aA
Artėjant velykiniam savaitgaliui skubame į prekybos centrus bei turgų rinktis kiaušinių savo šventiniam stalui. Tačiau gydytoja dietologė Rūta Petereit teigia, jog per Velykas piknaudžiauti margučiais nevertėtų, o dėmesį reiktų atkreipti ir į pagardus, kuriuos renkamės prie kiaušinių.
Rūta Petereit
Rūta Petereit
© DELFI

Kietas ar minkštas kiaušinis?

Gydytoja dietologė Rūta Petereit tikina, kad didelio skirtumo ar valgyti kietai, ar minkštai virtą kiaušinį nėra – geriausia įsiklausyti į savo organizmo poreikius ir pasirinkti taip virtą kiaušinį, kaip tą dieną norisi.

„Tik reikia atminti, kad jeigu turime virškinamojo trakto negalavimų, geriau suvirškinamas yra minkštai virtas kiaušinis. Jeigu kiaušinis yra ilgai verdamas, tai kietas kiaušinio baltymas yra sunkiau virškinamas. Tačiau jeigu žmogus yra sveikas, jam jokio skirtumo kokį kiaušinį – minkštai ar kietai virtą – pasirinkti, pasikliaukime savo skoniu”, – sako gydytoja.

R. Petereit tikina, kad pervirtas kiaušinis tikrai bus kietas, o tai, kaip jau minėta, reiškia, kad jis bus ir sunkiau suvirškinimas: „Taip pat, jeigu verdame kiaušinius per ilgai ar per aukštoje temperatūroje, tarp trynio ir baltymo gali atsirasti juoda linija ir tada kiaušinis gali pasidaryti „guminis”. Taip kiaušinis taps ne tik nepatraukliu maistu, tačiau ir jo skoninės savybės neatitiks jūsų lūkesčių.”

Ką rinktis vietoj majonezo?

Bene dažniausias virtų kiaušinių palydovas valgant yra majonezas. Tačiau gydytoja dietologė pataria prie virtų kiaušinių kaip pagardus rinktis įvairias šviežias daržoves: „Tuomet tikrai nereikės galvoti apie nerekomenduojamus ir sveikatai nepalankius riebalus – majonezą. Kas mėgsta aštriau, gali pasirinkti ir krienus. Arba kam būtinai reikalingas majonezas, tada rekomenduoju jį pasigaminti patiems.”

Majonezas
Majonezas
© DELFI / Kiril Čachovskij

Artėjant Velykoms dažnas susimąstome, o kaip kiaušinių nepadauginti? R. Petereit teigia, kad per dieną kiaušinių rekomenduoja suvalgyti iki poros, taip pat į rekomenduojamą kiaušinių suvartojimą per dieną dėmesį reiktų atkreipti tiems, kurie serga lėtinėmis ligomis.

„Kiaušinių baltymas yra aukštos maistinės vertės, laikomas baltymo etalonu, savo sudėtyje turintis visas amino rūgštis. Ilgą laiką buvo daug diskutuojama, ar riboti kiaušinių suvartojimą dėl cholesterolio, tačiau moksliniai tyrimai parodė, kad kiaušinyje esantis cholesterolis ne toks ir pavojingas. Be to, jame yra naudingų ir reikalingų medžiagų kaip cholino.

Taigi, mes kiekvienas esame skirtingi ir skirtingai mėgstame maisto produktus ir patiekalus. Tačiau turime žinoti, kad per savaitę yra rekomenduojama valgyti įvairius maisto produktus, o kiaušinių rekomenduojama suvalgyti ne daugiau kaip 5–7 vienetus, geriausia apsiriboti 4 kiaušiniais per savaitę. Per dieną reikėtų apsiriboti 1–2 kiaušiniais. Ypatingai atkreipti dėmesį reiktų tiems, kurie serga lėtinėmis širdies ir kraujagyslių ligomis, cukriniu diabetu”, – pataria R. Petereit.

Putpelių kiaušiniai turi privalumų

Gydytoja dietologė teigia, kad, palyginus pagal kaloringumą, vištų ir putpelių kiaušiniai nesiskiria. Kaloringesni kiaušiniai yra kalakuto, o patys kaloringiausi yra žąsies ir anties. Stručio kiaušinis, anot pašnekovės, mažiausiai kaloringas, 100 g jis turi apie 118 kcal, kai vištos kiaušinių 100 g turi 157 kcal.

Margučiai
Margučiai
© DELFI / Domantas Pipas


„Vertinant kiaušinius pagal baltymų kiekį juose, tai visuose kiaušiniuose baltymų kiekis yra apylygis. Nežymiai išsiskiria anties kiaušiniai, kurių 100 g baltymų yra 13,3 g, kai vištos kiaušinių 100 g turi 12,7 g baltymų, o stručio 100 g kiaušinio – 12,2 g baltymų. Kiaušiniai turtingi ne tik baltymais, jie vertinami ir dėl įvairių vitaminų, pavyzdžiui, D, A, E, B2, folatų, seleno ir kt.”, – paskaoja R. Petereit.

Gydytoja daro išvadą, kad įvairių paukščių kiaušiniai skiriasi dydžiu, o mes renkamės tokį, kokį norime: „Na, jeigu vertinsime vištų ir putpelių kiaušinių maistinę vertę, tai, žinoma, putpelių kiaušiniuose rasime tam tikrų privalumų. Pavyzdžiui, vitaminų B1, B2, geležies putpelių kiaušiniuose yra daugiau nei vištų kiaušiniuose, tačiau putpelių kiaušiniuose mažiau vitamino B12 nei vištos.”

Nerekomenduoja naudoti sintetinių dažų

Pasak R. Petereit, kiaušinius rekomenduojama suvalgyti per 24 valandas, o jeigu virti kiaušiniai yra laikomi šaltai, juos rekomenduojama suvartoti ne vėliau nei per 3 dienas.

Gydytoja dietologė ne tik nepataria valgyti įskilusių dažytų kiaušinių, tačiau, apskritai, nedažyti kiaušinių sintetiniais dažais: „Pirmiausia, kiaušinius marginti reikia naudojant natūralius dažus, pavyzdžiui, tokius kaip svogūnų lukštai. Sintetinių dažų naudoti nerekomenduoju, nes jie turi nežinomą ir nepageidaujamą poveikį mūsų organizmui.”

www.DELFI.lt
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
Įvertink šį straipsnį
Norėdami tobulėti, suteikiame jums galimybę įvertinti skaitomą DELFI turinį.
(16 žmonių įvertino)
3.3125

Top naujienos

Politologas: Landsbergio atostogos tokiu metu yra skandalas atnaujinta (11)

Mykolo Romerio universiteto (MRU) politologas Virgis Valentinavičius Žinių radijo laidoje...

Putinas demonstruoja nepasitikėjimą savo karo vadais: į nedidelę fronto dalį pasiuntė iš karto du (1)

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas Lysyčansko užėmimą pavedė iš karto dviem vadams. Apie tai...

Jau liepsnoja ir Rusija? Maskva apkaltino Ukrainą, kad apšaudė gyvenamuosius rajonus Belgorode (6)

Rusija skelbia užėmusi visą Luhansko sritį, sprogimai griaudėjo net pačioje Rusijoje, skelbia...

Žalimas: Lietuvai itin nepalankus sprendimas dėl migrantų atsirado, tikėtina, dėl vyriausybės kaltės

Europos Sąjungos Teisingumo Teismo ( ESTT ) sprendimas susijęs su migrantų krize, daug nenustebino,...

Vladimiras Laučius. Liberum veto Europoje tarnauja Rusijos interesams

Europos Sąjungos užsienio ir saugumo politika Rusijos karinės ekspansijos akivaizdoje tampa tokia...

Tiesioginė transliacija / Piniginiai reikalai. Infliacija peržengė kritinę ribą – ar lietuviai jau ima taupyti?

20 proc. ribą peržengusią infliaciją neabejotinai pajus visi gyventojai. Kaip analitikai pastebi,...

Rusijoje mirė garsus mokslininkas, pareigūnų išvežtas iš ligoninės

Žinomas rusų mokslininkas Dmitrijus Kolkeris, nepagydomai sirgęs vėžiu, mirė praėjus dviem...

Karas Ukrainoje. Karo ekspertai įvertino Rusijos laimėjimus ir įspėjo dėl tolesnio puolimo Ukraina: netrukus pasaulis pamatys pirmąsias mūsų pergales (2)

JAV Karo studijų instituto (ISW) ataskaitoje rašoma, kad užėmę Lysyčanską Rusijos kariai ,...

Apleistų sklypų savininkai jau sulauks baudų: kokios jos ir už kokio aukščio žolę

Visą birželį Panevėžyje ieškoję apleistų privačių sklypų, matavę nešienaujamos žolės...

Zelenskis sureagavo į Lukašenkos pareiškimus: paskutiniai signalai labai pavojingi (1)

Ukrainos prezidentas Volodymyras Zelenskis Vakarų nepripažįstamo Baltarusijos lyderio Aliaksandro...