Štai penkios neįprastos Velykų tradicijos iš įvairiausių pasaulio kraštų.

Bermudai

Didįjį penktadienį bermudai švenčia laidydami savo pagamintus aitvarus ir valgydami mentės pyragą. Tai be galo spalvinga ir nuotaikinga šventė paplūdimyje. 

"Gombey" šokėjai Bermudų paplūdimyje

Pagal jų legendas, aitvarų laidymo paprotys per Velykas atsirado po to, kai vienas mokytojas nesugalvojo, kaip tinkamai paaiškinti savo mokiniais Kristaus prisikėlimą. Pedagogas ėmėsi tokių priemonių: pagamino kryžių primenantį aitvarą ir demonstravo, kaip jis kyla, sugretindamas tai su Kristaus atgimimu. Aitvarus jie gamina iš spalvoto popieriaus su uodegomis, medžio ir geležies.

Norvegija

Norvegai turi tradiciją, vadinamą Velykų nusikaltimas. Šventės periodu
gyventojai skaito detektyvines knygas, žiūri kriminalinius serialus, rodomus per nacionalinę televiziją. Būtina sąlyga norvegams – kelioms dienoms pabėgti į kalnus ir ten sutikti šventes. 

Europa

Šiaurinės Europos šalys paruošia didelius laužus, kurie yra vadinami Velykų laužai. Jie yra deginami Velykų sekmadienį ir pirmadienį. Yra skirtingų pasakojimų apie tų laužų reikšmę.

Velykų laužai

Vieni teigia, kad jie byloja pavasario pergalę prieš žiemą. Ugnis reiškia šviesą ir pasibaigusias žiemos niūras ir tamsias dienas. Šių dienų gyventojai teigia, kad laužai yra puiki priemonė bendruomenėms susiburti ir pabūti kartu. Prie laužų žmonės geria džiną, šviesų alų ir valgo užkandžius.

Švedija

Didžiausia pavasario šventė Švedijoje švenčiama skanaujant valgius iš kiaušinių, silkę, ir tradicinį patiekalą, vadinamą Janssono pagunda, kurį sudaro bulvės, svogūnai, grietinėlėje kepta sardinė. 

Tradicinis švedų Velykų patiekalas - Janssono pagunda

Visą savaitę vaikai persirengia senais, nebenešiojamais drabužiais ir įsijausdami į Velykų raganų vaidmenis eina pas kaimynus prašyti saldainių. Būtina sąlyga – pas kaimynus jie turi ateiti ne tuščiomis – savo tapytais piešiniais.

Haitis

Per Didžiają savaitę vyksta ypač spalvotas muzikos paradas, vadinamas „rara“. Tą savaitę visi groja bambuko trimitais, marakasais (barškučiais), kavos skardinėmis.

Velykos Haityje - tai katalikų ir vudu tradicijų mišinys, todėl apeigas tikintieji atlieka pašventintame vandenyje. Taip pat jie traukia į piligrimę kelionę, rankose laikydami ožkos galvas arba kitas jos dalis. Toks paprotys byloja atsidavimą dvasioms. Piligriminės kelionės metu grojama būgnais, giedama.
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)