Norintiems reguliuoti ar mesti svorį – puikus pasirinkimas

„Pievagrybiai yra puikūs grybai: nekaloringi, turi antioksidantų, mineralinių medžiagų, plečia skrandžio sieneles, tad žmogus pajaučia sotumo jausmą ir nepersivalgo“, – sako VU profesorius Rimantas Stukas.

Profesorius teigia, kad 100 g pievagrybių turi 2,8 g baltymų, tad kaip baltymų šaltinio negalime jų vertinti: „Ar tai būtų pievagrybiai, ar kiti grybai, daugiau turėtume kalbėti apie mineralines medžiagas, mat jie jų turi daugiau, ir tai yra komponentas, kuris suteikia biologinę vertę. Pievagrybiuose yra fosforo, kalio, magnio, šiek tiek vitamino B, D, folio rūgšties, skaidulinių medžiagų.“

Rimantas Stukas

Anot R. Stuko, taip pat labai svarbu, kokioje dirvoje jie auga, nes jeigu toje aplinkoje, kur auga pievagrybiai, nėra seleno, tai jie jo ir nesukaups. Kai pievagrybiai auginami pramoniniu būdu, tai labai svarbu, koks substratas, – jei jame netrūks seleno, pievagrybiai bus seleno šaltinis, o tai – puikus antioksidantas. Dar pievagrybiuose yra natūralaus antioksidanto ergotionino, jo gan didelė koncentracija. Beje, jo yra tik pievagrybiuose, kitur nerandama.

„100 g pievagrybių turi beveik 90 g vandens ir 20 kalorijų – tikrai mažai. Tai – puikūs grybai norintiems reguliuoti ar mažinti svorį. Bet kai valgome patiekalą, tai pridedame ir riebalų, nes vieno grybo juk nevalgysi. Taigi komponentai, kurie yra patiekale, gali padidinti kaloringumą, ir tų riebalų gali būti labai daug. Bet jeigu vieną kartą per mėnesį suvalgysime itin riebų patiekalą, tikrai nieko neatsitiks. Kalbant apie valgius su pievagrybiais, reikia turėti minty juos visoje savo mitybos grandinėje, turėti minty kasdienius mitybos įpročius“, – sako R. Stukas.

Laikykite originalioje pakuotėje, užšaldyti nerekomenduojama

AUGA group“ priklausančios bendrovės „Baltic Champs“ generalinis direktorius Arūnas Radzevičius rekomenduoja nusipirktus pievagrybius laikyti šaldytuve, originalioje pakuotėje.

„Venkite laikyti produktą sandariuose induose, nes juose gali susidaryti vandens kondensatas, kuris paspartina grybų gedimą. Siekiant kuo ilgiau išlaikyti produktą kokybišką, geriausia jį laikyti 2–4 laipsnių teigiamoje temperatūroje. Žinoma, galima laikyti ir aukštesnėje temperatūroje, tačiau tokiu atveju pievagrybių kokybė gali greičiau suprastėti, gali būti, kad nespėsite suvartoti produkto, kitaip tariant, tektų jį išmesti“, – paaiškina A. Radzevičius.

Pievagrybių auginimo procesas, nuotr. iš „Baltic Champs“ archyvo.

Pasak pašnekovo, nors grybų laikymo laikas pagal Europos Komisijos direktyvas nėra nustatomas, jie tinkami naudoti iki tol, kol nepasikeičia fizinės savybės. Pavyzdžiui, atsiranda pelėsis,
grybai praranda savo formą, tampa glitūs, atsiranda nemalonus kvapas – tokie nėra tinkami vartoti.

„Nors pievagrybius galima užšaldyti, visgi namų sąlygomis to daryti nerekomenduojame dėl technologinių ypatumų. Pievagrybiai turi didelį kiekį vandens. Buitiniame šaldiklyje užšaldytus pievagrybius atšildžius, atsiskiria vanduo, grybai tampa porėti. Tokie gali
būti naudojami sriuboms, troškiniams ar kitiems patiekalams ruošti, tačiau jie netiks, jei norėsite pagaminti valgį, kur pievagrybiai būtų aromatingi ir traškūs“, – pataria A. Radzevičius.

Išbandykite: 5 puikūs patiekalai su pievagrybiais

Su pievagrybiais galite paruošti tikrai ne vieną puikų patiekalą. Siūlome pabandyti pasigaminti vieną iš keturių, jei dar nebadėte. Kuris nors jų tikrai puikiai tiks Didžiajai savaitei ar nudžiugins namiškius ir svečius per pačias Velykas. Skanaus!

Marinuoti putpelių kiaušiniai po pievagrybių kepurėmis

Marinuoti putpelių kiaušiniai su pievagrybiais. Nuotr. egsshomestyle.com

Jolanta Barysienė, puslapio eggshomestyle.com įkūrėja, siūlo pasigaminti neįprastą, bet labai viliojantį paragauti užkandį, kuris gali papuošti ir Jūsų Velykų stalą.

Jums reikės:

14 putpelių kiaušinių
14 pievagrybių galvučių

Marinatui:
0,5 l vandens
1 šaukšto druskos
1 arb. šaukštelio cukraus
1 šaukšto acto
1 šaukštelio garstyčių grūdelių

Gaminame:

Kietai išvirtus kiaušinukus ir pievagrybių galvytes suveriame, užpilame atvėsusiu marinatu. Laikome šaltai. Ragauti galima jau po kelių dienų, bet skaniausi po 2–3 savaičių.

Šeimininkės gali marinuoti su savo mėgstamu agurkų ar grybų marinatu.

Užkandis su pievagrybiais, ožkų pieno sūriu ir šonine

Nikoletos patiekalas, nuotr. iš asmeninio archyvo.

Nikoleta savo nuostabiais receptais dalinasi ir instagrame – @virtuve. Ji kviečia pasigaminti net keturis puikius patiekalus su pievagrybiais. Štai pirmasis užkandis:

2 porcijoms reikės:

12 vidutinio dydžio pievagrybių
apie 100–150 g minkšto ožkų pieno sūrio
4 juostelių šaltai rūkytos šoninės
šiek tiek alyvuogių aliejaus
juodųjų pipirų
mėgstamų džiovintų žolelių (tinka Provanso žolelės)

Gaminame:

1. Pievagrybius nuplauname, atsargiai ištraukiame kotelius, jei reikia, išskobiame jų likučius šaukšteliu. Kotelius atidedame kitiems patiekalams ruošti (puikiai tiks troškiniui ar padažui). Į tuščius likusius grybų viduriukus įlašiname po porą lašelių alyvuogių aliejaus, įberiame šviežiai grūstų pipirų ir žolelių.
2. Kabiname šaukštelį ožkų pieno sūrio ir pripildome jo grybų vidų. Viršų išlyginame.
3. Šoninės juosteles daliname į kokias 3 dalis (jų reikia tokio dydžio, kad visiškai užklotų grybus). Prispaudžiame šoninę ant sūrio.
4. Sudedame įdarytus pievagrybius į kepimo indą ar skardą, išklotą kepimo popieriumi. Įdedame į iki 190 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 20–25 min. Kuo didesni grybai, tuo ilgiau keps. Paruošti bus tuomet, kai šoninė gražiai apskrus, o patys grybai suminkštės ir paleis šiek tiek skysčio. Leidžiame vos vos atvėsti ir mėgaujamės su taure mėgstamo gėrimo.

Įdaryti portobello (rudieji pievagrybiai)

Nikoletos patiekalas, nuotr. iš asmeninio archyvo.

2–3 porcijoms reikės:

6 didelių portobello grybų
1 svogūno
2–3 valg. šaukšto alyvuogių aliejaus
1 morkos
1 saldžiosios paprikos
saujos (kokių 6 vnt.) pievagrybių
2 pomidorų
2–3 saulėje džiovintų pomidorų
1 arb. šaukštelio raudonėlių
druskos, pipirų
3 valg. šaukštų rikotos sūrio
saujos tarkuoto mocarelos sūrio
šviežių petražolių patiekti (nebūtina)

Gaminame:

1. Orkaitę įkaitiname iki 200 laipsnių. Portobello grybus (prieš tai išėmę ir prie pievagrybių atidėję kotelius, jei pirkome su dar nepašalintais) dedame ant grotelių kepurėlėmis aukštyn ir kepame orkaitėje apie 10–15 min., kol grybai suminkštės. Ištraukę grybus kaitrą sumažiname iki 180 laipsnių.
2. Pasiruošiame įdarą. Morką sutarkuojame burokine tarka, visas kitas daržoves smulkiai supjaustome. Keptuvėje ant vidutinės kaitros įkaitiname šaukštą aliejaus, jame vis pamaišydami kepame svogūną, kol taps skaidrus.
3. Dedame likusias daržoves (jei imtų skrusti, įpilame dar šiek tiek aliejaus), įberiame druskos, pipirų, raudonėlių ir kepame vis pamaišydami, kol sukris ir suminkštės. Galiausiai įmaišome rikotos sūrį ir nuimame nuo kaitros.
4. Jei portobello grybai išskyrė skysčio, jį nupilame ir įdarome grybus daržovių įdaru. Užbarstome mocarelos ir šauname į orkaitę dar 5–7 min., kol išsilydys sūris. Valgome karštus, pabarstę smulkintomis petražolėmis.

Trinta pievagrybių sriuba

Nikoletos pievagrybių siurba, nuotr. iš asmeninio archyvo

Dievų maistas arba dubenėlis jaukumo – taip Nikoleta vadina šią pievagrybių sriubą, kuri sulaukė daugiau nei 1,2 milijono peržiūrų jos paskyroje. Išbandykite ir Jūs!

3–4 porcijoms reikės:

600 g pievagrybių
1 didesnio saldaus svogūno (galima keisti įprastu)
poro šviesiosios dalies
2 valg. šaukštų sviesto
1 valg. šaukšto alyvuogių aliejaus
2 valg. šaukštų miltų
500 ml sodraus jautienos sultinio
200 ml grietinėlės (30 proc. riebumo)
1/2 arb. šaukštelio juodųjų pipirų
1/4 arb. šaukštelio tarkuoto muskato
mėgstamos skrudintos duonelės ir šlakelio trumų aliejaus patiekti

Kaip pasigaminti, žiūrėkite čia:

Šventinis jautienos troškinys su pievagrybiais

Nikoletos jautienos ir pievagrybių troškinys, nuotr. iš asmeninio archyvo

„Na, ar jau dairotės idėjų, kuo palepinti artimuosius per Velykas? Jei taip, turiu jums tiesiog neįtikėtinai gardaus jautienos troškinio receptą! Skonis šio patiekalo tobulai tinka lėtiems šventiniams pietums su mylimiausiais žmonėmis – burnoje tirpstanti jautiena, sodrus padažas ir tiesiog namų jaukumas lėkštėje. Tad nuoširdžiausiai rekomenduoju išbandyti per Velykas ar šiaip, be progos. Juk kiekviena diena – mažytė šventė, ar ne?“ – savo instagramo paskyroje kviečia išbandyti dar vieną šventėms puikiai tinkamą receptą Nikoleta.


4–5 porcijoms reikės:

Apie 600–700 g jautienos sprandinės
druskos, pipirų
1 arb. šaukštelio česnako miltelių
1 didelio svogūno
5 skiltelių česnakų
2 valg. šaukštų alyvuogių aliejaus
2 valg. šaukštų pomidorų pastos
1 valg. šaukšto Vorčesterio padažo
500 ml jautienos sultinio
kelių šakelių čiobrelių
2–3 morkų
12 rudųjų ar paprastų pievagrybių
100 ml vėsaus vandens
3 valg. šaukštų kukurūzų krakmolo

Gaminame:

1. Svogūną gan stambiai supjaustome, o česnakus sutriname.
2. Mėsą nusausiname ir iš abiejų pusių pabarstome druska, pipirais bei česnako milteliais. Kepti orkaitėje tinkamame puode įkaitiname aliejų. Kepame jautieną iš abiejų pusių po porą minučių, kol paskrus. Išimame iš puodo.
3. Įdedame svogūną ir pamaišydami kepame, kol apskrus, įmaišome česnakus ir dar apie minutę maišydami pakaitiname.
4. Supilame sultinį, pomidorų pastą bei Vorčesterio padažą, įdedame čiobrelius, viską gerai išmaišome ir užverdame. Grąžiname į puodą mėsą (skystis ją turėtų apsemti beveik iki viršaus), uždengiame ir įstatome į 150 laipsnių kaitrumo orkaitę maždaug pusantros valandos.
5. Per tą laiką gan stambiai supjaustome grybus ir morkas. Sudedame į puodą, vėl uždengiame ir grąžiname į orkaitę dar pusantros valandos.
6. Ištraukiame puodą ir patikriname mėsą – įbedus šakutę ji turėtų plyšti (jei taip nenutinka, grąžiname dar pusvalandžiui į orkaitę). Šakute suplėšome mėsą, tuomet kartu su daržovėmis išimame iš padažo, pašaliname čiobrelių šakeles ir atidedame.
7. Sumaišome vandenį su krakmolu ir plona srovele, iškart įmaišydami, supilame į padažą. Maišydami kaitiname keletą minučių, kol padažas sutirštės. Paragaujame ir, jei reikia, pasūdome.
8. Grąžiname jautieną ir daržoves į padažą. Gerai permaišome ir patiekiame su bulvių koše bei žalumynais.

Skanaus ir gražių šv. Velykų!

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją