aA
Nors šiais metais Velykos Lietuvoje bus karantino sąlygomis, namuose laiką leidžiantys gyventojai ir toliau laikysis tradicijų – margins kiaušinius ir lepins šeimynas skaniais patiekalais. Portalas Delfi dalijasi specialistų patarimais, kaip neapsirikti renkantis ir perkant kiaušinius ir paukštieną.
Kiaušiniai ir paukštiena
Kiaušiniai ir paukštiena
© DELFI

Didžiųjų švenčių metu specialistai pastebi išaugusį apsinuodijimų maistu skaičių. Sveikatos sutrikimai nutinka ne tik todėl, kad persivalgoma ar valgoma seniai pagamintą maistą, tačiau ir dėl maisto gaminimui naudojamų jau netinkamų vartoti produktų. Tarp jų ir kiaušiniai ar paukštiena.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos maisto produktų inspektorė Kamilė Petškevičiūtė teigė, kad perkant tiek supakuotus kiaušinius, tiek renkantis paukštieną svarbu nepamiršti atkreipti dėmesio į produkto etiketę, kurioje nurodytas tinkamumo vartoti terminas.

Svarbiausia – atkreipti dėmesį į pakuotę

Taip pat rekomenduojama apžiūrėti, ar nepažeista maisto produktų pakuotė, ar nėra pastebimų produkto išvaizdos pokyčių, deformacijų, pašalinių medžiagų ar kvapo.

„Niekada nevartokite produkto, kurio galiojimo laikas yra pasibaigęs. Vištiena nebetinkama vartoti, jei jos paviršius gleivėtas, lipnus ar šiek tiek papilkėjęs. Sugedusi vištiena, kaip ir nebetinkami vartoti kiaušiniai, turi stiprų nemalonų kvapą“, – įspėjo specialistė.

„Rido“ ir kitus kiaušinius į rinką teikiančios bendrovės „Groward Group“ kiaušinių verslo vadovas Tomas Rumelaitis pastebi, kad visi kiaušiniai vizualiai atrodo panašiai, o skiriasi tik jų spalva ir dydis, o pagal tai jų kokybę nustatyti sunku.

Kiaušiniai turguje
Kiaušiniai turguje
© DELFI / Domantas Pipas

„Todėl renkantis kiaušinius rekomenduojama atkreipti dėmesį į ant pakuotės esančią informaciją, kurioje nurodoma, kokiomis sąlygomis augo juos padėjusi višta. Jeigu paukštis gyveno ne narve, buvo sveikas, negavo antibiotikų, daug miegojo bei mito visaverčiu pašaru, šios savybės persiduos ir kiaušiniui“, – kalbėjo jis.

Pabrėžiama, kad tokiomis sąlygomis laikomų vištų kiaušiniai ne tik kokybiškesni, bet ir leidžia vartotojui prisidėti prie darnaus ir atsakingo požiūrio į gyvūnų gerovę.

Perkant paukštieną atkreipti dėmesį į kvapą ir išvaizdą

Be kiaušinių svarbu atkreipti dėmesį ir į perkamą paukštieną. AB „Vilniaus paukštyno“ Kokybės kontrolės tarnybos vadovė Skirmantė Sokolovskienė taip pat patarė, renkantis paukštieną, pirmiausiai atkreipti dėmesį į produkto galiojimo terminą.

„Retkarčiais pasitaiko atvejų, kai prekybos vietose galima rasti produktų su pasibaigusiu galiojimo terminu, tad vartotojams derėtų būti atidiems šiuo klausimu. Galiojimo terminas pateikiamas ant kiekvieno produkto pakuotės“, – įspėjo specialistė.

Galiojimo laikas – ne vienintelė informaciją, kuri turėtų patraukti pirkėjo akį, perkant paukštieną. Taip pat rekomenduojama pasižiūrėti į produkto kilmės šalį.

„Kuo trumpesnė tiekimo grandinė, tuo šviežesnė mėsa lentynoje. Vietoje pagaminta mėsa patikimesnė, nes geografinis atstumas užtikrina, kad vyks nepertraukiama gamyba, ir mėsa, kaip greitai gendantis produktas, per saugų laiką pasieks prekybininkus“, – kalbėjo S. Skolovskienė.

Pasak kokybės kontrolės vadovės, šviežios mėsos kokybę galima nustatyti pagal du esminius rodiklius – kvapas ir išvaizda.

Šaldyta mėsa
Šaldyta mėsa
© Shutterstock

„Pradedanti gesti mėsa išskiria specifinį kvapą – jis aiškiai juntamas pauosčius neįpakuotą produktą. Net ir vos juntamas kvapas vartotoją gali įspėti apie vartojimui nebetinkamą produktą. Tačiau, atkreipkite dėmesį į tai, kad produktai supakuoti apsauginėse pakuotėse, jas atidarius gali turėti specifinį kvapą, nes mėsa buvo supakuota apsauginėje aplinkoje, naudojant apsaugines dujas ar vakuumą. Todėl rekomenduojame pradarius apsauginę pakuotę keletą minučių palaukti ir tik tuomet vertinti šviežios mėsos kvapą“, – patarė pašnekovė.

Kadangi didelė dalis mėsos parduodama supakuota, pirkėjai negali įvertinti produkto kvapo. Vis dėlto tokiu atveju siūloma įvertinti produkto pakuotę ir produktą vizualiai.

„Mėsos šviežumą galima nustatyti pagal spalvą. Šviežios vištienos spalva yra šviesiai rausva, šlaunelių mėsa šiek tiek tamsesnė. Taip pat įvertinkite ir produkto paviršių: ar nesimato gleivėtumo, per didelio kiekio skysčio pakuotėje – šios savybės rodo, kad mėsa nėra šviežia“, – vardijo specialistė.

Dėmesys ir vitrinos temperatūrai

Kaip jau minėta, perkant paukštieną labai svarbu apžiūrėti ir pakuotę. Pakuotė – apsauginis barjeras, kuris apsaugo produktą nuo aplinkos veiksnių, galinčių padaryti įtaką jo kokybei ir saugai.

„Jei pastebite, kad pakuotė pažeista, sulaužyta, įtrūkusi ar išsipūtusi – tai gali rodyti, kad joje esantis produktas gali būti sugedęs, nes apsauginis barjeras, saugantis produktą, pažeistas“, – įspėjo S. Skolovskienė.

Kelios gudrybės, kurios padės neapsirikti renkantis kiaušinius ir paukštieną
© Bendrovės archyvas

Pirkėjai taip pat turėtų atkreipti dėmesį į tai, kokioje temperatūroje laikomi paukštienos gaminiai vitrinose. Dažniausiai šaldymo vitrinos termometrą galima pamatyti jos viršuje ar apačioje. Šviežiai mėsai nustatytas saugus temperatūrinis laikymo režimas – nuo –2 iki +4 laipsnių.

„Taigi, jei vitrinoje pastebite aukštesnę temperatūrą, netinkamai laikomas produktas gali sugesti greičiau nei nurodyta ant pakuotės“, – kalbėjo specialistė.

Kaip paukštieną laikyti namie?

Jei pavyko išsirinkti šviežią paukštienos produktą, dar nereiškia, kad jis netaps netinkamu vartoti laikant namuose.

Šviežia paukštiena turi būti laikoma šaldytuve pagal produkto gamintojo ant pakuotės nurodytas laikymo sąlygas (temperatūrą). Rekomenduojama, šaldytuve mėsai skirti atskirą lentyną nuo kitų produktų, pavyzdžiui, daržovių.

„Atkreipkite dėmesį į tai, kad galiojimo terminas produktui suteikiamas neatidarytai pakuotei. Atidarius pakuotę, produktą reikia suvartoti per 24 valandas. Atidarytas produktas jau nebegalios iki ant produkto pakuotės nurodyto galiojimo termino, nes pakuotė jau pažeista“, – tęsė specialistė.

Šaldiklis
Šaldiklis
© Shutterstock

Taip pat reikėtų žinoti, kad įsigijus šviežią paukštienos produktą ir jį užšaldžius nėra ilgam pratęsiamas jo tinkamumo vartoti laikas. Užšaldymas gali būti tik trumpalaikis sprendimas turėti tam tikrą užšaldytos mėsos rezervą.

„Užšaldytą mėsą rekomenduojama suvartoti per mėnesį. Kad mėsa išliktų šviežia ir kokybiška, rekomenduojama, ją įdėjus į šaldiklį, palikti laisvus tarpus šalto oro judėjimui. Taip produktas greičiau užšals iš visų pusių ir liks šviežesnis“, – akcentavo pašnekovė.

Nerekomenduojama atšildytą paukštieną vėl užšaldyti. Pirmą kartą užšaldant produktą, mėsoje esanti drėgmė užšąla mažais kristaliukais, kurie nepažeidžia raumeninio audinio skaidulų. Jei užšaldoma pakartotinai, mėsoje esanti drėgmė užšąla jau didesniais kristaliukais, kurie pažeidžia ir raumens skaidulas. Tokį produktą vėl atšildžius išsiskirs didelis kiekis mėsos syvų, mėsos raumens konsistencija bus nestandi, o termiškai apdorojant mėsa susitrauks ir bus kietesnė.

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(22 žmonės įvertino)
2.1818

Top naujienos

Pastebėję bent vieną iš šių 3 simptomų, kuo greičiau kvieskite greitąją pagalbą: kiekviena minutė yra aukso vertės (87)

Lietuvoje per metus insultą patiria apie 10 tūkst. žmonių, o 3,5 tūkst. lietuvių insultas...

Kremlius apsimelavo net švenčiausią sau dieną: milijonams žiūrovų pasiūlė klastotę (728)

Gegužės 9-oji arba Rusijoje vadinamoji Pergalės diena dešimtmečius neatsiejama nuo karinio...

Kraupus lietuvio nusikaltimas Airijoje: dukros akivaizdoje nužudė vaiko mamą vyras kalės iki gyvos galvos (14)

51-erių Airijoje gyvenantis lietuvis Edmundas Daukša pripažintas kaltu kraupioje nužudymo...

Po metų pertraukos sugrįžta legendinės, aukso amžių menančios kelionės, kuriose uždrausti džinsai (8)

Pasaulinė pandemija metams sustabdė ir istorinį Rytų ekspresą. Aišku, metai pertraukos – tik...

Po merkiančio lietaus periodo orai keisis: viena savaitgalio diena turėtų maloniai nustebinti (4)

Šiandien Lietuvos orus dar lemia mums labai neįprastas, net nuo Kaspijos jūros atkeliavęs pietinis...

Daktaras Rauba įvertino savo imuniteto būklę po antro skiepo: antikūnų tyrimo rezultatas – iškalbingas (240)

Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikų Ausų, nosies, gerklės ligų centro...

Andrius Užkalnis | D+

Iššifruoti Rusiją. Vienintelis rusų filmas, kurį reikia pamatyti (4)

Žinoma, tai ne vienintelis rusų filmas, kurį reikia pamatyti. Čia taip tik pasakiau, kad jūs...

Pasaulis gręžiasi į Kiniją vakcinų: kitos išeities nėra (36)

Pasaulis sparčiai tampa vis labiau priklausomas nuo Kinijos dėl vakcinų , kai Indijoje...

Nauja automobilių pardavimo tvarka apsunkino prekybininkų darbą: „Regitra“ tikina, kad laiko pasiruošti buvo per mažai (67)

Nuo gegužės įsigaliojusi nauja automobilių pardavimo tvarka, kuomet privalu iš „Regitros“...

Joana Balčiuvienė | D+

Laidotuvių etiketas, arba kaip nedera elgtis šarvojimo metu: gėda buvo klausytis (4)

„Negaliu kalbėt, Danute, aš pagrabe... Pagrabe, sakau!“ – rikteli dėdulė šarvojimo metu...