Dar ir dabar išlikęs paprotys susėdus prie Velykų stalo kaip pirmajį patiekalą suvalgyti margutį, kurį pramušti galima tik kitu kiaušiniu. Lietuvos liaudies kultūros centro papročių ir apeigų poskyrio vadovė etnologė Nijolė Marcinkevičienė pasakoja, kad tai ne tik linksma tradicija, bet ir paprotys. Kiaušinio pramušimas šaukštu, peiliu ar į stalą buvo laikomas nepagarbos ženklu.

„Kokių tik gudrybių žmonės neprisigalvodavo – ir medinius kiaušinius turėdavo, kuriuos kuo dailiau išpiešdavo, ir virdavo ne tik vandenyje, bet ir įdedami acto ar druskos, kad tik tvirčiau būtų“, - pasakojo etnologė.

Jai antrino ir Kalvarijų turguje sutiktos kiaušinių pardavėjos. Jų teigimu, tvirti margučiai gaunasi tik tuomet, jei išsirenkami tvirti kiaušiniai.

„Prieš perkant kiaušinius visuomet leidžiu juos apžiūrėti. Svarbu, kad kiaušiniai būtų be jokių įtrūkimų, dėmelių ar tamsesnių taškų. Dar labai gerai, jei kiaušinis sunkesnis, tai patikrinti galima įsidėjus du kiaušinius į skirtingas rankas“, - pasakojo turguje kiaušiniais prekiaujanti Irena (vardas pakeistas – DELFI).

Tuo tarpu kiekvienas Velykas kaimiškais kiaušiniais stalą puošianti Rima, sutikta turgavietėje, pasakojo, kad norint turėti tvirtus kiaušinius, svarbi ne tik jų kilmė ir prigimtinė išvaizda, bet ir dažymo būdas.

„Visų pirma, kiaušinius reikia dažyti natūraliais dažais – svogūnų laiškais ar sultimis, nes chemija vis tiek juos išgriaužia. Po to reikia žiūrėti, kad kiaušinio galiukas būtų kaip galima smailesnis, tuo kiaušinis stipresnis. O kartais galima ir pasukčiauti, jei spėji, sumušti bent truputi į šoną“, - pasakojo Rima.

Norint pasirinkti stiprius margučius verta apkreipti dėmesį ir į jų šiežumą. Šviežio kiaušinio trynys apvalus, geltonas arba oranžinis, padengtas plona, elastinga, blizgia plėvele. Nors kiaušinio trynys per lukštą nesimato, yra keli patikimi būdai patikrinti kiaušinio šviežumą.

Žinomiausias būdas yra toks: įdėkite kiaušinį į sūrų (8 proc. druskos koncentracijos) vandenį. Ant indo dugno nusileis 1-6 dienų kiaušiniai. Jei kiaušinis kyla, tačiau smailusis galas – vis dar prie dugno, tai kiaušinis padėtas prieš 10 dienų. Tačiau jei kiaušinis plūduriuoja, jis sugedęs, todėl jį reikia išmesti.

Jei pramušus kiaušinį pastebite, kad jo baltymas yra neįprastai skystas ir negana to greitai susimaišo su tryniu, tai ženklas, kad kiaušinis yra sugedęs. Kartais dar siūloma atkreipti dėmesį į lukštą. Jei jis – matinis, kiaušinis yra šviežias, jei jis blizga – jau pagyvenęs.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)