aA
Svarbiausia pavasario šventė nenumaldomai artėja, tad pats metas puošti namus bei planuoti Velykinio stalo vaišes. Visgi įsisukus į darbus neretai pritrūksta laiko viską suspėti ar apgalvoti.
Velykų stalas
© Asmeninio albumo nuotr.

Prieš strimgalviais lekiant į prekybos centrus, patariama susidaryti planą, ką ruošite pati, o ką galite užsisakyti ar nusipirkti jau pagamintą. Taip liks daugiau laiko, kurį galėsite skirti namų puošybai ir margučių dekoravimui kartu su šeima.

Anuomet Velykų šventei kaimo moterys ruošdavosi nuo pirmųjų kalendorinio pavasario dienų. Tuo tarpu šiandien daugelio šeimų laikas planuojamas kiek kitaip. Kai tenka skubėti lėkti į darbą, darželį, mokyklą, sudėtingų patiekalų ruošimui nelieka laiko. „Dažniausiai Velykas švenčiame mūsų namuose, kur susirenka gausus būrys giminaičių. Geriausiu atveju spėju iškepti tradicinę Velykų bobą“, - apie pasiruošimą Velykoms pasakoja verslininkė, dviejų vaikų mama Viktorija Čeplikė.

Velykų boba
Velykų boba
© Asmeninio albumo nuotr.

„Visgi vadovaujuosi vertybėmis, jog svarbiausia yra kokybiškai praleisti laiką su šeima, o maistą visuomet galima užsisakyti ar nusipirkti paruoštą“. Iki Velykų sekmadienio reikia padaryti daug kitų darbų, į kuriuos mama įtraukia ir dukras: kartu dekoruoja margučius, puošia stalą karklo šakelėmis („kačiukais“), geltonais narcizais ar žaliuojančiais želmenimis.

Svarbu planuoti iš anksto

Anot lietuviškas tradicijas puoselėjančio restorano „Bernelių užeiga“ gamybos vadovės Rasos Vasiliauskaitės, norint rimtai pasiruošti šventei, Velykų stalą būtina susiplanuoti iš anksto. Svarbu tinkamai pamarinuoti mėsą, o kai kuriuos vyniotinius, kumpius ar pyragus išsikepti prieš šventinį sekmadienį. Technologė pataria jau savaitės pradžioje apsvarstyti, ką gaminsite pati, o ką užsisakysite jau paruoštą. „Lietuviams nesvetimas maisto kultas. Neretai apsilankę turguje ar parduotuvėje, nusiperkame kur kas daugiau, nei suvalgome per tas dienas, ką jau kalbėti apie ilgą pasiruošimą šventei. Todėl planavimas leidžia gerokai sutaupyti“, - sako R. Vasiliauskaitė.

Technologė atkreipia dėmesį, jog šiandien kur kas spartesniu tempu gyvenančiai moteriai vis sudėtingiau skirti daug laiko maisto gamybai, todėl populiarėja paslauga, siūlanti užsisakyti šventinius patiekalus ir juos išsinešti Velykų išvakarėse.

Sviestinis avinėlis
Sviestinis avinėlis
© Asmeninio albumo nuotr.

Šiuolaikinis Velykų stalas primena bajorišką

Anot R. Vasiliauskaitės, tradicijos ir įpročiai nuolat keičiasi, todėl ant šiuolaikinės šeimos Velykų stalo atsiranda tiek tradicinių, tiek modernesnių patiekalų. Be svarbiausio akcento – margučių, vieni populiariausių patiekalų - tai sviestinis bei maltos mėsos avinėliai, kuriems pasigaminti prireikia ne tik žinių, bet ir patirties.

Šiandienis lietuvių Velykų stalas išties primena bajorišką, ant kurio būdavo nemažai žvėrienos ir avienos patiekalų. Prie mėsos valgių būdavo patiekiami įvairių rūšių krienai. Velykų stalas buvo neįsivaizduojamas be velykinių ragaišių, bandų, pyragų su grybais ir kopūstais. Tuo tarpu kvietiniai kepiniai buvo laikomi gero gyvenimo simboliu, tad saldų stalą nudengdavo pyragai bei pagrindinis Velykų stalo akcentas - Velykų boba.

Velykų stalas
Velykų stalas
© Asmeninio albumo nuotr.

Tradicinis margučių dažymas svogūnų lukštais vis dar populiarus visoje Lietuvoje. Tačiau jei norite su šeima smagiai ir naudingai praleisti laiką kartu, išmėginkite naujus būdus, kaip nėrinių ar kristalų klijavimas, piešimas laku, dažymas šilko audiniais ir daugybę kitų būdų.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Parašykite savo nuomonę
arba diskutuokite anonimiškai čia
Skelbdami savo nuomonę, Jūs sutinkate su taisyklėmis
Rodyti diskusiją Rodyti diskusiją

Top naujienos

Mažas ir visų pamirštas regionas, kurio vertė Kremliui – neįkainojama: mes bijome kalbėti (227)

Kad išvengtų sankcijų, Kremlius suka aplinkkeliais: naudojantis šalia Juodosios jūros esančiu...

Mažo Šveicarijos miestelio triumfas ir tragedija: geriausiais laikais „Ferrari“ ir „Porshe“ net nebuvo prabanga (15)

Sparčiai tiksint laikrodžiui ir artėjant „Brexit“ valandai, Europos miestai varžosi...

Šaltis jau greit sukaustys Lietuvą: ruoškitės – bus ir sniego pusnų (70)

Sekmadienio naktį maloniai paspaus šaltukas ir kai kur truputį pasnigs. Rimtesnio sniego sulauksime...

Žemė atakuoja Marsą: mokslininkai papasakojo, kokie pavojai tyko žmonių Raudonojoje planetoje (58)

Turbūt daugelis matėte filmų apie taikius Žemės gyventojus atakuojančius agresyvius marsiečius....

Nepilnametės išžaginimas mokyklos personalo nesukrėtė: visos jos čia tokios (227)

Stūmė, spyrė kojomis, kando. Prievartautojas atsitraukė, tačiau grįžo ir su visa jėga...

Praėjus 32 metams po mažamečių nužudymo trūko žudiko kantrybė teisme paskelbta siaubą keliančių nuotraukų (39)

Didžiojoje Britanijoje paskelbtas nuosprendis didžiulio atgarsio visuomenėje sulaukusioje byloje:...

Ne visi pedagogai verti šio vardo: šaukštas deguto sugadino medaus statinę (61)

Įžengusius į kabinetą rimtomis akimis nužvelgia trys iškiliausi Lietuvos partizaninių kovų...

Vytautas Landsbergis: negalima žiūrėti į gerovę tik iš ekonominės perspektyvos (2584)

Tėvynės Sąjungos – Lietuvos krikščionių demokratų ( TS–LKD ) garbės pirmininkas,...

Kristina susirūpino, ką valgo, kai smarkiai susirgo: pakeitusi kelis dalykus, dabar jaučiasi puikiai (25)

Vilnietė Kristina Bondar sveika mityba susidomėjo stipriai sušlubavus sveikatai. Moteris buvo...

7 raudonosios arbatos privalumai (9)

Raudonoji ( rooibo s) arbata – tai raudonoji žolelių arbata, gaminama iš fermentuotų...