Pradedant higiena ir baigiant gaminimo triukais – straipsnis tikrai vertas kelių minučių jūsų brangaus laiko, ypač artėjant Velykoms, kai virtuvėje teks suktis kone kiekvienam.

1) Didžioji klaida – ta pati pjaustymo lentelė tiek mėsai, tiek daržovėms.

Žalia mėsa ant visų paviršių, prie kurių tik prisiliečia, palieka tikrų tikriausią bakterijų koloniją – tiek ant pjaustymo lentelių, tiek ant virtuvės įrankių, tiek ant gaminančiojo rankų.

Jungtinių Valstijų žemės ūkio maisto saugos ir priežiūros tarnyba primygtinai rekomenduoja naudoti atskiras pjaustymo lenteles mėsai ir daržovėms.

„Jei visgi tenka tenkintis viena pjaustymo lentele, pirmiausia pjaustykite daržoves, o tada – mėsą ar žuvį. Labai svarbu lentelę kuo dažniau ir kruopščiau plauti. Labai svarbu pasirūpinti ir visų maisto gaminimui skirtų paviršių švara. Žinoma, nevertėtų pasiduoti švaros panikai, tačiau geriau įdėti kiek daugiau pastangų, nei paskui gailėtis.

Prisiminkite, kad jūsų ir jūsų šeimos sveikata ir gera savijauta priklauso tik nuo jūsų“, – teigia maisto tinklaraštį JustHungry.com rašantis Makiko Itoh.

Norėdami tinkamai nuplauti viską, kas turėjo sąlytį su žalia mėsa, naudokite tik karštą vandenį ir muilą. Higienos specialistai rekomenduoja pjaustymo lenteles reguliariai dezinfekuoti chloro turinčiomis švaros priemonėmis.

Mėsa

2) Didžioji klaida – šaldytą mėsą atitirpdote kambario temperatūroje.

Pavojaus zona bakterijų dauginimuisi – temperatūra nuo 5 laipsnių iki 60 laipsnių Celsijaus, teigia Jungtinių Valstijų sveikatos priežiūros departamento atstovai. Taigi jokiais būdais neklausykite tų, kurie jums aiškina, kad šaldytą mėsą atšildyti kambario temperatūroje yra šauni mintis.

Specialistai pataria šaldytą mėsą atšildyti šalto vandens vonelėje ar šaldytuve.

Pastarasis metodas pats paprasčiausias: tereikia mėsą ištraukti iš šaldiklio ir įdėti į šaldytuvą. Mėsa turėtų atšilti laikotarpiu nuo 8 iki 24 valandų (priklausomai nuo svorio).

Nenorite ar negalite taip ilgau laukti? Siūlome išbandyti šalto vandens vonelės metodą. Jums prireiks sandaraus maišelio, į kurį įdėsite šaldytą mėsą, ir šalto vandens vonelės. Vandenį patartina keisti kas 30 minučių. Procesas turėtų užtrukti apie valandą (žinoma, jei mėsos gabalas didelis, teks pavargti ilgiau).
Šaldyta mėsa

3) Didžioji klaida – vos tik pagaminę suskumbate mėsą pjaustyti.

Labai svarbu leisti mėsai kelias minutes po pagaminimo pailsėti. „Mėsai vėstant tolygiau pasiskirsto sultys. Nedideliems kepiniams, pavyzdžiui, vištienos krūtinėlei, pakanka atvėsti penkias minutes, ir jau galima pjaustyti. Kalbant apie visą paukštį, ekspertai prieš pjaustant rekomenduoja palaukti nuo 20 iki 30 minučių. Baiminatės, kad mėsa pernelyg atvės? Pridenkite kepimo folija“, – rašo žurnalas „Cooking Light“.

4) Didžioji klaida – per ilgai šaldytuve laikote žalią mėsą.

Kalbant apie maltą mėsą, vištieną ir daugumą jūros gėrybių maisto kontrolės specialistai rekomenduoja tokius produktus šaldytuve laikyti ne ilgiau nei dvi paras. Mėsa kepsniams, išpjovos ir šonkauliai šaldytuve gali išbūti ir penkias dienas. Bet kokiu atveju, jei mėsos neketinate ruošti iš karto, geriau ją tiesiog užšaldyti.

5) Didžioji klaida – netinkamai užšaldote mėsą.

Ką tik iš mėsinės įsigijote puikų gabalą mėsos ir parsinešėte namo. Šiuo metu jos gaminti neketinate, tad visą paketą tiesiog įmetate į šaldiklį ir užmirštate. Turime jums blogų naujienų – jūs elgiatės neteisingai. Ilgiau išsaugoti mėsos kokybę pavyks tik tuo atveju, jei mėsą prieš kišdami į šaldiklį kruopščiai įvyniosite į vaškinį popierių ar aliuminio foliją (ar net į abu) ir dar patalpinsite į specialų šaldymui skirtą maišelį.

Šaldyta mėsa

6) Didžioji klaida – grūstis keptuvėje.

„Kepamas maistas išskiria drėgmę, taigi būtina palikti vietos garams pasišalinti“, – rekomenduoja „Cooking Light“. Jei keptuvėje tikra grūstis, labai smarkiai rizikuojate likti be rusvos karamelinės plutelės, tokios svarbios keptos mėsos skoniui.

7) Didžioji klaida – šoninę kepate keptuvėje.

Nevilioja mintis apie prikepusius riebalus, išraiškingą kvapą ir prikepusią keptuvę? Siūlome kitą kartą šoninę kepti ne keptuvėje, o orkaitėje. Tai tiesiog nuostabus būdas gauti norimą rezultatą – traškias ir kvapnias šoninės juosteles ir pasirūpinti tvarka virtuvėje.

Tereikia šoninės juosteles išdėlioti aliuminio folija ar kepimo popieriumi išklotoje kepimo skardoje ir pašauti į neįkaitintą orkaitę. Pasirinkite 200 laipsnių temperatūrą ir kepkite juosteles 18 minučių. Šoninė įgaus auksinį atspalvį ir taps traški. Ar gi ne tokio rezultato ir tikitės?

8) Didžioji klaida – mėsą pjaustote kambario temperatūroje.

Jei pjaustote mėsą kubeliais troškiniui ar kepimui, žymiai paprasčiau tą padarysite mėsą prieš tai atšaldę šaldytuve. Pakaks pusvalandžiui ją palikti šaldytuve ir procesas vyks žymiai sklandžiau.

9) Didžioji klaida – mėsą pjaustote ant medinės lentelės.

Nemažai virėjų griežtai pasisako prieš žalios mėsos ar jūros gėrybių pjaustymą ant medinės lentelės – medyje kaupiasi bakterijos, o tai labai blogai. Kiti specialistai teigia, kad medinės pjaustymo lentelės tinkamos, svarbiausia jas tinkamai plauti ir dezinfekuoti.

„Vos tik medinės pjaustymo lentelės akivaizdžiai nusidėvi ir tampa sudėtinga jas deramai nuplauti, metas jas mesti į šiukšlių dėžę“, – rekomenduoja ekspertai.

Čiaupas

10) Didžioji klaida – mėsai atšildyti naudojate šiltą vandenį.

Pradedantieji virėjai neretai neturi kantrybės laukti, kol mėsa atšils šaltame vandenyje, ir renkasi šiltą, vildamiesi, kad taip paspartins procesą. Deja, šiluma padidina bakterijų ir infekcijų riziką.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (35)