Kaip rodo tyrimų bendrovės „Norstat“ atliktos reprezentatyvios apklausos rezultatai, net 94 proc. Lietuvos gyventojų neįsivaizduoja savo šventinio stalo be kiaušinių. Dauguma žmonių suvalgo po 1–2 kiaušinius (45 proc. apklaustųjų), o trečdalis gyventojų paragauja iki 4 kiaušinių. Atsiranda ir tokių, kurie tądien mėgaujasi 5 ir daugiau kiaušinių (14 proc.).

Mitybos specialistė ir Lidl ambasadorė G. Urbonaitė aiškina, kad Velykos neatsiejamos nuo kiaušinių ne veltui. Tai ne tik gyvybės ir atgimimo simbolis, bet ir baltymų, vitaminų ir mineralų šaltinis, kurie yra būtini mūsų imuninei sistemai, žarnyno veiklai, kaulams ir tinkamai organizmo veiklai.

„Bet kurie kiaušiniai yra aukštos maistinės vertės produktas, kuriame yra daug lengvai virškinamų baltymų ir juose esančių aminorūgščių. Jų mūsų organizmas pats negamina. Tryniuose aptinkama nesočiųjų riebiųjų rūgščių, fosforo, sieros, kalcio ir daug riebaluose tirpių vitaminų, baltymuose – gausu natrio, sieros, chloro ir kalio. Dažnai pasigirsta kalbų, kad kiaušinis didina cholesterolį, tačiau vartojant įvairų ir subalansuotą maistą, reikšmingos įtakos kiaušiniai neturės“, – pranešime žiniasklaidai aiškina specialistė.

Ji atkreipia dėmesį, kad kiaušinių nauda visuomenėje yra apipinta mitais, o skirtingų paukščių ar spalvų kiaušiniai savo nauda organizmui beveik nesiskiria. Tiek skoniu, tiek maistingumu rudi ir balti kiaušiniai yra vienodi, o esminis skirtumas tarp putpelės ir vištos kiaušinio yra tai, kad putpelės kiaušiniai gali mažiau alergizuoti mažesnius vaikus.


Kiaušinių paruošimas – ypač svarbus

Patariama rinktis ekologiškus, laisvai ar ant kraiko laikomų vištų ar putpelių kiaušinius, kurių lukštas atrodo švarus, nepažeistas ir matinis. Po šio žingsnio visa nauda slypi kiaušinio paruošime. Kaip teigia G. Urbonaitė, tinkamai paruoštas kiaušinis yra ne tik maistingesnis, bet ir gali padėti išvengti ligų.

„Minkštai virtuose kiaušiniuose išlieka daugiau kalio ir seleno, o kietai virtuose kiaušiniuose padidėja sočiųjų riebalų kiekis ir oksiduoto cholesterolio kiekis, kuris didina širdies kraujagyslių sistemos riziką. Trumpas virimas ar kepimas, apie 3–5 min., bei mažas ar vidutinis karštis padeda išlaikyti maistines kiaušinio medžiagas. Ilgai, apie 15 min., verdami kiaušiniai praranda daug maistingųjų medžiagų ir tampa nenaudingi mūsų sveikatai. Žali kiaušiniai taip pat nėra rekomenduojami dėl rizikos užsikrėsti salmonelioze“, – pataria specialistė.

Velykoms planuojantiems marginti virtus kiaušinius, specialistai pataria tai daryti natūraliomis priemonėmis. Visgi, G. Urbonaitė atkreipia dėmesį ir į tokių kiaušinių laikymo sąlygas: „Po dažymo virtus kiaušinius būtina laikyti šaldytuve ir suvartoti kuo greičiau. Geriausia – per tris paras, nes vėliau atsiranda rizika apsinuodyti. Įsivertinkite ir susiplanuokite, kokiam kiekiui žmonių ir ką gaminsite, tuomet bus aiškiau, kiek kiaušinių sugebėsite suvalgyti. Taip išvengsite ir maisto švaistymo, ir sutaupysite pinigų.“

Velykiniai kiaušiniai

Pataria valgyti, bet nepersivalgyti

Norint paskanauti visų šventinio stalo patiekalų, mitybos specialistė rekomenduoja visko valgyti po truputį, laikytis saiko ir neapkrauti savo organizmo.

„Vienam žmogui per dieną rekomenduojama suvalgyti apie 200 g mėsos ir iki 3 kiaušinių. Kiaušinių persivalgymas gali apsunkinti skrandžio veiklą, sutrikdyti virškinimą, taip pat gali pasireikšti bėrimai veido ir kūno srityje. Tačiau tam, kad tokie požymiai pasireikštų, per dieną sveikam žmogui reikėtų suvalgyti itin daug kiaušinių“, – pranešime žiniasklaidai teigia G. Urbonaitė.

Ji ragina nepamiršti, kad Velykos – šeimos šventė, tad svarbu mąstyti ne tik apie maistą, bet ir apie kokybišką laiką su savo artimaisiais: pasimerkite šviežių gėlių, sukurkite pavasarišką nuotaiką namuose ir mėgaukitės artimųjų šiluma ir gera nuotaika.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją