Kai kurie maisto produktai gali palengvinti savijautą persivalgiusiems ar padauginusiems alkoholio.

Pagalbos reikia ieškoti virtuvėje

Gydytoja dietologė Zita Martinaitienė tikina, kad atsigauti galima ne tik geriant saujas vaistų ar probiotikų – produktų, galinčių padėti, yra kiekvienų namų virtuvėje.

„Sėdint prie stalo su saldumynais galima gerti ne tik pirktines arbatas. Gera idėja visiems svečiams užplikyti jonažolių arba pipirmedžio arbatos. Taip darydavo mano dėdienė. Tai yra vaistiniai augalai, kurie ne tik naudingi virškinimo gerinimui, bet ir skanūs“, – patarimu dalinasi dietologė.

Taip pat, anot jos, norint pagyti, galima naudoti ir kitus prieskonius, pavyzdžiui, cinamoną: „Šiek tiek cinamono galima įberti į kavą: pareguliuos cukraus kiekį, pagerins virškinimą.“

„Virškinimui gerinti tinka ir rugiagėlių žiedų arbata, – tęsia gydytoja. – O jei visai sutriko kasos veikla ir kankina juosiančio pobūdžio skausmai – galima išgerti pelyno arbatos, ajero šaknys taip pat gerina virškinimą.“

Daugelio namuose randami obuoliai taip pat gali išgelbėti nuo apsunkimo.

„Jeigu turite naminių obuolių, kurie nėra purkšti chemikalais, galima nulupti nuo jų žievelę ir ją ir užpilti šiltu vandeniu, palaikyti per naktį ir ryte išgerti. Praverstų įberti ir šiek tiek cinamono. Tai pagerins virškinimą, sureguliuos cukraus kiekį. Ir šiaip tai – skanus gėrimas, kurio galima duoti ir vaikams“, – paprastu receptu dalinasi Z. Martinaitienė.

Kitą dieną po persivalgymo specialistė nerekomenduoja valgyti kriaušių, nes tai – sunkiai virškinamas maistas. Jei skundžiamasi viduriavimu, ji siūlo siūlo vaisių ir daržovių į burną nedėti apskritai – šie produktai laisvina vidurius.

Gazuoti gėrimai – apgaulingi

Perdozavus alkoholio gydytoja rekomenduoja gerti daug drungno vandens arba stiprios juodos arbatos be cukraus, nevalgyti aštraus maisto. Specialistė sako, kad geriau rinktis lengvą maistą: įvairias sriubas, vandenyje virtą avižų ar grikių košę.

Liaudies receptas, padėsiantis sušvelninti pagirių padarinius, yra krienai su vandeniu: „Arbatinį šaukštelį ne šviežiai sutarkuotų krienų reikia įdėti į stiklinę, užpilti verdančiu vandeniu, palaikyti valandą ir išgerti pusę stiklinės pusvalandį prieš valgį.“

„Bet būtina atkreipti dėmesį, kad į prekybos centruose parduodamus krienus kartais dedama acto, todėl jų vartoti gal ir nereikėtų. Bet jei kas turi naminių – jie pagerins virškinimą“, – perspėja dietologė.

Z. Martinaitienė taip pat nerekomenduoja šio gėrimo žmonėms, turintiems skrandžio opą ar streikuojančius inkstus.

Visuomenėje gajus mitas, kad gazuoti gaivieji gėrimai, tokie kaip „Coca-Cola“, po persivalgymo ar alkoholio perdozavimo gerina virškinimą. Tačiau gydytoja įspėja: pagerėjimas būna trumpalaikis.

„Išgėrus gaiviųjų gėrimų dirbtinai skatinamas virškinimas. Tačiau, jei žmogus išvakarėse gėrė alkoholio arba valgė sunkaus maisto, juose esančios cheminės medžiagos paskatins greitesnį širdies ritmą, kuris kitą dieną ir taip būna pakilęs. Todėl gaiviųjų gėrimų gerti nepatarčiau“, – sako dietologė.

Padės iškrovos diena

Sveikos mitybos specialistė Vaida Kurpienė tikina, kad pasidaryti iškrovos dieną po persivalgymo visada yra gera idėja. Anot jos, tai padės organizmui apsivalyti ir grįžti prie įprasto rėžimo.

„Jei primaišome daug skirtingo maisto, jis užsibūna organizme ir tampa labai sunku su juo susidoroti, kuo skubiau reikia grįžti prie savo įprastos mitybos. Taip pat naudoti daugiau produktų, turinčių skaidulų: šviežių daržovių, mažai apdorotų grūdų ir ankštinių. Jie pagelbės organizmui apsivalyti“, – aiškina V. Kurpienė.

Mitybos žinovė atkreipia dėmesį, kad norint išsivalyti organizmą svarbu atsisakyti kai kurių produktų ir riboti suvalgomo maisto porcijas.

„Pirmą dieną po persivalgymo svarbu vartoti lengvesnį maistą. Ne tik valgykite daug šviežių daržovių, bet ir venkite rūkytų, vytintų bei keptų gaminių, mažinkite gyvūninių produktų bei miltinių ir saldumynų kiekį. Valgykite po mažai, bet kas kelias valandas. Jei išvakarėse buvo vartota alkoholio, būtina žinoti, kad kelias dienas apetitas bus didesnis, todėl svarbu sąmoningai riboti porcijas“, – pasakoja specialistė.

Žmonės daro klaidą, nes į kokteilius prideda vaisių. Juose gausu cukrų, kitaip vadinamų paprastaisiais angliavandeniais – labai greitai pasisavinančių ir organizmą apkraunančių medžiagų. Jos tik skatina potraukį saldumynams ir norą valgyti.
V. Kurpienė

V. Kurpienė taip pat paneigia mitą, kad kitą dieną po persivalgymo reikia gerti vaisių kokteilius.

„Žmonės daro klaidą, nes į kokteilius prideda daug vaisių. Juose gausu cukrų (kitaip vadinamų paprastaisiais angliavandeniais) – labai greitai pasisavinamų medžiagų. Jos tik skatina potraukį saldumynams, miltiniams patiekalams ir norą valgyti. Tokių kokteilių persivalgius aš nerekomenduoju gerti“, – pabrėžia pašnekovė.

Nuo alkoholio perdozavimo sukeltų padarinių, anot pašnekovės, geriausiai gelbsti gera mityba ir didelis skysčių kiekis: „Stebuklingo recepto kaip pagyti – nėra“, – juokiasi V. Kurpienė.

Grįžus į kasdienę rutiną mitybos specialistė rekomenduoja pasidaryti iškrovos dieną. Jos metu geriausia vartoti augalinės kilmės produktus, sako V. Kurpienė. Pasak jos, geriausiai tinka grikių ir avižinių kruopų košės.

„Geras būdas yra suvalgyti 180 – 200 g. kruopų per visą dieną. Jas reikia išbrinkinti, truputį pavirti, bet svarbu, kad jos liktų kramtomos konsistencijos. Taip valgyti galima tik kartą per savaitę“, – patarimu dalinasi specialistė.

„Dar populiarios iškrovos dienos yra ir su kefyru, bet aš nerekomenduoju šio produkto vartoti po persivalgymo, nes visų pirma tai yra gyvūninis produktas, taip pat jame nėra maistinių skaidulų, kurios padeda išstumti iš žarnyno perteklinį maistą, nuo kurio pučia pilvą“, – sako V. Kurpienė.

Ji tikina, kad daugiausia maistinių skaidulų yra daržovėse ir grūduose. Anot specialistės, šie maisto produktai žmogui sukelia palengvėjimo jausmą, kuris nėra tik psichologinis.

„Jei primaišome daug skirtingo maisto, jis užsibūna organizme ir jam tampa labai sunku susidoroti. Iškrovos diena to padeda išvengti“, – naudą aiškina ekspertė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)