Kruopštūs, gražiausiai pavasario šventei skirti rankdarbiai – tik dalis Daivos kūrybos. Pajieslietės namų virtuvėje, kurioje, kaip ji pati teigia, vyksta kūrybinis procesas, darbai verda ir prieš Visų šventųjų dieną, ir prieš Kalėdas ar Velykas bei prieš kitas metų šventes.

Daiva kuria floristines kompozicijas, gedulingų gėlių krepšelius, adventinius vainikus, verbas, įvairias šventines dekoracijas, originalius inkilėlius bundančios gamtos giesmininkams.

Išlieja jausmus

„Kūryba – nuostabi atgaiva sielai. Ji padeda išsakyti tai, ko kartais nepajėgiu pasakyti žodžiais.

Kurdama išlieju save, savo jausmus, o tai padeda nusiraminti, atsipalaiduoti, išsikrauti bei lengviau išgyventi aplink vyraujančius sunkumus“, – mintimis apie tai, ką jai reiškia kūryba, dalijasi Daiva.

Pajieslietės teigimu, ne vien ji šeimoje turi kūrybinę gyslelę. Daiva prisimena, jog prie meno buvo ir jos tėvelis. Šis dirbo architektu. Nesvetima kūrybai ir Daivos dukrai Monikai. Mergina mėgsta piešti.

Džiugino ne tik save

„Puikiai prisimenu savo vaikystę. Labai mėgau piešti. Mama ne kartą yra sakiusi, jog dar nevaikščiojau, o pieštuku ant lapo jau mėgau pakeverzoti.

Dar labiau piešimu susidomėjau pradėjusi lankyti mokyklą. Taip pat besimokant ne kartą teko susidurti ir su kitokiomis meninėmis sritimis. Dailės ir darbelių pamokose išbandžiau rankdarbius.

Prisimenu, jog sukurti darbeliai, nupiešti piešiniai džiugino ne tik mane. Pagyrų dažnai sulaukdavau iš mokytojų, taip pat savo kūrybinėmis galimybėmis stebinau ir tėvelius, kurie, nepaisydami didelio dukros pomėgio ir aistros kūrybai, kategoriškai buvo nusiteikę prieš dailės mokslus.

Jų manymu, menas tikrai negali būti tinkamas pragyvenimo šaltinis“, – jaunystę prisimena Daiva.

Lydi kiekvieną dieną

Pajieslietei teko išbandyti siuvinėjimą, nėrimą, piešimą, tačiau didžiausią dėmesį šiuo metu Daiva skiria rankdarbių ir dekoracijų kūrimui.
Daivos Povilauskienės darbai

Vaikystėje išpildyti savo svajonės Daiva galimybės neturėjo, o dabar panirti į kūrybinį procesą ji gali kada tik užsigeidžia.

Didžiausias darbymetis, anot pajieslietės, prieš šventes. Tada kūryba moterį lydi kiekvieną dieną.

Ruošiasi šv. Velykoms

Dabar Daiva ruošiasi šv. Velykoms: „Bet koks pasiruošimas šventiniam laikotarpiui atima ne tik laiko, bet ir sveikatos kainuoja.

Kone kiekvieną kartą prieš šventes atsiranda gausus būrys norinčių pirkti šventines puokštes, verbas ar kitus velykinius simbolius. Dirbdama dėl kitų, dažnai ir savo stalo parengimui laiko neatrandu“.

Dalyvavo konkursuose

Sukurtus gaminius Daiva realizuoja mugėse, taip pat priima ir individualius užsakymus, yra darbelių, kurie net į Ameriką bei Italiją iškeliavo.

„Ne kartą esu dalyvavusi floristinių kompozicijų kūrimo konkursuose. Yra tekę pasidžiaugti ir laimėjimu, kas labai motyvuoja nenuleisti rankų ir dirbti toliau. Taip pat motyvacijos suteikia ir žmonių, kurie įsigyja mano darbelių, teigiami atsiliepimai, komplimentai, pagyros.

Širdį glosto, kai gaminiai klientams patinka“, – sako Daiva.

Gamtinės medžiagos

Kurdama rankdarbius Daiva naudoja popierių, žieves, įvairias gamtines medžiagas bei kitas priemones.

„Anksčiau ir pati dažnai nepastebėdavau dalykų, kurie gali tapti labai vertinga medžiaga kuriant.

O dabar vaikščiodama tiek miške, tiek laukuose kaskart randu begales gėrybių: gėlelių, žolelių, šakelių, žievės, viksvų ir kitokių medžiagų, kurias panaudoju dekoracijų gamyboje.

Grįžusi namo jas kruopščiai atrenku, kai kurias džiovinu.

Žinoma, neretai kūrybai reikalingų medžiagų įsigyju parduotuvėse, karantino laikotarpiu perku pasitelkdama interneto platybes, nes gyvoji gamta suteikia tikrai ne visas galimybes“, – pabrėžia Daiva.

Pelno neskaičiuoja

Kiek tenka investuoti į kūrybą, moteris teigia neskaičiuojanti, kaip neskaičiuoja ir gauto pelno už parduotus darbelius. Kūryba, anot Daivos, jai – atgaiva širdžiai, kada svarbiausia kokybiškai, tobulai sukurti originalų gaminį.

„Kurdama nukeliauju tarsi į kitą pasaulį. Manęs tuo metu realybėje nebebūna. Kuriu net ir miegodama: sapnuose pinu, komponuoju, dažau, galvoju, ką naujo padaryti“, – tikina pajieslietė.