aA
Be abejonių, Velykų stalo puošmena – margučiai, tačiau šeimininkės visame pasaulyje kasmet suka galvas, kuo nustebinti savo artimuosius ir svečius, išlaikant savo šalies papročius bei tradicijas. Lietuvių Velykų stalus dažniausiai puošia mėgstami mėsos patiekalai, netikras zuikis, keptas kumpis, virtas liežuvis, įvairūs vyniotiniai, šaltiena, žuvies patiekalai, tradicinės salotos ir mišrainės, Velykų pyragai, bandelės. Patyrinėkime, kokios Velykų stalo tradicijos vyrauja visame pasaulyje.
Pasaulio Velykų stalas
© DELFI montažas

Lenkija: „Babka Wielkanocna” pyragas

„Babka Wielkanocna” pyragas
„Babka Wielkanocna” pyragas
© Shutterstock


Tradicinė boba yra aukštas apvalus, saldus, puošnus, mielinis Velykų pyragas, pagardintas romo sirupu ir padengtas lengvu cukraus glajumi.

Šiaurės Amerika: Keptas kumpis

Keptas kumpis
Keptas kumpis
© Shutterstock


Daugelio Šiaurės Amerikos šeimų Velykų stalą puošia keptas kumpis. Kiekviena šeima turi savo unikalų receptą, kaip paruošti šį patiekalą.

Italija: „Casatiello” duona

„Casatiello” duona
„Casatiello” duona
© Shutterstock


Ši nepaprastai skani, pikantiška duona kilusi iš Neapolio miesto (Italijoje) pasižymi unikaliu sūrio, kiaušinių ir mėsos įdaru. Duona būna papuošta Velykų simbolika. Kylanti tešla asocijuojasi su naujo gyvenimo pradžia, kiaušiniai reiškia atgimimą, duonos forma simbolizuoja karūną.

Vokietija: „Osterschinken im Brotteig” kumpis

„Osterschinken im Brotteig” kumpis
„Osterschinken im Brotteig” kumpis
© Shutterstock


Vokiečių Velykų tradicinis patiekalas dar vadinamas „kiaulė paklodėje” – didelis kiaulienos kumpis, kepamas vidiniame duonos sluoksnyje.

Italija: „Colomba di Pasqua” pyragas

„Colomba di Pasqua” pyragas
„Colomba di Pasqua” pyragas
© Shutterstock


„Colomboa di Pasqua” arba „Velykų balandis“ – tai patiekalas, panašus į tradicinį itališką pyragą (it. panettone). Tai desertinė duona, kuri tradiciškai kepama balandžio formos. Dar įdomi tuo, kad ne ant jau iškeptos duonos, o prieš kepant ant jos pilamas specialus migdolų ir cukraus glajus.

Ispanija: „Hornazo“ duona

„Hornazo“ duona
„Hornazo“ duona
© Shutterstock


Ši duona kepama su virtų kiaušinių, kiaulienos kumpio, aštrios dešros įdaru.

Graikija: „Tsoureki” duona

„Tsoureki” duona
„Tsoureki” duona
© Shutterstock


Ši tradicinė graikų mielinė duona valgoma pasninko metu. Tai ypatingo skonio duona, kuriai pagaminti reikia daug kiaušinių, sviesto. Ryškų skonį suteikia iš vyšnių sėklų pagaminti prieskoniai mahleb ir mastika – aromatinė derva, gaunama iš mastikinio medžio. Duona kepama su išvirtais ir raudonai nudažytais kiaušiniais.

Bulgarija: „Cozonac” duona

„Cozonac” duona
„Cozonac” duona
© Shutterstock


Ši mielinė saldi, kvapni duona kepama Bulgarijoje ir Rumunijoje. Ji gaminama iš kiaušinių, pieno ir sviesto, vidus užpildomas kakava, pagardinama vanile, romu.

Ekvadoras: „Fanesca” menkių sriuba

„Fanesca” menkių sriuba
„Fanesca” menkių sriuba
© Shutterstock


Ekvadore Velykos pradedamos švęsti likus savaitei iki jų. Šventimas prasideda nuo šio tradicinio Velykų patiekalo – menkių sriubos gaminimo. Nors įvairiuose regionuose jis ruošiamas skirtingai, įprastai sriuba ruošiama iš sūdytos arba džiovintos žuvies, pupelių, moliūgų, kukurūzų, įvairių prieskonių. Patiekiama su kietai virtais kiaušiniais. Sriuboje būtinai turi būti 12 skirtingų rūšių pupelių.

Didžioji Britanija: „Hot cross bun” bandelės

„Hot cross bun” bandelės
„Hot cross bun” bandelės
© Shutterstock


Tradicinės mielinės bandelės, pagardintos prieskoniais, razinomis, džiovintais serbentais, spanguolėmis, kitomis uogomis. Šių bandelių viršų žymi į tešlą įspaustas kryžiaus ornamentas. Šios saldžios bandelės tradiciškai patiekiamos ant stalo Didžiojo Penktadienio metu. Bandelės valgomos Jungtinėje Karalystėje, Kanadoje, Australijoje.

Prancūzija: „Le Gigot d'Agneau” – kepta ėriuko kulšis

„Le Gigot d'Agneau” – kepta ėriuko kulšis
„Le Gigot d'Agneau” – kepta ėriuko kulšis
© Shutterstock


Šiam tradiciniam patiekalui prancūzai naudoja įprastus prieskonius: druską, pipirus, įvairias Provanso žoleles bei rozmariną.

Libanas: „Ma'amoul” manų kruopų pyragaičiai

„Ma'amoul” manų kruopų pyragaičiai
„Ma'amoul” manų kruopų pyragaičiai
© Shutterstock


Tai įvairių formų, tradiciniai Artimųjų Rytų manų kruopų pyragaičiai, kurių viduje yra datulių, pistacijų, graikinių riešutų užpildas.

Ispanija: „Mona de Pascua” pyragas

„Mona de Pascua” pyragas
„Mona de Pascua” pyragas
© Shutterstock


„Mona de Pascua“ yra tradicinis Velykų pyragas, kilęs iš keleto Ispanijos regionų. Šiame patiekale paprastai dominuoja kiaušiniai, simbolizuojantys vaisingumą, gimimą ir prisikėlimą. Šį, tik papuoštą įvairiomis figūrėlėmis, pyragą krikštatėviai tradiciškai dovanoja savo krikšto vaikams.

Brazilija: „Paçoca de Amendoim” saldainiai

„Paçoca de Amendoim” saldainiai
„Paçoca de Amendoim” saldainiai
© Shutterstock


Brazilijos gyventojai švenčia Velykas, skanaudami tradicinius saldainius, pagamintus iš žemės riešutų, cukraus ir druskos.

Rusija: „Pashka” desertas

„Pashka” desertas
„Pashka” desertas
© Shutterstock


Vienas tradicinių Velykų patiekalų, patiekiamų Rusijoje – šventinis desertas „Pashka”. Tai piramidės formos sūrio desertas, kuris tradiciškai puošiamas iš riešutų ar gėlių, išdėliojant religinius simbolius.

Vokietija: „Chervil” sriuba

„Chervil” sriuba
„Chervil” sriuba
© Shutterstock


Vokietijoje ketvirtadienis prieš Velykas yra žinomas kaip „Žaliasis ketvirtadienis“, kuomet vokiečiai tradiciškai valgo žalius maisto produktus. Šią žolelių sriubą praturtina vyšnios, subtilaus skonio žolelės, primenančios petražoles.

Argentina: „Torta Pascualina” pyragas

„Torta Pascualina” pyragas
„Torta Pascualina” pyragas
© Shutterstock


Tai pikantiškas, sluoksniuotos tešlos pyragas panašus į sotų apkepą, kurio įdare gausu špinatų ir sūrio. Tradiciškai valgomas prasidėjus gavėniai.

Meksika: „Capirotada“ – duonos pudingas

„Capirotada“ – duonos pudingas
„Capirotada“ – duonos pudingas
© Shutterstock


Šis meksikietiškas saldus duonos pudingas patiekiamas Velykų pusryčiams arba kaip desertas vakarienei. Valgomas karštas.

Portugalija: „Bacalhau“ – džiovinta ir sūdyta menkė

Menkė
Menkė
© Shutterstock


Nors menkės paruošimo būdų yra begalė, tradiciškai šis menkės patiekalas valgomas su bulvėmis, kietai virtais kiaušiniais ir svogūnais.

Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(13 žmonių įvertino)
3.6154

Top naujienos

Valdantiesiems pavyko: Pranckiečio klausimas gali grįžti į darbotvarkę (339)

Seimo rytiniame posėdyje „valstiečiai“ paprašė balsuoti dėl nepasitikėjimo balsų...

ES ir JK susitarė dėl „Brexit“ (73)

Europos Sąjungos ir Jungtinės Karalystės derybininkai susitarė dėl „ Brexit “. Apie tai...

Pražūtingas JAV sprendimas: Kremlius jau trina rankomis, bet laimėtojas gali būti ir kitas (135)

Prieš savaitę prasidėjusi Turkijos operacija Sirijos šiaurėje prieš kurdus iš pirmo žvilgsnio...

Karbauskis dėl prekybos mokesčio rodo į Lenkiją, bet ten jis dar negalioja (23)

Valdančiųjų „valstiečių“ lyderis Ramūnas Karbauskis kartoja, kad didžiųjų prekybos...

Milžiniškas gaisras Alytuje sutrikdė tūkstančių žmonių darbą: įmonės sustabdė savo veiklą

Aplink trečiadienį Alytuje užsidegusią padangų perdirbimo gamyklą „ Ekologistika “...

Strazdauskaitės nužudymo byloje – nauji posūkiai: prabilo apie keistas budelių spekuliacijas ieškiniai – šimtatūkstantiniai (122)

Kauno apygardos teismas ketvirtadienį toliau nagrinėja Ievos Strazdauskaitės nužudymo bylą....

Seime beprecedentis balsavimas dėl Pranckiečio likimo: ką tai reiškia praktiškai papildyta 12:42 val. (110)

Seimas balsavo už nepasitikėjimą Seimo narių balsus per balsavimą dėl Viktoro Pranckiečio...

Agnė Kuzmickaitė – apie pažintį su mados imperatore Anna Wintour: tai kažkas neįtikėtino

Viena garsiausių šalies drabužių dizainerė Agnė Kuzmickaitė atvirauja: „Mano tikslas –...

Moliūgų ir grikių salotos – jūs net neįsivaizduojate, koks malonumas jūsų laukia

Iki gyvo kaulo įkyrėjo grikių košė? Nebeišmanote, kuo dar ją pagardinti? Nieko tokio, nes...

Sveikatos receptas. Visa tiesa apie imunitetą: kaip jis kovoja su vėžiu, kas jam iš tiesų padeda, o kas trukdo? (1)

Prasidėjus peršalimo ir gripo sezonui, vis daugiau girdime apie imuniteto stiprinimą. Vieni siūlo...