Norite daugiau vertingos informacijos? Ekspertai teigia, kad maistingiausia kiaušinio dalis yra ne trynys, o baltymas, skelbia goodhousekeeping.com.

Pateikiame kiaušinio baltymo maistinės vertės analizę:

Kiaušinių nauda sveikatai

Smegenys jums padėkos

Kiaušiniai žmogaus organizmą aprūpina cholinu – tai viena iš svarbiausių maistinių medžiagų, padedančių užtikrinti atmintį ir tinkamą raumenų veiklą. Nėštumo metu cholinas gyvybiškai svarbus vaisiaus smegenų vystymuisi ir neretai padeda išvengti apsigimimų. Dviejuose didesniuose kiaušiniuose yra daugiau nei 50 proc. gydytojų besilaukiančioms moterims rekomenduojamos cholino paros normos.

Vitaminas B12 – dar vienas būtinas elementas, padedantis užtikrinti raudonųjų kraujo kūnelių gamybą, neurologines funkcijas ir DNR sintezę. B12 į žmogaus organizmą gali patekti tik iš gyvulinės kilmės produktų, tad, jei esate vegetaras, kiaušiniai yra vienas iš geriausių pasirinkimų, kaip patenkinti vitamino B12 poreikius.

Avokade keptas kiaušinis

Svorio kontrolės mechanizmas

Ne vienas mokslinis tyrimas daug baltymų turintį maistą sieja su ilgiau trunkančiu sotumo jausmu. Be to, liesi baltymai, kaip, pavyzdžiui, kiaušiniuose esantys, turi mažiau kalorijų nei raudona mėsa ar net vištiena.

Mažesnė ligų rizika

Du kiaušiniuose esantys karotenoidai – luteinas ir zeaksantinas – atlieka labai svarbų vaidmenį užtikrinant akių sveikatą. Tyrimai atskleidžia, kad luteinas turi nemenkos įtakos tiek vaikų, tiek suaugusiųjų kognityvinėms funkcijoms.

Škotiškas kiaušinis

Sveikesni ir tvirtesni kaulai

Kiaušiniai vienas iš natūraliausių vitamino D šaltinių, padedančių žmogaus organizmui įsisavinti kalcį, pasirūpinti kaulų sveikata, užtikrinančių raumenų funkcijas ir slopinančių uždegiminius procesus.

Taigi, įvardijome didžiausią kiaušinių naudą sveikatai. Metas išgirsti, kaip į dažniausiai užduodamus klausimus apie kiaušinius atsako mitybos specialistai.

Ar kiaušiniai tikrai geras baltymų šaltinis?

Kiaušiniai tobulas baltymų šaltinis, kuriuose yra 9 svarbios amino rūgštys, būtinos raumenų ir kitų audinių atsinaujinimui. Priklausomai nuo kiaušinio dydžio jame gali būti nuo 5 iki 8 gramų baltymų, o baltymai būtini praktiškai visam mūsų organizmui. Taigi, kiaušiniai ne tik būtinųjų baltymų, bet ir amino rūgščių bomba.

Ar kiaušiniai didina cholesterolio kiekį?

Šiuo metu turimi duomenys leidžia daryti išvadą, jog maiste esantis cholesterolis iš karto nevirsta cholesteroliu kraujyje. Tai reiškia, kad saikingas jo kiekis sveikiems žmonėms nesukelia jokios rizikos. Tyrimai atskleidžia, jog sotieji ir transriebalai lemia blogojo cholesterolio kiekio augimą. Ekspertai jau prieš kurį laiką atsisakė rekomendacijos riboti maiste esančio cholesterolio kiekį.

Ar rudi kiaušiniai sveikesni už baltus?

Ne. Kiaušinio lukšto spalva niekaip nelemia kiaušinio kokybės, maistinės vertės ar skonio. Kiaušinio lukšto spalva priklauso nuo vištos veislės. Baltos vištos deda kiaušinius baltu lukštu, o rudos – kiaušinius rudu lukštu. Jei kyla klausimas, kodėl kiaušiniai rudu lukštu kainuoja brangiau, taip yra todėl, kad rudos spalvos vištos yra didesnės, tad brangiau kainuoja jų auginimas.

Ar turėčiau valgyti tik kiaušinių baltymus?

Jokiais būdais neišmeskite trynio. Trynyje slepiasi didžioji dalis maistingųjų medžiagų, o jame esantys riebalai padeda jas įsisavinti. Be to, trynyje slypi net 40 proc. baltymų.

Kiek kiaušinių galima suvalgyti?

Naujausi tyrimai atskleidžia, kad per dieną galima drąsiai suvalgyti vieną ar du kiaušinius. Įsigijus šaldytuve juos galima drąsiai laikyti tris ar net penkias savaites.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)