Šiemet dominuojanti violetinė – atsispyrimas nuo pandemijos

Pasaulinis spalvų institutas „Pantone“ kasmet paskelbia oficialią metų spalvą, kuria šiemet tapo žaismingoji violetinė „Very Peri“. Kaip teigia mados ekspertė Marija Palaikytė, spalvos pasirenkamos neatsitiktinai – jos siunčia svarbią žinutę, atsižvelgiant į tai, kokiomis nuotaikomis gyvena naujus metus pasitinkantis pasaulis, o pastaraisiais metais daugiausiai įtakos spalvų tendencijoms turėjo pandeminė aplinka.

„Kaip ir visos mados tendencijos, taip ir spalvų tendencijos yra susijusios su besikeičiančiais socialiniais, kultūriniais, ekonominiais, politiniais procesais. Spalvos visada turi žinutę, slypinčią už motyvo, kodėl pasirinkta konkrečiai tokia spalva. Pernai metų spalvomis buvo paskelbtos pilka ir geltona, kurios simbolizavo stabilumo ir pozityvumo, šviesos trūkumą pandeminiame laikotarpyje. Šių metų oficiali spalva yra violetinė, kuri simbolizuoja kūrybiškumą ir inovatyvumą – tai, ko reikia žmonijai atsispiriant nuo pandemijos“, – sako M. Palaikytė.
Marija Palaikytė

Anot jos, kai mes iš tikrųjų žinome, kodėl vienokios arba kitokios spalvos yra madingos šiais metais, mada įgauna žymiai didesnę prasmę, o kiekvienas žmogus, dėvintis mados produktą, kuris atspindi aktualiausiais spalvas, tampa tos idėjos ambasadoriumi.

„Žinant aktualiausias spalvas ir jų reikšmę, domėtis mada yra žymiai įdomiau. Tai nėra tik tendencijos, kurios madingos šiemet, nes kažkas taip sako – tai yra mada, kuri turi žymiai gilesnę prasmę ir užkoduotą žinutę“, – pažymi ji.

Pavasaris priklauso sodrioms spalvoms

Vis dėlto, madoje niekada nėra vienos tendencijos. Kaip sako mados ekspertė, lygiai taip pat ir šiais metais galima sutikti daugiau tendencijų, lydinčių pagrindinę.

„Yra ir kitos spalvos. Daug dėmesio skiriama sodrioms spalvoms – oranžinei, ryškiai rožinei, garstyčių geltonumo spalvai. Vis dar aktualus juodai baltos kontrastas, rubino spalva. Jeigu kalbame apie vyriškas tendencijas, tai labai daug dėmesio yra švelniam vandens žalumo tonui“, – tendencijas įvardija M. Palaikytė.
Meghan Markle stilius

Norintiems prisijaukinti šio sezono spalvų paletę, svarbu žinoti, kad šiemet aktualios ne tik ryškios spalvos – visuomet yra galimybė rinktis pastelinius madingų spalvų tonus ir švelnesnes jų kombinacijas.

„Tačiau labai svarbu atkreipti dėmesį į tai, kad viena yra madingos spalvos, o visai kas kita yra kiekvienam žmogui individualiai tinkančios spalvos. Jeigu mes matome įžymybes, nuomonės formuotojus ir parduotuvių vitrinas, kuriose spalvos atrodo puikiai, tai nebūtinai reiškia, kad ta spalva tiks konkrečiam žmogui. Todėl visuomet svarbu įsivertinti tendencijas ir spalvas, kurios tinka individualiai“, – pataria M. Palaikytė.

Tendencijos atsikartoja, o nemadingų spalvų nėra

Spalvų tendencijas formuoja garsūs mados kūrėjai, lyderiaujantys prekių ženklai ir net gatvės mada – daugybė dizainerių prisipažįsta, kad įkvėpimo semiasi stebėdami gatvės gyvenimą. Pasak M. Palaikytės, tendencijos negimsta tais pačiais metais, o yra prognozuojamos keletui metų į priekį.
Lady Gaga

„Tendencijų kūrimosi procesas yra dėsningas, mados pasauliui būdingi atsikartojimai. Žiemos metu visada išryškėja sodrių, gilių spalvų tendencijos, o vasarą – intensyvesni raštai, atsiranda daugiau margumo“, – sezonines gaires įvardija mados ekspertė.

Ji pabrėžia, kad nemadingų spalvų – nėra; yra tik spalvos, kurios tam tikrais metais tampa svarbesnės, dominuojančios. Kadangi tendencijos keičiasi laipsniškai, vienais metais buvusios madingos spalvos kitąmet netampa iškart nemadingomis.

„Šiemet, be abejo, labiausiai paplitusi ir dominuojanti spalva yra violetinė, „Pantone“ pavadinta „Very Peri“. Tačiau spalva nėra vieno tono, ir violetinės spalvos idėja madoje gali įgauti daug įvairių interpretacijų – nuo pastelinių purpurinių iki sodrių violetinių, pereinančių į rožinę, o ir ta pati rožinė gali pereiti į pelenų atspalvį“, – sako M. Palaikytė.

Skirtingos spalvos pasižymi savitu poveikiu

Mados ekspertė pastaraisiais metais vis dažniau sutikdavo mintį, kad pandemija visus išmokė rengtis sportiniais drabužiais ir jaustis patogiai. Tačiau, anot jos, šiandien žmonės yra išsiilgę mados, romantikos, ryškumo ir galimybės pasipuošti.
Pastelinės spalvos

Taip pat ji pažymi, kad spalvos mus veikia pasąmoningai: vienos ramina, o kitos įkvepia, skatina, suteikia daugiau jėgų.

„Todėl šiais metais rekomenduojama atkreipti dėmesį į ryškias, drąsias spalvas ir jų kombinacijas. Pavyzdžiui, žalia ir rožinė, rožinė ir violetinė. Ypatingai sodrios ir ryškios spalvų kombinacijos siunčia žinutę, kad šiuos metus pasitinkame su nauju įkvėpimu, jos yra energijos ir įkvėpimo užtaisas“, – teigia ji.

M. Palaikytė įsitikinusi, kad stilingas žmogus nėra tas, kuris kiekvieną sezoną atnaujina drabužinę, o tas, kuris geba turimus drabužius derinti su naujomis tendencijomis ir kaskart atrodyti naujai.

„Atsinaujinimas ir naujausių tendencijų įsileidimas į savo drabužinę yra puikus ir džiuginantis procesas, bet tikrai nereikia kaskart keisti savo drabužinės priklausomai nuo besikeičiančių mados tendencijų. Labai kviesčiau iš naujo atrasti mados žavesį, susigrąžinti galimybę puoštis ir mėgautis mada“, – sako M. Palaikytė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją