Kiaušinį sudaro trapus apsauginis lukštas, baltymas ir trynys. Jei suvalgysite supuvusį kiaušinį, galite ne juokais apsinuodyti. Deja, vos pažvelgus į kiaušinį nustatyti, ar jis sugedęs, ar dar tinkamas vartoti, nėra lengva. Nors dažniausiai pasitikima data, nurodyta ant kiaušinių pakuotės, kiaušinius gali būti saugu vartoti net ir vėliau, nei nurodyta. Ar žinojote, kad įmanoma patikrinti, ar kiaušiniai švieži, jų nė neįskėlus? Štai keli būdai, padėsiantys išsiaiškinti, ar kiaušinius galima vartoti, ar juos skubos tvarka laikas siųsti į šiukšlinę, rašo foods4betterhealth.com.

Štai trys nesudėtingi būdai, kurie padės išsiaiškinti, ar kiaušiniai dar nėra sugedę.

1. Kiaušinio plūdrumo testas

Jei panardinti į dubenį su vandeniu kiaušiniai skęsta, juos dar galima valgyti ar geriau to nedaryti? Daugumai iš pirmo žvilgsnio neatrodo akivaizdūs kiaušinių plūdrumo testo rezultatai. Neretai kelia abejonių, kai kiaušiniai nusėda ne iki pat dugno ar būna šiek tiek pakrypę.

Šiam testui atlikti jums prireiks kiaušinio ir plačios stiklinės ar dubens su šaltu vandeniu. Kiaušinio lukštas šiek tiek porėtas. Kiaušinyje yra mažytė oro kišenė, o laikui bėgant vis daugiau oro patenka į vidų pro porėtą lukštą, oro kišenė didėja, o kiaušinis tampa vis plūdresnis. Šviežiuose kiaušiniuose mažiau oro, todėl jie skęsta vandenyje, o pasenę kiaušiniai lieka plūduriuoti paviršiuje.

Jei kiaušiniai plūduriuoja, patikrinkite kvapą ir išorinius kiaušinio duomenis, kad nustatytumėte kiaušinio šviežumą prieš jį įmušdami. Sugedęs kiaušinis skleidžia nemalonų aitrų kvapą vos tik jį įskėlus. Sugedusio kiaušinio kvapas panašus į vandenilio sulfido kvapą. Dar nebetinkamo vartoti kiaušinio baltymas gali būti pakeitęs spalvą.

Kiaušinio plūdrumo testas – tai savotiškas folkloras, tačiau veiksmingas jis tik iš dalies. Vos patikrinus jo plūdrumą dar negalima tiksliai pasakyti, ar jį vis dar galima valgyti. Kvapo testas – geresnė mintis, kai kiaušinį jau įmušėte. Vis tik net ir tais atvejais, kai kiaušinis neskleidžia jokio nemalonaus kvapo, egzistuoja tikimybė, kad jis užkrėstas salmonelėmis.

Prieš virdami kiaušinį įsitikinkite, ar ant lukšto nėra jokių smulkių įtrūkimų, per kuriuos į kiaušinio vidų gali patekti bakterinis užkratas. Kartais ant kiaušinio lukšto būna likę plunksnų ar vištų išmatų, kuriose gali būti bakterijų. Taigi patartina vengti nešvarių kiaušinių, net jei jų kvapas nėra blogas. Dar nerekomenduojama kiaušinių plauti, norint pašalinti ant lukšto esančius nešvarumus, nes tokiu būdu tik dar labiau padidinsite lukšto poringumą.

2. Garso testas

Kitas kiaušinio šviežumui nustatyti skirtas testas susijęs su kiaušinio skleidžiamu garsu. Norėdami atlikti šį testą kiaušinį pridėkite prie ausies ir jį supurtykite. Laikui bėgant kiaušinio baltymas ir trynys traukiasi ir džiūsta, nes drėgmė ir anglies dioksidas pasišalina iš kiaušinio per lukštą. Be to, kiaušinio viduje esanti oro pagalvėlė vis plečiasi, atsiranda daugiau vietos kiaušinio baltymui judėti. Jei pridėję kiaušinį prie ausies girdite teliuškavimą, kiaušinis galimai nebetinkamas vartoti. Jei jokio garso nėra, tikėtina, kad jį vartoti yra saugu.

3. Lėkštės testas

Kitas kiaušinio šviežumo patikrinimo testas – įmušti jį į lėkštę ar didelį dubenį. Šviežias kiaušinis neišskys, o pasenęs kiaušinis pasklis po didelį plotą. Kiaušinio, atrodančio vandeningai, baltymas skystesnis, todėl jis lengviau pasklinda po lėkštės paviršių.

Kiaušiniai

Vertindami kiaušinio baltymą ir trynį galite nustatyti kiaušinio šviežumą. Jei trynys plokščias ir lengvai suardomas, kiaušinis turbūt yra senas. Jei trynys lengvai juda, o trynį prilaikančios baltymo gijos nusilpusios, tikėtina, kad kiaušinis jau pasenęs. Šviežio kiaušinio baltymas dūminis, o štai skaidrus baltymas rodo, kad šį kiaušinį višta padėjo senokai, tačiau jis dar tinkamas vartoti.

Pakavimo data ir laikas

Data, nurodyta ant kiaušinių pakuotės, – įrodymas, kad kiaušiniai yra švieži. Iš esmės nurodyti skaičiai gali reikšti galiojimo pabaigos datą, terminą, iki kada kiaušinius galima parduoti, datą, iki kada kiaušinius derėtų suvartoti ar iki kada kiaušiniai yra labiausiai tinkami vartoti. Dažniausiai kiaušiniai tinkami vartoti apie 30 dienų nuo pakavimo datos. Atitinkamų institucijų pateikiamais duomenimis, geriausia kiaušinius suvartoti per 4-5 savaites nuo jų pakavimo datos.

Pasibaigus kiaušiniams realizuoti skirtam terminui juos dar galima drąsiai vartoti dar mėnesį, jei jie laikomi šaldytuve ir nėra įskilę. Kiaušinių realizavimo pabaigos data – tai paskutinė diena, kada jais galima prekiauti. Po to jų parduoti nebegalima, tačiau tai nereiškia, kad jie nebetinkami vartoti. Galite patikrinti kiaušinių šviežumą atlikdami vieną iš šiame straipsnyje pateikiamų testų.

Esminiai kiaušinių šviežumo nustatymo patarimai

1. Įvertinkite kiaušinio kvapą

Jei kyla abejonių dėl kiaušinio tinkamumo vartoti, patartina jį įmušti ir patikrinti jo skleidžiamą kvapą. Sugedęs kiaušinis skleis itin nemalonų vandenilio sulfido kvapą, vos tik įskelsite lukštą. Tokius kiaušinius nedelsdami siųskite į šiukšlinę. Sugedęs kiaušinis skleis nemalonų kvapą net ir jį termiškai apdorojus.

2. Įvertinkite kiaušinio baltymo spalvą

Spalvos testas tinkamas atlikti, jei kiaušinis yra žalias. Galite kiaušinio baltymo spalvą patikrinti įmušę jį į lėkštę. Kiaušinio trynio spalva priklauso nuo lesalo, kuriuo buvo lesinta višta. Jis gali būti geltonas ar oranžinis ir tai nėra susiję su kiaušinio šviežumu. Jei kiaušinio baltymas žalsvas, rusvas ar dar kokio kitokio atspalvio, jo vartoti negalima, nes kiaušinyje gali būti bakterijų pseudomonų.

Juodi ar žali taškeliai kiaušinio viduje rodo, kad kiaušinyje yra grybelio užkrato, todėl jį būtina nedelsiant išmesti. Jei apie kietai išvirto kiaušino trynį susiformavęs žalsvas žiedelis, jis yra pervirtas arba virtas daug geležies turinčiame vandenyje. Tokį kiaušinį vartoti yra saugu. Jei kiaušinyje yra kraujo taškutis, tai nereikia, kad jis yra užkrėstas, todėl jį galima vartoti.

3. Išsaugokite kiaušinių šviežumą ilgiau

Nuo kiaušinių laikymo sąlygų priklauso, kiek ilgai jie išliks švieži. Kiaušinių jokiais būdais negalima laikyti jiems laikyti skirtame šaldytuvo skyriuje. Kiaušinių skyrelis ant šaldytuvo durelių – tai prasčiausia vieta kiaušiniams laikyti.

Kiaušiniai turi būti laikomi pagrindinėje šaldytuvo dalyje, nes ten yra vėsiau ir palaikoma stabili temperatūra. geriausia kiaušinius laikyti originalioje pakuotėje. Taip laikomi kiaušiniai apsaugomi nuo kitokių kvapų absorbavimo, o pakuotė padeda išsaugoti juos šviežius.

Kiaušinių negalima plauti, kol jie nėra paruošti vartoti. Kiaušinių paviršių dengia sluoksnis, apsaugantis juos nuo bakterijų. Patikrinti kiaušinių tinkamumą vartoti – viena sudėtingesnių užduočių. Pasistenkite įsidėmėti šiuos nesudėtingus kiaušinių šviežumui nustatyti skirtus testus ir mėgaukitės šio daug baltymų turinčio produkto teikiama nauda sveikatai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)