Putpelės – neįnoringi paukščiai, bet turi tokį ypatumą – kad dėtų kiaušinius, reikia kartu laikyti patinėlius ir pateles, taigi dauguma kiaušinių būna apvaisinti. Tuo putpelės skiriasi nuo vištų – vištas laiko atskirai nuo gaidžio, todėl pirkti kiaušiniai bus neapvaisinti.

Pora įsigijo tris pakuotes kiaušinių – dvi po 20 ir vieną 10-ies.
Putpelių išsiritimas

10 kiaušinių buvo brokuoti – įskilę arba sudužę. Knygose rašoma, kad reikia žiūrėti į kiaušinius prie šviesą, tada galima pamatyti embrioną. Bet šiuose kiaušiniuose nepavyko nieko įžiūrėti, nes jie dėmėti.

Geruosius kiaušinius pora sudėjo į inkubatorių, nustatė reikiamą temperatūrą. Šiame inkubatoriuje temperatūrą reikia nustatyti patiems, užtai kiaušiniai vartomi automatiškai.

Toliau – ilgas, tris savaites trukęs laukimas. Žmona su vyru susilažino, kad išsiris 3–5 paukščiukai.

O nutiko kiek kitaip. Kovo 27-osios vakarą iš inkubatoriaus pasigirdo cypsėjimas – prasikalė pirmas putpeliukas ir iš karto ėmė ropinėti po inkubatorių. Pora paliko jį ten valandai, o paskui perkėlė į šildomą dėžę.

Po keturių valandų jis atrodė taip:
Putpelių išsiritimas

O kitą dieną štai taip:
Putpelių išsiritimas

Po dienos pora jau turėjo 19 putpeliukų.

Pora pastebėjo, kad ketvirtadalis putpeliukų buvo su defektu – negalėjo atsistoti, nes kojos nelaikė ir skėtėsi į šonus. Teko jas surišti vilnoniu siūlu. Putpeliukams tai nepatiko, bet kitą dieną jau visi stovėjo ant kojų.

Po trijų dienų pasidarė įdomu, kiek sveria neseniai iš kiaušinio išsiritęs putpeliukas. Vyras manė – 25 g, bet paaiškėjo, kad sveria tik 8–9 g. Svėrimas vyko įkėlus putpeliuką į taurę, priešingu atveju, aktyvus paukščiukas nebūtų ramiai ištupėjęs.
Putpelių išsiritimas

Po dviejų savaičių nugaišo tik vienas paukščiukas – dėl neaiškių priežasčių. Dar vienas putpeliukas sugebėjo dėžėje išsisukti koją, neaišku, ar sugis.

Šiuo metu visi paukščiukai pakeitė pūkus į plunksnas, dabar jie – maždaug žvirblio dydžio. Vyras praneša, kad jau greitai visi putpeliukai išvažiuos gyventi į kaimą, pas uošvę.

Iš pirktų kiaušinių išsirito apie 50 proc. paukščiukų. Vyras mano, kad galbūt rezultatai būtų buvę dar geresni, jei kiaušiniai būtų buvę šviežesni.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (64)