Net 89 proc. prekybos tinklo „Maxima“ apklaustų pirkėjų šiais metais kiaušinius planuoja dažyti natūraliai, rašoma prekybos centro pranešime spaudai.

Dažniausiai daroma klaida

„Dažant kiaušinius natūraliomis priemonėmis svarbiausia kantrybė. Velykų simbolį galima nudažyti su kiekvienos šeimininkės virtuvėje randamomis priemonėmis – svogūnų lukštais, mėlynaisiais kopūstais, burokais, arbata, kava, mėlynėmis, ciberžole ar net šafranu“, – teigia tinklaraštininkė ir receptų autorė Nida Degutienė.

Dažant šiomis priemonėmis jau išvirtus kiaušinius, pirmiausia reikėtų atskirai apie 30 minučių virti svogūnų lukštus, burokus ir mėlynuosius kopūstus. Santykis 2 puodeliai ingredientų su 2 puodeliais vandens. N. Degutienė sako, jog dažnai daroma klaida – kiaušiniai sudedami nenukošus dažymo priemonių. Produktus būtina net tik nukošti, bet ir įpilti į nuovirą šaukštelį acto.

Stiprią kavą ir arbatą, žiupsnelį šafrano bei ciberžolę reikėtų užpilti 2 puodeliais verdančio vandens ir įpilti į juos šaukštelį acto. Mėlynes tiesiog sutrinti arba naudoti mėlynių uogienę.

„Priklausomai nuo norimo spalvos intensyvumo, kiaušinius reikėtų laikyti nuo 30 minučių iki 12 valandų“, – sako N. Degutienė.

Velykų stalą paįvairins margaspalviai margučiai

Pasak N. Degutienės, šv. Velykų stalas atrodys įdomiai, jei ant jo bus ir nevienspalvių margučių. Kiaušinių, anot jos, nebūtina dažyti per kelis kartus – užteks ant nevirto kiaušinio užklijuoti lipdukus, o jam išvirus juos nuklijuoti.

Puošimas žolelėmis

Pats paprasčiausias o kartu ir nepabodęs marginimo būdas – apvyniokite jau virtą kiaušinį natūralaus pluošto virvele ar vielute, apkaišiokite įvairiomis pavasario gėlėmis ir žolelėmis ar nupinkite kiaušiniams gėlių vainikus. Dekoruojant kiaušinius šiuo būdu, jų nebūtina net virti dažuose, pakaks su rašymo priemone nupiešti margučiui veidą ir jis jau pasipuošęs. Tokie margučiai ypač turėtų patikti minimalizmo mėgėjams.

Kiekvienas margutis atrodys kitaip ir unikaliai, jei jie bus marginami pavasarinėmis žolelėmis ir gėlėmis.

„Kiekvienas esame susidūręs su situacija, kai uždėta žolelė ant kiaušinio, bededant jį į kaproninę kojinaitę, pasislenka ir ornamentas lieka ne toks, kokio norėjome. Patarimas: žolelę ar gėlę prilipinkite su kiaušinio baltymu ir įvyniokite į kaproninę kojinaitę – viskas liks savo vietose, taip kaip ir norėjote“, – pataria N. Degutienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (5)