Štai Klaipėdos „Naujojo turgaus“ prekyvietėse pirkėjų laukiantys smulkiojo verslo atstovai mielai dalijasi, kokiomis žolelėmis papuošti Velykų margutį, kad jis būtų išskirtinis. Senųjų tradicijų puoselėtojai už 50 centų gali įsigyti ir svogūnų lukštų maišelį.

„Svogūnų lukštais dažomi kiaušiniai niekada nebus vienodi. Mūsų šeimoje nuo vaikystės margučiai buvo dažomi ir vašku. Močiutė labai gražiai margino. Anksčiau nebuvo indų vaškui tirpdyti, tad apversdavome lygintuvą, įdėdavome į krepšį ir ant jo pastatydavome indelį, kur vaškas tirpo. Piešti naudojome adatą su burbuliuku gale. Ją įsmeigus į pieštuką smailiuoju galu, burbuliuką merkdavome į vašką ir juo piešdavome. Tuomet į lukštų nuovirą sudėdavome kiaušinius ir virdavome. Vaško vietoje likdavo piešinys. Jei norisi margesnio piešinio, tuomet patį kiaušinį galima įvynioti į lukštus, galima įdėti ryžių, žolelių, gėlių žiedų. Mes su sutuoktiniu dažais nedažome, nes jei skiltų kiaušinis, dažų valgyti negalima“, – pasakoja Ingrida.

Moteris dalijasi, kad svogūnų lukštų nuoviro išpilti nevalia: moterys juo gali skalauti plaukus, kad būtų gražesni, o vyrai nuovirą geria, kad pagerintų prostatos veiklą. Kiek mediciniškai tai veiksminga, prekybininkė Ingrida sako nežinanti, tačiau šios žinios perduodamos iš kartos į kartą.

Norintiems modernesnio sprendimo, tame pačiame turguje galima rasti animacinių filmų herojais papuoštų lipdukų – šie nenudažo kiaušinio lukšto, o karštame vandenyje jį aptraukia. Septynių lipdukų rinkiniui nereikės išleisti nė dviejų eurų, o mažieji galės džiaugtis pamėgtų filmukų herojais, per kelias minutes įsikūrusiais ant margučio.

Lipdukai spalvingi, įdomūs, jie karštame vandenyje lukštą apgaubia. Daug pirkėjų, deja, neturime, jau antros šventės nelabai šventiškos“, – atvirauja netoli Ingridos Velykų puošmenomis prekiaujanti moteris.

Beje, šalia puikuojasi jau papuošti margučiai. Prekybininkė juokauja, kad šie margučiai nenugalimi, nes jie – mediniai.

O štai sužaliavusių berželių, karklų šakas ir net žibutes vazonėliuose parduodanti moteris sukasi beveik be atokvėpio.

„Žmonės nori į namus parsinešti pavasario, žalios šakelės – itin pavasariška atributika. Norisi bundančios gamtos namuose. Kone per dvi savaites sužaliavo šakelės, jas rinkau iš anksto ir laikiau šiltai namuose. O šiandien pirma diena ir jau per valandą beveik viskas parduota. Karklų šakas jau rinkau su „kačiukais“. Ryšulėlį šakelių parduodu po eurą. Žmonės mielai jas puošia, kabina ant jų margučius, kitus papuošimus“, – sako Dalia.

Pirkėjų būrio šiais metais nesulaukiantys turgavietės prekybininkai sako, kad milžinišką konkurenciją jiems sudaro visą laiką dirbę prekybos centrai. Kai kurie tikisi, kad dieną ar dvi prieš Velykas pirkėjų padaugės, tačiau neretas užsukęs prasitaria, kad jei jau negali vykti pas artimuosius, tai ir margučiai nebekelia šventinės nuotaikos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)