Keturių vaikų mama, pedagogė, daržininkė, lėlių kūrėja, rašytoja, „Instagram“ platformos tinklaraščio „Gyvas daržas“ autorė Ieva Motiejauskė įsitikinusi, kad šiuolaikiniai daržininkai domisi, kaip auginti gėrybes, kad gamta nenukentėtų. Dėl šios priežasties ir natūralių trąšų naudojimas vis labiau populiarėja. Moteris savą daržą puoselėja jau dvidešimt metų, per juos yra išbandžiusi įvairiausių būdų, kurie natūraliai padeda užauginti kokybiškas daržoves. Kiaušinių lukštai – viena iš trąšų, kurias elektroninės knygos „Gyvo daržo atmintinė“ autorė naudoja jau daugybę metų.

Lukštai – naudingų medžiagų šaltinis

Kiekvienas, kuris nors kartą gyvenime bandė auginti daržoves pats, žino – be turtingo dirvožemio ir tinkamų maisto medžiagų augalams, nereiktų tikėtis itin gausaus derliaus. Pasikalbėjus su tais, kurie ne vienerius metus augina įvairias daržoves, galima išgirsti pačių įvairiausių patarimų ir pamokymų, kurie leis džiaugtis gausesniu derliumi. Tinklaraštininkė I. Motiejauskė sako, kad natūralias trąšas naudoja jau daugybę metų.

„Mūsų daržas – didelis, jo dėka įvairaus maisto turime ištisus metus. Šiltnamyje tręšiant daržoves daugiausiai naudoju mėšlą, pelenų ištraukas, žolių ir dilgėlių raugą, kiaušinių lukštus. Kiekvienais metais, pradėjusi rinkti svogūnų lukštus margučių gražinimui, pradedu rinkti ir kiaušinių lukštus trąšoms. Kadangi patys auginame vištas, esame tikri dėl kiaušinių kokybės. Viską atlieku paprastai – kiaušinių lukštus nuplaunu po vandens srove ir sumetu juos į atvirą dubenį. Taip lukštus apsaugau nuo pelijimo. Per keletą savaičių kiaušinių lukštai natūraliai išdžiūva. Dubeniui prisipildžius, lukštus susmulkinu ir padedu sandariai bei sausai dėžutėje, o tuščią dubenį pildau naujai“, – pasakoja pašnekovė.

Kiaušinių lukštuose gausu naudingų medžiagų – kalcio karbonado, sieros, fosforo, silicio. Jų sudėtyje galima rasti kalio karbonato druskos, magnio, organinių medžiagų. Taip daržovės pasisavina naudingas medžiagas, ištirpusias vandenyje, dirvožemis tampa vertingesnis įterpus į jį kiaušinių lukštų. Svarbu, kad kiaušinių lukštai būtų kuo smulkiau susmulkinti.

Svarbu ne kiekis

Tinklaraštininkė ragina nemanyti, kad norint siektino rezultato būtina kiaušinių lukštų pririnkti labai daug. Anaiptol, daržininkė sako, kad kiaušinių lukštų nereikia labai didelio kiekio, nes mineralinių medžiagų augalams reikia visai nedaug.

„Verta prisiminti, kad kiaušinių lukštai neutralizuoja dirvožemį, tad gali net pakenkti rūgštį mėgstantiems augalams. Juos tikrai verta išbandyti, tačiau naudoti reiktų saikingai, nedideliais kiekiais. Taip pat būtina žinoti, kad savo darbą kiaušinių lukštai padarys tik būdami susmulkinti, mat tik tokiu būdu dirvožemis pasisavins gerąsias jų medžiagas“, – teigia pašnekovė.

Daržininkė sako, kad ji pati kiaušinių lukštus maišo su žeme ir dažniausiai naudoja pomidorams, paprikoms, baklažanams, jų verta įberti į duobutę ir sodinant kalafijorų daigus. Tai – ilgos vegetacijos augalai, kurie auga visą vasarą ir augina gausų derlių, tad naudingų maisto medžiagų jiems itin reikia.

„Jau sodindama daržovių daigus į paruoštą duobę dedu surinktų pelenų, smulkintų kiaušinių lukštų ir mėšlo. Visos šios trąšos aprūpina daigus maisto medžiagomis, padeda jiems prigyti ir augti stipriems bei sveikiems“, – įsitikinusi I. Motiejauskė.

Anot jos, tokiose trąšose bus gausu fosforo, kalio, magnio, kalcio karbonado. Kiaušinių lukštai bus naudingi rūgščiam molingam dirvožemiui, savo gerosiomis savybėmis praturtins jo struktūrą.

Originalus būdas lukštams panaudoti

Šiais laikais neretai ieškoma tvaresnių būdų, kurie leistų atsisakyti plastikinių indelių, į kuriuos dažniausiai yra sėjamos įvairios daržovės. Tinklaraštininkė I. Motiejauskė pataria daržoves, kurios nemėgsta persodinimo, sėti į kiaušinių lukštų puseles. Taip išdygę daigai atrodys gražiai, jų nereiks perkelti, tad nepažeisite šaknų, toks būdas praturtins ir dirvožemį.

„Šį būdą naudoju paprikoms, kurios, teigiama, nemėgsta persodinimo. Taip išvengiu, kad netyčia nebus sutraumuotas daigas, taip pat mažinu ir plastiko naudojimo kiekį. Svarbu, kad kiaušinio lukšto dugne būtų padaryta skylutė vandens nutekėjimui arba pats kiaušinio lukštas būtų įskilęs“, – pataria pašnekovė.

Daržininkė ragina nebijoti eksperimentuoti, ieškoti geriausių būdų daržovių auginimui, kurie leistų mėgautis gausiu derliu. Anot jos, natūralias trąšas dar šiemet gali išbandyti kiekvienas, o kiaušinių lukštai – puikus būdas, kuris jums visai nieko nekainuos, tačiau padės džiaugtis gausesniu gėrybių derliumi.

Įvairioms problemoms spręsti

Daržovių auginimą gali apkartinti įvairios namines gėrybes apnikusios ligos ir maistinių medžiagų trūkumas. Tinklaraščio „Gyvas daržas“ autorė sako, kad susidūrus su problemomis, būtina jas spręsti, o kartais tai padaryti gali padėti ir patys paprasčiausi kiaušinių lukštai.

„Jei pastebite, kad pomidorų galiukai pajuodavo – tikėtina, kad daržovėms trūksta kalcio. Tai išspręsti gali padėti kiaušinių lukštai. Pabandykite pasigaminti skystas trąšas – susmulkintus lukštus užpilkite vandeniu ir sandariai uždarę palikite savaitei ar dviem. Tada šiuo skysčiu išpurkškite pomidorų lapus.

Jei jūsų derlių puola šliužai, taip pat gali padėti kiaušinių lukštai. Pašnekovė pataria pabandyti smulkintais lukštais apibarstyti dirvožemį aplink augalus. Galbūt kenkėjams tai nepatiks ir jie pasišalins iš vietos, kurioje yra nepageidaujami.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)