Bermuduose: aitvarų leidimo festivalis

Didįjį penktadienį Bermuduose vyksta kasmetinis aitvarų leidimo festivalis. Bermudų gyventojai Velykas švenčia laidydami savo gamybos aitvarus. Įvairių formų aitvarai, pagaminti iš medžio, spalvoto popieriaus, turi ilgas uodegas ir išleidžia burzgiantį garsą, kitaip vadinamą Bermudų Velykų garsą. Tai labai spalvinga ir nuotaikinga šventė paplūdimyje.

Norvegijoje: detektyvų ir nusikaltimų laikas

Kai kuriose pasaulio šalyse Velykos yra laikas nusikaltimams. Mes nekalbame apie nekaltą šokoladinių Velykų zuikučių valgymą ar gražiai išmargintų kiaušinių daužymą, mes šnekame apie Paaskekrim. Tai yra norvegų tradicija, kuomet Velykų laikotarpiu yra skaitoma, žiūrima ir klausomasi painių detektyvų istorijų. Tuo metu šalis yra pasinėrusi į intriguojantį nusikaltimų ir detektyvų, transliuojamų per televiziją ir radijo stotis, pasaulį. Šiose Velykų tradicijose dalyvauja ir maisto sektoriaus prekybininkai, pavyzdžiui, ant pieno pakelių spausdindami nusikaltimų istorijas.

Graikijoje: molinių indų mėtymas

Graikijos Korfu saloje, bažnyčių varpams paskelbus apie Kristaus prisikėlimą, žmonės iš balkonų meta vandens ar vyno sklidinus ąsočius. Taip pasipila tikra molinių indų kruša. Garsiausiai dūžta pilni indai. Tai savotiškos varžybos – didžiausius indus išmetę žmonės sulaukia daugiausiai plojimų. Molinių indų mėtymas neša laimę, o į užantį įsidėta šukė neša laimę visus ateinančius metus. Ši tradicija tęsiama nuo XVI amžiaus, kai žmonės pradėjo mėtyti visus nereikalingus ir senus daiktus, kad galėtų pasiruošti Naujiesiems metams. Dūžtantys puodai išgąsdina piktas dvasias ir skelbia naują pradžią.

Lenkijoje: šlapias Velykų pirmadienis

Tai senovinis ritualas, kuomet vienišiai ieškojo vienišų merginų, bet dabar beveik visi laisto vieni kitus. Tikėta, kad merginos apipylimas šaltu vandeniu padidina šansus vesti. Laistydami merginas jie taip pat tikėjosi gausaus derliaus. Laistoma visomis įmanomomis priemonėmis: kibirais, vandens šautuvais, puodais, indais. Iš esmės viskuo, kuo galima pasemti vandens.

Prancūzijoje: kiaušinių fiesta

Haux miestelyje, Prancūzijoje, apie 1000 žmonių valgo milžinišką Velykų omletą, pagamintą iš daugiau nei 5000 kiaušinių ir daugiau kaip 45 kilogramų šoninės, česnako ir svogūnų.
Velykos

Liuksemburge: riestainių (Pretzel) dalinimas

Liuksemburgiečiai trečią sekmadienį per Gavėnias švenčia „Bretzelsonnden“, taip vadinamą riestainių sekmadienį. Tačiau Liuksemburge, ne taip kaip Vokietijoje, kur riestainiai apibarstomi druska, čia šie riestainiai iš tikrųjų yra labai saldūs, apipilti cukraus glaistu ir migdolais. Šiuos riestainius vaikinai dalija merginoms. Jei mergina riestainį priima, vaikinas įgyja teisę ją aplankyti Velykų sekmadienį ir gauti iš jos dovanų Velykų kiaušinį. Vaikinų ir merginų rolės šiame linksmame žaidime apsikeičia keičiantis metams - tada merginos gali dalinti riestainius, o vaikinai gauti iš jų dovanų po Velykų kiaušinį.

Švedijoje: Velykinės Užgavinės

Švedija ir kitos Skandinavijos šalys švenčia Užgavines pavasarį. Ketvirtadienį prieš Velykas vaikai apsirengia raganomis, išsipaišo veidus, pasiima šluotas, didelius varinius virdulius ir eina per kaimynų namus belsdamiesi į duris bei prašydami saldainių ar kitokių skanumynų. Už skanėstus vaikai paprastai siūlo papuoštas gluosnių šakas ar savo piešinius. Tradicija kilo iš legendos, kad prieš Velykas visos švedų raganos nuvyko į Blåulla šventę švęsti su velniu. Siekiant užtikrinti, kad raganos daugiau negrįžtų, Velykų sekmadienį švedai uždega didelius laužus.

Vokietijoje: Velykinių lizdų paslaptis

Vokietijoje, taip pat Šveicarijoje ir daugelyje kitų šalių, smagi atrakcija yra ieškoti Velykų zuikio paslėptų dovanų. Vaikai jų ieško Velykų rytą. Šokoladiniai zuikučiai, kiaušiniai, saldumynai, žaislai ir kitos Velykų zuikio dovanos būna paslėptos krepšeliuose arba dėžutėse tiek namuose, tiek aplink juos lauke.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)