebučių konsistencijos masė. Joje yra devynios pakeičiamos ir devynios nepakeičiamos amino rūgštys (t. y. aminorūgštys, kurių žmogaus organizmas nepasigamina pats ir turi gauti su maistu), taip pat gausu mineralinių medžiagų (Na, Ca, Fe, P, Cl, S, Hg, Cu ir kt.), B grupės vitaminų.

Kiaušinio spalva neturi įtakos nei skoniui, nei maistinėms savybėms

Kiaušinio lukštas – išorinė kiaušinio danga, sudaranti apie 9–12 proc. jo bendro svorio, priklausomai nuo kiaušinio dydžio. Lukštas turi maždaug 17 tūkst. porų, pro kurias į kiaušinio vidų patenka oras ir drėgmė.

Kiaušinio lukšto stiprumas priklauso nuo daugelio veiksnių: kiaušinio dydžio, paukščių amžiaus, streso, mitybos, vandens kokybės, genetikos, ligų, aplinkos temperatūros. Pasitaiko, kad pirmieji ką tik pradėjusių dėti vištų kiaušinių lukštai būna ploni ir minkšti. Patys tvirčiausi yra jaunų vištų kiaušiniai, jie paprastai būna nedideli – S, M dydžio.

Didelius kiaušinius deda senesnės, stambesnės vištos, tačiau dėl kalcio trūkumo, jų sudėtų kiaušinių lukštai būna silpnesni.

Pirkdami kiaušinius atkreipkite dėmesį į jų ženklinimą

Kiekvienas parduodamas kiaušinis turi būti paženklintas specialiu ženklu, susidedančiu iš skaičių ir raidžių kombinacijos:

Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia dedeklių vištų laikymo būdą:

0 – kiaušiniai iš ekologinio ūkio;

1 – dedeklės vištos, laikomos laisvai (vištos, kurios laisvai vaikščioja lauke).

2 – dedeklės vištos, laikomos ant kraiko (paukštynuose, fermose laisvai vaikščiojančios vištos).

3 – dedeklės vištos, laikomos narvuose.

Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba atkreipia pirkėjų dėmesį, kad parduotuvėse gali būti parduodami tik A klasės kiaušiniai.

B klasės kiaušiniais laikomi kiaušiniai neatitinkantys A klasės kiaušiniams taikomų reikalavimų. Jie yra skirti tik maisto pramonės įmonėms, kuriuose gaminami kiaušinių produktai. Kiaušinių produktai taip pat gali būti gaminami ir iš A klasės kiaušinių.

Kiaušiniai gali būti supakuoti kitoje šalyje nei laikomos dedeklės vištos, todėl norėdami žinoti, kurioje šalyje kiaušiniai sudėti, o ne supakuoti, įvertinkite informaciją ženkle ant kiaušinio.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją